Co se skutečně děje v hlavách školáků kvůli mobilům a internetu? Tohle!

Foto: Shutterstock.com
Sdílej na facebooku
12. prosince  2016 
 06:00

My rodiče s oblibou vyčítáme dětem, že nedokážou mobily odložit ani na záchodě nebo u jídla, nezřídka se však chováme stejně. A to jsme se k nim dostali až mnohem později, vesměs coby dospělí. Naši potomci s nimi a dalšími moderními technologiemi vyrůstají. Jak je to od základů mění, popsal zkušený novinář Tomáš Feřtek pro časopis Reflex. 

Zajímá vás, co se při vyučování děje vašim dětem v hlavě kvůli počítačům a chytrým telefonům? Něco úplně jiného než kdysi vám. Fundovaný článek novináře, dramaturga a spoluzakladatele neziskové organizace EduIn Tomáše Feřteka o současném stavu českého základního školství a nutnosti jeho proměn vyšel ve stylové příloze EXCELLENT, vánočním speciálu o štěstí, který byl přílohou časopisu Reflex ve čtvrtek 1. prosince. Část ho přebíráme:

Viděli jste na internetové televizi Stream seriál Semestr? Pokud ne, doporučuji alespoň jednu epizodu. Všem rodičům a všem učitelům, kteří chtějí do důsledku pochopit, jak se změnil mozek současných dětí a proč nám v horizontu dekády nezbude než změnit nejen základní školy, ale i celý způsob vzdělávání.

Princip toho seriálu, jehož tvůrcům většinou ještě nebylo třicet, je jednoduchý. Dva vysokoškoláci okolo dvaceti. Kluk odjel na semestr studovat do Berlína, holka sedí doma v posteli a chvíli si povídá s ním, chvíli s kamarádkou, u toho sleduje nějaký film nebo video, paralelně chatuje s kýmkoli, Wikipedie sousedí s pornografií, Facebook se Skypem a FaceTimem, Instagram s YouTube. On to dělá podobně.

Proč si děti nepamatují skoro nic do doby, než jim je sedm let?

Proč si děti nepamatují skoro nic do doby, než jim je sedm let?

Podnikáte se svými batolaty a předškoláky jednu věc za druhou, protože chcete, aby měli na dětství krásné vzpomínky? Raději se smiřte s tím, že si…celý článek

Část odborné i rodičovské veřejnosti považuje řeči o nutné změně a modernizaci základního vzdělávání stále za jakýsi otravný „progresivistický folklór“, za byznys těch, kteří se na školství „přiživují, a odsávají tak peníze, které by bylo možné použít pro učitele“. Debata o tom, jak by změny v základních školách měly vypadat a jak rychle je třeba je udělat, je však zcela na místě.

Vtip a originální řešení snímání spočívají v tom, že se celý děj odehrává na obrazovce obou hlavních protagonistů a herce vidíme jen tehdy, kdy je zabírá kamera jejich mobilu, notebooku nebo tabletu. Je to, jako byste hlavní hrdince a hrdinovi nahlíželi současně do počítače i do hlavy a sledovali rychlost a multitasking, s nimiž jsou schopni vnímat, komentovat a zkoumat okolní svět. Kursor zběsile rejdí po obrazovce, okna se otevírají a zavírají, texty, obrázky a videa se míhají před očima jako krajina za okny pendolina. 

Příliš volnosti škodí stejně jako to, když se pro děti obětujeme, říká Katka Králová z Nevýchovy

Příliš volnosti škodí stejně jako to, když se pro děti obětujeme, říká Katka Králová z Nevýchovy

Ve snaze respektovat dítě a vyhnout se přísné výchově dnešní rodiče často sklouznou do jiné pasti, a tou je výchova "všechno pro dítě". Takové riziko…celý článek

A tohle dítě posadíte do školní lavice, dopředu postavíte učitelku a necháte ji 45 minut mluvit dejme tomu o dýchání žábrami nebo převzetí moci komunisty v únoru 1948. Samozřejmě že paní učitelka se občas i na něco zeptá, takže mozek má šanci kromě převodu mluveného slova v zápis do sešitu jednou dvakrát během hodiny zapnout i mluvidla. Bude mu to stačit?

Tablety a telefony jsou v běžné hodině samozřejmě zakázány, ale to se mozku vysvětluje obtížně. Má silný absťák, trpí nedostatkem vzruchů a informací. Reaguje proto různě: letargickým vypnutím, snahou porušovat pravidla a získat potřebné podněty pod lavicí, snahou navázat s kýmkoli komunikaci nebo přímou agresí, vzpourou proti nadiktovanému režimu.

Zkušenost ze školní praxe říká, že dívky v hodinách častěji reagují intenzivní snahou o komunikaci, ať už s učitelem (tudíž se pořád hlásí) nebo se spolužačkou (nikdy se nehlásí). Chlapci kolísají mezi letargickým vypnutím a agresí.

Celý článek pokračuje ZDE 

Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy