20 věcí, které lidé nevědí o těhotenství, a pak se diví

  • 20 věcí, které lidé nevědí o těhotenství, a pak se diví
    Vyšlo to! Někdy mohou úspěšnému otěhotnění bránit zdánlivé maličkosti
    Foto: Shutterstock
    Sdílej na facebooku
    22. listopadu  2015 
     06:00

    Z některých příběhů, ať už filmových nebo skutečných, by se mohlo zdát, že otěhotnění je snadná věc, k níž člověk může přijít, ani skoro neví jak. Stát se to může. Ve skutečnosti to někdy bývá složité, až skoro nemožné. Nemusí přitom hned jít o neplodnost, ale třeba jen o nedostatek znalostí. Jinými slovy – početí někdy brání věci, které by nás vůbec nenapadly. Tak schválně, víte, jak přesně vypadá ovulace nebo že otěhotnění může bránit nákaza chlamydiemi? 

  • Jak vlastně vypadá početí?

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    1. Zhruba čtrnáct dní před menstruací jeden nebo druhý vaječník uvolní vajíčko a nastává ovulace. Vajíčko putuje dolů vejcovodem a čeká na oplodnění, tedy na spermie. Při sexu spermie musí přes děložní čípek putovat do dělohy, v níž se vydají napravo nebo nalevo – do vejcovodů. Jediná má šanci oplodnit ho. 

    2. Existují pouhé tři, nejvýše pět dní v měsíci, kdy má žena šanci přijít do jiného stavu. Ideálně tedy v době ovulace, přičemž sperma někdy přežije dva až pět dní, ale není možné se na to spoléhat. 

  • Jak to máte s alkoholem a vitaminy?

    Jedna z diet podporuje pití červeného vína. Má totiž spousty antioxidantů, které pročistí organismus.
    Jedna z diet podporuje pití červeného vína. Má totiž spousty antioxidantů, které pročistí organismus.
    Autor: Shutterstock.com

    Mnoho žen otěhotní, když nejsou úplně střízlivé, ale je dobré to s konzumací alkoholu nepřehánět, pokud plánujete početí. Protože ačkoli se většinou nic nestane, mohlo by jeho nadměrné množství poškodit vyvíjející se zárodek v době, kdy žena ještě neví, že čeká dítě. 

    4. Chcete mít zdravé dítě? Užívejte kyselinu listovou, ještě než vůbec otěhotníte, ideálně tři až čtyři měsíce předem. Minimální denní dávkou je v takovém případě 400 mikrogramů kyseliny listové, jejíž dostatek je prevencí vrozených vad nervové soustavy. 

  • Antikoncepce a poloha při milování

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    5. Moderní hormonální antikoncepce obsahuje tak málo hormonů, že můžete otěhotnět 24 hodin poté, co ji vysadíte, a rozhodně nemusíte plánovat měsíce na to, aby se od ní tělo nějak vyčistilo. Nicméně jelikož některé pilulky zabraňují normální ovulaci, může trvat měsíc až dva, než se cyklus v plné síle obnoví. 

    6. Neexistuje žádný důkaz o tom, že některé sexuální pozice zvyšují šance na otěhotnění. Ale rozhodně to nepůjde bez vaginálního sexu. Že to přece všichni vědí? Gynekologové tvrdí, že se stále ještě výjimečně setkají s párem, který to, řekněme, podceňuje. A pokud jde o polohy, některé ženy přísahají na to, že otěhotněly, až když se milovaly v klasické poloze a pak ještě dávaly nohy nahoru, aby se v nich sperma udrželo. Na webových diskusích pak vedou debaty o tom, zda má smysl posouvat sperma pomocí prstů co nejdále do pochvy k děložnímu čípku...

  • Je potřeba orgasmus?

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    7. K tomu, aby otěhotněla, žena nepotřebuje orgasmus. Ani neexistuje vědecký důkaz o tom, že by orgasmus zvyšoval šanci na úspěšné početí. Nicméně někteří lékaři se domnívají, že děložní kontrakce spojené s orgasmem mohou pomoci dostat spermie tam, kam je potřeba.

    8.  Ideální doba pro početí se dá poznat i podle podoby hlenu z pochvy: měl by být řídký a průhledný, jakmile se změní v hustý a neprůhledný, už se šance snižují a je třeba čekat na další ovulaci. 

  • Jak dlouho to zkoušet?

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    9. I zdravému páru trvá až šest měsíců, než se ženě podaří otěhotnět, protože trefit ideální okamžik není snadné, zvláště pokud mají ženy nepravidelnou menstruaci a podobně. Lékaři považují za normu dokonce jeden rok, teprve pak je podle nich třeba zjišťovat, zda oplodnění něco nebrání.  

    10. Překvapivě mnoho mužů netuší, že jejich sperma není dostatečně kvalitní, a ještě tomu sami nahrávají tím, že nosí příliš pevné spodní prádlo a upnuté džíny. Varlatům, respektive spermiím, nemusí svědčit ani teplé vířivky či sauna – tohle je ale naštěstí vratný proces, jen je dobré se nepokoušet o dítě po saunování, zjednodušeně řečeno. 

  • Věděli jste, co bohužel také dokáže marihuana?

     

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    11. Je spousta mužů, kteří kouřili marihuanu a bez potíží počali dítě, nicméně některé studie naznačují, že nadměrné kouření trávy dost výrazně zhoršuje kvalitu spermií. 

    12. Chlamydiové infekce mohou postihnout oči či plíce, ale mohou také zabraňovat početí. Proto je třeba v případě potíží s otěhotněním takovou infekci vyloučit. Pokud se potvrdí a podchytí včas, dá se naštěstí léčit antibiotiky. 

  • Stres snižuje chuť na sex a brání početí

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    13. Stres, například z práce, může zabránit otěhotnění. Ani lékaři nevědí, proč se tak děje, ale rozhodně platí, že ani úporná snaha o těhotenství většinou k úspěchu nevede.

    14. Není to stoprocentní, nicméně zkuste vsadit na to, že ženy mají největší šanci na početí tehdy, když mají největší chuť na sex. Příroda v tomto případě dobře věděla, co dělá. 

  • Moc nízká i moc vysoká hmotnost škodí

     

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    15. Samozřejmě – je spousta žen, které mají děti, ačkoli už před otěhotněním trpěly obezitou, nicméně zároveň také je pravda, že nadměrná hmotnost snižuje šance na to, že se početí podaří. Pokud je snaha zatím marná, stojí za to kila navíc shodit. 

    16. Možná ještě častější jsou případy, kdy oplodnění zabraňovala podváha na straně ženy, protože tehdy klesá i hladina pohlavního hormonu estrogenu a ovulace mizí. I když žena ovuluje a podaří se jí počít, nedostatek estrogenu může zabránit uhnízdění oplodněného vajíčka v děložní sliznici. 

     

  • Věnujte pozornost ochlupení

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    17. Nadměrné tělesné ochlupení může signalizovat možné potíže s otěhotněním. Protože může jít o příznak syndromu polycystických ovarií, což je de facto hormonální porucha, která má vliv na uvolňování vajíček. 

    18. Chcete otěhotnět? Pak musíte s někým spát. Zní to jako banální rada, ale pokud máte sex jednou dvakrát měsíčně, pravděpodobnost nebude moc vysoká. A naopak – milování dvakrát denně pravděpodobnost početí nijak nezvyšuje. 

  • Co když naopak otěhotnět nechcete?

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    19. Můžete otěhotnět, ačkoli kojíte. Je pravda, že v takové době vaše tělo chrlí spoustu hormonu prolaktinu, který vypíná menstruaci, nicméně vaše vaječníky jednoho dne začnou uvolňovat vajíčka, a první ovulace tak může proběhnout, ani nebudete vědět jak. 

    20. Otěhotnět se dá i po čtyřicítce. Není to tak pravděpodobné jako v pětadvaceti. Ale rozhodně to není tak vzácné, jak se někdy tvrdí a píše. Podle lékařů si až příliš mnoho žen myslí, že samotný věk 40+ je dostatečnou antikoncepcí. Pak přijdou k lékaři s tím, že jim vynechala menstruace, a dotazem, zda nejsou v přechodu. 

/
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku