5 druhů dětí: Jaké je to vaše a jak mu pomoci, aby se cítilo dobře?

Foto: Shutterstock.com
Sdílej na facebooku
3. srpna  2016 
 06:00

Určitě si to ještě pamatujete z vlastního dětství. Někdo byl králem třídy, další její princeznou, pár jedinců bylo oblíbenějších než jiní, na někoho zbyla role třídního šaška, zbytek třídy tvořili řekněme průměrní kluci a holky – a bohužel, našel se i nějaký ten otloukánek. U vašich dětí to bude nejspíše vypadat podobně. 

Napadlo vás někdy, že vědci dokážou změřit i to, jak oblíbené či neoblíbené jsou děti v kolektivu? Možná vám to nepřijde tak důležité, ale věřte, že pro vaše potomky je to, jak je berou jejich vrstevníci, celkem dlouho důležitější než to, jaké mají známky či jak hodnotíte jejich školní úspěchy vy. 

Jinými slovy – většina dětí chce patřit mezi "oblíbené", což je termín, kterému rozumějí jak děti, tak učitelé, a navíc s ním pracují i vědci, pro které je to jedna z pěti kategorií, jimiž hodnotí postavení dětí mezi vrstevníky. Přesněji řečeno: rozdělení do pěti kategorií je jednou z možností, někteří odborníci jich rozlišují dokonce ještě více.

Mám dát dceři náušnice, dokud je malá, nebo počkat, až je bude sama chtít?

Mám dát dceři náušnice, dokud je malá, nebo počkat, až je bude sama chtít?

Mám dilema. Sama jsem vyrostla v době, kdy se malým holčičkám píchaly uši na náušnice automaticky s nesmyslným odůvodněním, že malá miminka to přece…celý článek

S pěti kategoriemi pracuje například Rebecca Fraser-Thill, vývojová psycholožka, která se postavení dětí mezi vrstevníky věnuje například na webu verywell.com. Odborně se takovému přístupu říká sociometrie a běžně se řeší i v českých školách, odborníci k tomu používají různé dotazníky a rozhovory se třídou. 

Jaké děti ve třídách většinou jsou: 

  • populární děti, hvězdy (skoro všichni je mají rádi)
  • kontroverzní děti (velká část vrstevníků je obdivuje, velká část je nemá ráda, často se s nimi pojí silné emoce)
  • odmítnuté děti (děti, které většina vrstevníků hodnotí záporně)
  • průměrné děti (přiměřené množství kladných i záporných reakcí, nevzbuzují velké emoce)
  • outsideři (děti, které vcelku nikoho nezajímají)

GALERIE: Typy dětí v kolektivu

"Všechny ostatní skupiny hodnotíme podle dětí, které jsou takzvaně průměrné. Jejich výhodou je mimo jiné to, že vůči sobě nemají přehnaně vysoká očekávání a nemají je vůči nim ani ostatní," uvedla psycholožka.  

6 věcí, kterými rodiče škodí pohybovému vývoji nejmenších dětí

6 věcí, kterými rodiče škodí pohybovému vývoji nejmenších dětí

Už aby lezlo, sedělo, chodilo, běhalo... Rodiče i prarodiče se radují z každého pokroku dítěte. A snaží se mu v tom napomáhat, ovšem poměrně často…celý článek

Rozložení sil ve třídě se obvykle řeší, když se zde objeví šikana či jiné problematické chování, přičemž šikanující se většinou rekrutují z řad dětí populárních. "Zatímco odmítnuté děti mají často potíže se sebevědomím, populární děti nejsou nutně šťastnější a úspěšnější než ostatní děti," doplňuje psycholožka.

Jinými slovy – spokojenost a štěstí vašeho dítěte nezáleží ani tak na tom, zda je lídr třídy či spíše její šedou eminencí, ale na tom, jak ono samo svůj status vnímá. Tiché klidné dítě by se necítilo dobře, kdyby bylo nejpopulárnější – a podobně. A tady i přes vyšší věk vrstevníků hrají velkou roli rodiče. 

Co se hodí vědět, když máte doma školáka

Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy