Děti nekoukají na televizi, sedí u počítače. Je to lepší, nebo horší?

Děti nekoukají na televizi, sedí u počítače. Je to lepší,  nebo horší?
Foto: Shutterstock
Sdílej na facebooku
13. září  2016 
 06:00

Bijete se v prsa, protože vaše děti nekoukají na televizi? Pak si raději spočítejte, kolik času stráví u tabletu, chytrého telefonu nebo počítače. Často jde o hodiny denně. 

Rodiče už si toho nejspíše všimli. Školáci a teenageři stojí o televizi méně než jejich generace a naopak o to více času tráví na internetu, a tím pádem na tabletu, počítačích nebo chytrých telefonech. 

Výzkum britské výzkumné společnosti Childwise mezi dětmi ve věku 7 až 16 let tuhle generační změnu potvrdil. Čas strávený sledováním televize klesl za deset let v průměru téměř o hodinu, naopak extrémně vzrostl čas strávený na síti. V kategorii od 7 do 16 let tráví děti online aktivitou průměrně tři hodiny čistého času, patnáctiletí a šestnáctiletí pak dokonce téměř pět hodin denně. Mezi českými a britskými dětmi tu nejspíš nebude rozdíl. 

A pozor, děti se nevyhýbají ani tomu, co dává televize, ale dívají se na to na noteboocích, tabletech a mobilech. „Množství času stráveného na internetu a na sociálních sítích může pochopitelně znervózňovat rodiče, kteří často ani nemají přehled o tom, čemu konkrétně se jejich potomek na svém mobilu vlastně věnuje,“ říká Ondřej Ševeček, bezpečnostní analytik a odborný lektor počítačové školy Gopas. 

Co s tím? Přísnými zákazy mnoho nezmůžete, lepší je vysvětlit jim, jaká negativa může přílišné množství času stráveného on line mít. Potomci jsou totiž často počítačově mnohem gramotnější, než se možná domníváme, a případné zákazy by tak v mnoha případech byly nejspíše schopné obejít.

Stejně důležité je dětem objasnit i možná bezpečnostní rizika, která s internetem souvisí. Ať už jde o ztrátu soukromí, zneužití osobních informací či poškození počítače viry. „Obecně doporučujeme dětem důrazně vysvětlit, aby nesdíleli na internetu žádné informace o sobě, o své rodině nebo bydlišti. Zvláště u teenagerů je třeba zdůraznit, aby se nescházeli s nikým, koho poznali na internetu a koho osobně neznají,“ říká Ondřej Ševeček.

Přílišné používání tabletů, mobilů a počítačů může mít dokonce negativní dopady na zdraví. „Nedostatek pohybu a dlouhotrvající sezení v nepřirozené poloze může způsobit záněty šlach i kloubů či bolesti hlavy. Zejména pro děti je dostatek pohybu zásadní a příliš mnoho času stráveného internetovou aktivitou tak může mít ještě silnější negativní dopad,“ vysvětluje lékařka Michaela Tomanová, primářka Rehabilitačního ústavu Brandýs nad Orlicí.

Matka obléká spící miminko do různých kostýmů: Podívejte se na rozkošné fotky

Matka obléká spící miminko do různých kostýmů: Podívejte se na rozkošné fotky

Fotíte své děti horem dolem a nevíte už, jak neobvykle byste je zachytili? Fotografka Laura Izumikawa z Los Angeles na to šla celkem originálně. celý článek

Sdílej na facebooku
Autor: red

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku