Nemůžete otěhotnět? Zkuste ovulační testy! Jak fungují a dá se jim věřit?

Nemůžete otěhotnět? Zkuste ovulační testy! Jak fungují a dá se jim věřit?
Foto: iStock
Sdílej na facebooku
3. listopadu  2017 
 06:00

Toužíte po miminku, ale pořád to nejde? Zkuste používat ovulační test. Podle něj zjistíte, zda a kdy ovulujete a kdy je nejvhodnější doba na početí. Dá se mu ale věřit? A jak vlastně funguje a probíhá testování?

Plodné dny – víte, kdy je máte?

Každá žena má plodné dny jindy a v jinou dobu, takže ne vždy je snadné ovulaci vypočítat. Já tedy kdysi byla přesná jako hodinky – čtrnáctý den cyklu a pokaždé jsem hned otěhotněla. Má kamarádka naopak ovulovala jen někdy, třeba jen jednou za tři měsíce. Proto nemohla přijít dlouho do jiného stavu, až objevila zázrak ovulačního testu. Díky němu přesně věděla, kdy má ovulaci!

Ovulační test zjišťuje pravděpodobnost ovulace stanovením lidského luteinizačního hormonu LH, který se vylučuje nejprve do krevního oběhu a pak do moči. Jakmile dojde ke zvýšení tohoto hormonu, většinou jeden až dva dny před ovulací, ovulační test ho zaznamená, a je tedy ideální doba pro pohlavní styk.

Autor: iStock

Jak testování probíhá

Testujete se sama doma, trvá to asi pět minut a na rozdíl od některých těhotenských testů můžete testovat kdykoli během dne. Ovulační test se skládá z pěti testovacích kazet, takže si ho můžete udělat opakovaně. Testovací papírek ponoříte na několik vteřin do moči a pak vyhodnotíte pozitivní, nebo negativní výsledek. Jestli je pozitivní, je ideální doba na početí.

Vhodná doba k otěhotnění nastává zhruba tři dny před ovulací a trvá až do dne ovulace. U většiny žen to je kolem dvanáctého až patnáctého dne ode dne poslední menstruace. Pro testování musíte znát délku menstruačního cyklu, sleduje se šest dní za sebou do doby, než je testovací proužek tmavé barvy. Pokud je proužek stejně barevný nebo tmavší než kontrolní, test je pozitivní.

Dá se věřit výsledku?

Jak říká lékařka Lenka Řehořková ze Světa zdraví, všechny domácí testy je nutné brát orientačně a je třeba nespoléhat se na ně stoprocentně. Například ovulační test byste neměla nikdy používat jako antikoncepci! V případě digitálního ovulačního testu je však přesnost až 99 procent! Výsledek znáte do tří minut, a navíc vám inteligentní čidlo prozradí, jestli jste, nebo nejste těhotná, a dokonce i to, jak dlouho jste těhotná! Ceny ovulačních testů se pohybují od 300 do 600 Kč (digitální je dražší).

 

 

 

 

Sdílej na facebooku
Autor: aši

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku