5 situací, ve kterých vaše dítě zažije (a mělo by zažít) zklamání: Jak mu pomoci?

Sdílej na facebooku
24. března  2016 
 06:00

Žádný rodič není rád, když vidí své dítě smutné a utrápené. Přesto by si některá zklamání děti měly zažít. Proč je to tak důležité a jak jim můžeme pomoci?

Možná si řeknete, že nejlepší pomoc je nedopustit, aby ke zklamání vůbec došlo. A to je možná ta největší chyba, kterou jako rodiče můžete udělat. Dítě můžete chránit jen po nějaký čas. Co si ale počne, když s ním nebudete? Člověk se učí chybami a člověk se učí nezdary. Zažít to je důležité. Která zklamání by mělo zažít každé dítě a jak se s nimi vypořádat?

Synové Herzigové, Kurkové a Krainové, dcery Kobzanové: Jak rostou potomci českých modelek!

Synové Herzigové, Kurkové a Krainové, dcery Kobzanové: Jak rostou potomci českých modelek!

Zatímco některé modelky snímky se svými dětmi spíše šetří a na oficiální akce je nevodí, jako třeba Helena Houdová, jiné se jimi netají a nechávají…celý článek

"Špatnej den"

I den, který začal příšerně, může dobře skončit
I den, který začal příšerně, může dobře skončit
Autor: Shutterstock.com
Někdy se prostě nedaří. Váš syn se těšil, že pojede do školky konečně na koloběžce, jenže prší. Narozeninová oslava kamaráda se kvůli nemoci odkládá, kino je vyprodáno, hokejisté prohráli. To všechno naštve i dospělého, ten si ale dokáže uvědomit, že nejde o nic fatálního. Pro dítě mohly ale být všechny tyto věci mnohem důležitější. "Důležité je naučit se na každé situaci vidět i něco dobrého," radí rodičům americký psycholog Sam Goldstein, autor publikací o výchově dětí. Sám uznává, že to není jednoduché, v životě jde ale o jednu ze základních dovedností. Když oblíbený tým vašeho dítěte prohraje, je to určitě zklamání. Můžete s ním ale mluvit o tom, že hráči se navzájem podrží, že nemohou vyhrávat vždy a že se z toho poučí do dalšího zápasu. Když prší, dá se také dělat něco zábavného. Jde jen o to, umět si to najít.

Někdo nesplní slib

Strejda slíbil, že je vezme do zoo, ale výlet se nekoná. Kamarádka jede o víkendu na chatu a bere si tam jinou spolužačku, ne vaši dceru. Kamarád se s ním přestal bavit. I když vám v tuto chvíli téměř puká srdce žalem při pohledu na smutného potomka, nechte ho si tu emoci prožít. "V tuto chvíli ještě není čas na to, abyste řekli: do zoo půjdeš jindy. Nebo: najdeš si jiného kamaráda," říká Goldstein. "Místo toho zkuste říct: je mi opravdu líto, že to takhle dopadlo, a chápu, že tě to mrzí." Tím se může otevřít prostor pro další debatu na téma, co s tím. Ale až bude dítě připraveno! Pak může samo navrhnout, že do zoo si zajde s vámi a s kamarádem. Že příště zkusíte kamarádku pozvat vy nebo si vyrazí s jinou. Všechno chce ale svůj čas.

Nevyšlo to, protože se potomek nesnažil

Děti vědí, že bez práce, snahy a soustředění to nejde. Ale je fajn, když se samy setkají s důsledky odbyté práce. Spěchají na úkoly? Určitě je fajn je na to upozorňovat, věčně s nimi ale dělat úkoly nebudete. A tak není čas od času na škodu je nechat udělat chyby – nechat je ošklivě napsat cvičení a pak nést následky: buď  necháte dítě úkol přepsat nebo přepočítat vy, nebo počkáte, co na to řekne paní učitelka.

Nevyšlo to, i když se potomek maximálně snažil

Někdy ovšem sebevětší snaha nestačí, stejně to nevyjde. Tolik chtěl vyhrát florbalový zápas, ale nevyšlo to. Dcera se připravovala na recitační soutěž, na přijetí do baletní školy, a stejně neuspěla. Co s tím? "Je dobré říct si, že ostatním úspěch přejeme, protože kdyby vyhrály vaše děti, také by chtěly, aby jim ostatní úspěch přáli," říká Goldstein a sám přiznává, že to není jednoduché. Místo toho, aby se dítě příliš zabývalo svým smutkem, je lepší zaměřit se na "plán B". Co bude dělat místo baletu – dá se tančit jinde?

Dítě udělalo chybu

Děti by měly zažít situaci, že když něco odfláknou, musí to napravit.
Děti by měly zažít situaci, že když něco odfláknou, musí to napravit.
Autor: Shutterstock.com
To se stane každému, pomyslíte si, když vidíte dítě spadnout během školního vystoupení nebo třeba tehdy, když nedá jasnou šanci v zápase. To sice ano, pro sebevědomí vašeho školáka to může být velká rána. Stejně tak trapas před tabulí, když řekne nějakou hloupost, nepříjemný pocit, když zapomene na úkol, na slib kamarádovi nebo na přeloženou hodinu klavíru. Pro dítě je důležité vědět, že v tom není samo. "Všichni lidi dělají chyby, i rodiče odevzdávají pozdě práci nebo se jim připálí večeře," říká Goldstein. "Každá taková situace, kterou zažijete a zprostředkujete dětem, je pro ně velice cenná: naučí se, že je potřeba sám sobě odpustit a poučit se, co udělat příště jinak. A uvědomit si, že je to hlavně tato zkušenost, co ho příště posune dál, a že díky této zkušenosti stejnou chybu už nejspíš nebude opakovat."

Sdílej na facebooku
Autor: is

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku