Aktovka pro prvňáka, batoh pro studenta? Vyberte si z modelů, které letí

Aktovka nebo batoh? Nechte výběr na dětech!
Foto: Shutterstock.com
Sdílej na facebooku
10. srpna  2016 
 06:00

Bohužel začátek školního roku se blíží a je nejvyšší čas pořídit vašemu dítěti batoh do školy. Výběr je velký a týká se to i cenového rozpětí – můžete mít školní batoh za pár stovek, ale také za tři a více tisíc korun. Nebo se vám více líbí klasická školní aktovka? Takové už se skoro nedělají, s výjimkou těch pro nejmenší školáky, a i tak jde často o variantu na batoh. 

Pravidlo číslo jedna: Nezkoušejte batohem nebo aktovkou dítě překvapit, nechte ho, ať si samo vybere. A to hned ze dvou důvodů. Tím prvním je skutečnost, že by se mu měl batoh líbit, tím druhým pak to, aby si ho vyzkoušelo. A to pokud možno se zátěží, která skutečně ukáže, jak mu sedí na ramenou a zádech.

Na druhou stranu – webové obchody mívají často větší výběr než ty kamenné, a proto je snazší se pro nějaký batoh nebo aktovku rozhodnout. Nicméně pokud je objednáte přes web a nebudou sedět, máte právo je do 14 dnů vrátit bez udání důvodu a koupit jiné. 

"Důležitá je i hmotnost batohu, který by po naplnění neměl přesáhnout deset procent hmotnosti dítěte,“ upozorňuje Kateřina Princová ze Ski a Bike Centra Radotín, které nabízí batohy vhodné do školy i na výlety. Přesně to zejména starší školáci a studenti ocení, když je jejich zavazadlo víceučelové a není z něj na první pohled jasné, že je určeno především do školy. U malých dětí je to samozřejmé jinak. 

GALERIE: Vyberte batoh pro školáka či studenta

Klasické aktovky nabízí například Hama, model Baggymax SIMY koupíte na www.e-prvnacek.cz za 1190 korun
Klasické aktovky nabízí například Hama, model Baggymax SIMY koupíte na www.e-prvnacek.cz za 1190 korun
Autor: Hama
Batoh, nebo aktovka? Děti od druhé třídy výše většinou nic jiného než batoh chtít nebudou, prvňáci mohou zahořet pro aktovku, i ty ale často vypadají jinak než za našich školních let. Jsou lehké, barevné a často určené skutečně jen nejmenším školákům, protože více učiva by nepobraly.

Doporučit se dají batohy Leon Solid od české firmy Leasyn, například ten s motivem vesmíru
Doporučit se dají batohy Leon Solid od české firmy Leasyn, například ten s motivem vesmíru
Autor: Leasyn.cz
Výhodou aktovek je, že i ty značkové jsou většinou levnější než batohy  - slušnou aktovku od firmy Hama pořídíte zhruba od tisíce korun výše, batohy, jako jsou ty od značky Topgal, začínají na patnácti stovkách. Povedený kompromis mezi batohem a aktovkou nabízí český firma Leasyn, její batohy pro nejmenší školáky začínají na necelých sedmnácti stovkách. 

Studentky by mohly ocenit osmnáctilitrový batoh značky Dakine model Transit Hula, který je na www.batohy-nline.cz ke koupi za 1290 korun
Studentky by mohly ocenit osmnáctilitrový batoh značky Dakine model Transit Hula, který je na www.batohy-nline.cz ke koupi za 1290 korun
Autor: Dakine
Mimochodem, batohy pro starší školáky a studenty, které nabízí například Dakine, Bagmaster nebo Burton jsou většinou ve srovnání s těmi pro nejmenší dětmi levnější. Jednodušší modely, které poberou i notebook, začínají zhruba na dvanácti stovkách a většinou se s rezervu vejdete do dvou tisíc korun. 

Že mě nevidíš? 20 vážně legračních úkrytů malých dětí při hře na schovávanou

Že mě nevidíš? 20 vážně legračních úkrytů malých dětí při hře na schovávanou

Malé děti milují hru na schovávanou. Nebývá přitom těžké je najít, protože předškoláci a zejména batolata moc nechápou, že abyste je nenašli, musí…celý článek

To u batohů pro mladší školáky se snadno přes tuto hranici přehoupnete, ale za své peníze získáte promyšlené vynikající tašky, jaké nabízí například německá značka Lässig či Lego, případně celé sety i s penály a dalším vybavením. 

Levnější variantu představuje například školní batoh Gormiti, rovněž na www.e-prvnacek.cz za 499 korun - výrobek firmy Class má tři komory.
Levnější variantu představuje například školní batoh Gormiti, rovněž na www.e-prvnacek.cz za 499 korun - výrobek firmy Class má tři komory.
Autor: Class
Na druhu stranu, můžete pořídit i školní tašku či batoh za pár stovek, stačí, když se budete držet méně známých značek, ale nevýhodou může být menší výdrž.  Zajímejte se nejen o pevnost šití, ale také o kvalitu zipů, školní bato by měl mít zpevněná záda. Například slušné a cenově přijatelné batohy od firmy Class vyjdou na pětistovku. Také s batohy a aktovkami Emipo či Karton P+P se můžete dostat pod tisícovku. Ale za slušnou cenu se dají pořídit třeba i studentské batohy Burton. 

U prvňáků platí, že se vyplatí koupit batoh, který sám stojí, budou se jim do něj lépe dávat věci. Nemá smysl kupovat jim bato příliš velký, věci se jim v něm budou hůře hledat. Otázkou je, zda zvolit batoh jednokomorový, nebo vícekomorový. U toho druhého je větší šance na přehlednost, ale pro nejmenší školáky to paradoxně může být zbytečná komplikace a bude jim více vyhovovat, když budou mít vše pohromadě. Tak jako tak, hlavní komora by měla být zpevněná. Není potřeba, aby batoh měl milion kapes, ale oddělený prostor na svačinu či klíče je užitečný. 

Pořídit můžete i batoh na kolečkách, vhodný zejména pro první stupeň. Model Lalaloopsy koupíte na www.e-prvnacek.cz za 1999 korun.
Pořídit můžete i batoh na kolečkách, vhodný zejména pro první stupeň. Model Lalaloopsy koupíte na www.e-prvnacek.cz za 1999 korun.
Autor: Monsuno
Zvláštní kategorii představují batohy na kolečkách, k mání jsou například výrobky firmy Monsuno za zhruba patnáct set až dva tisíce korun. Mohou ušetřit děti nošení těžkých věcí na zádech, ale dají se používat i jako klasický batoh, nicméně v to případě představují kolečka a trolej na držení váhu navíc. 

Máte doma školáka? Tohle si přečtěte!

Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku