Střídavá péče: Past, nebo záchrana pro děti? Jak funguje?

  • Střídavá péče: Past, nebo záchrana pro děti? Jak funguje?
    Střídavá péče může fungovat jen tehdy, když se bývalí partneři dokážou dohodnout
    Foto: Shutterstock.com
    Sdílej na facebooku
    9. ledna  2016 
     06:00

    K mámě, nebo k tátovi? Tohle porozvodové dilema vyřeší většina rodin jednoduše. O děti se prostě stará matka. Jenže je čím dál víc otců, kteří se chtějí o potomky podělit s ex půl na půl.

  • Střídavá péče? Nepřipadá v úvahu! Nebo ano?

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Když jsem se před lety rozváděla, chtěla jsem, aby si manžel bral děti na víkendy a prázdniny, ale střídavá péče? Nepřipadá v úvahu!  Jenže když jsem pochopila, jak moc klukům táta chybí, a navíc pak na vlastní oči viděla, jak model, kdy se rodiče starají na střídačku, funguje, změnila jsem názor. Můj partner má totiž tři děti (19, 17 a 15 let) ve střídavé péči už několik let. Kdysi se tak se svou bývalou ženou dohodli. Chvíli jim sice trvalo, než „vychytali mouchy“, ale nakonec všechno zvládli a spokojení jsou oni i děti. Zjišťovala jsem, jak to funguje v jiných rodinách.

  • Jak to funguje?

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Většina těch, kteří se ve výchově střídají, má pevně stanovenou dobu, během níž jsou potomci u mámy a pak u táty (týden u jednoho, týden u druhého). Až u téměř dospělých dětí můžete nechat „jízdní řád“ na jejich domluvě.

    Milan má svou dceru od jejích tří let. Dnes je jí dvanáct. Největší problém bývá domluvit se s „ex“ na financích. „Dohadujeme se, kdo co koupil, co platil a zda je to pro obě strany spravedlivé. Ze začátku jsme se pokoušeli sladit i výchovu, ale to moc nejde. Každý vidíme věci jinak. U mě je to asi větší dril, maminka je benevolentnější,“ přiznává otec. Na otázku, proč si vůbec přál mít dceru v péči, odpovídá naprosto přesvědčivě: „Nechtěl jsem ji po rozvodu ztratit. Vídat ji jen o víkendech mi připadalo málo, chtěl jsem ji vychovávat.“

  • Jen pro silné muže

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Během rozvodových tahanic má většina otců pocit, že se o své dítě klidně postará. Ať už naplno ve své péči nebo na střídačku. Jenže to je často jen natruc a naschvál. Když jim naplno dojde, že to znamená být každý večer doma, „kuchtit“ teplé večeře, psát úkoly, vařit čaj a podávat kapky při chřipce, odvaha je obvykle přejde. „Nedovedl jsem si představit, že budu po rozvodu bez dětí, ale neměl jsem na to, abych se kvůli nim vzdal kariéry a věnoval se jim naplno,“ přiznal mi kamarád Honza. Víkendové návštěvy mu nakonec naprosto vyhovují. Jinak to vidí Milan. „Prostě jsem se dceři přizpůsobil, vyzvedával ji ze školky a pak školy, psal úkoly, pral… Zvládal jsem to sám. Rodiče ani nikdo jiný mi pomáhat nemuseli,“ vypráví.

  • Jak to vidí děti?

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Martina (15 let, z toho dvanáct roků ve střídavé péči)

    „Teď už mi připadá zbytečné, abych jezdila týden k mámě a týden k tátovi. Přemýšlím nad tím, že budu bydlet jen u jednoho a ke druhému budu chodit na návštěvu.“

    Alice (16 let, z toho tři roky ve střídavé péči)

    „Spolu jsou naši úplně nemožní, ale každý zvlášť super. Byla jsem ráda, když se rozvedli. A střídat se pár dnů u mámy a pár u táty mi připadá úplně normální. Když mi jeden začne lézt na nervy, můžu za druhým.“

    Libor (17 let, z toho čtyři roky ve střídavé péči)

    „Naši bydlí oba v jednom městě, takže to není problém. A jestli mi to vyhovuje? Naprosto. Můžu být s mámou i otcem a o žádného z nich nepřijdu.“

  • Střídavá péče ano, nebo ne: plusy a minusy

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    PLUSY

    • Děti zažijí oba rodiče v běžném životě, můžou se tedy snadněji inspirovat a nacházet v nich své vzory.
    • Ani jeden z rodičů se nebude muset dětí vzdát.
    • Dítě bude vědět, že má oba rodiče. Ne jenom matku, která se o něj stará.

    MINUSY

    •  Tento model je náročný na domluvu a kompromisy.
    •   Pořád svému „ex“ tak trochu „uvidíte do talíře“.
    •   Zvlášť pro některé otce je těžké vytvořit dětem zázemí a starat se o ně se     vším všudy.
/
Autor: Majka Vinická
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku