Kdy je čas myslet na umělé oplodnění: Jaká pár čekají vyšetření

Kdy je čas myslet na umělé oplodnění: Jaká pár čekají vyšetření
Foto: Shutterstock.com
Sdílej na facebooku
30. května  2016 
 10:00

Snažíte se o potomka už přes rok a pořád ne a ne otěhotnět? Nepropadejte hned panice, že nikdy nevychováte vlastní dítě. Pořád je tady medicína, která si dokáže s vaším problémem v mnoha případech poradit. Kdy začít situaci řešit? 

„Pokud žena nemůže při pravidelném pohlavním styku rok otěhotnět, měla by vyhledat lékaře. O neplodnosti mluvíme, jestliže se o miminko neúspěšně pokouší roky dva,“ říká Pavel Čermák z Gyncentra Ostrava. Rozhodně to ale neznamená, že problém je jen na straně ženy. Spíše naopak. „Asi v 50 procentech je chyba na straně muže, ve 30 procentech u ženy a zbytek jsou příčiny kombinované u obou,“ podotýká.

20 věcí, které lidé nevědí o těhotenství, a pak se diví

20 věcí, které lidé nevědí o těhotenství, a pak se diví

Z některých příběhů, ať už filmových nebo skutečných, by se mohlo zdát, že otěhotnění je snadná věc, k níž člověk může přijít, ani skoro neví jak.…celý článek

Pokud se páru nedaří otěhotnět, lékaři nejdříve oba vyšetří. „Ženu čeká klasická gynekologická prohlídka včetně ultrazvuku, genetická a hormonální vyšetření, obvyklý je také test průchodnosti vejcovodů,“ popisuje  Jiří Dostál z porodnicko-gynekologické kliniky Fakultní nemocnice Olomouc. U mužů je základním vyšetřením spermiogram. „Vyhodnocuje se, kolik spermií se nachází v jednom mililitru ejakulátu, jaký mají tvar nebo pohyblivost. Bohužel, kvalita spermií i jejich množství jsou u dnešních mužů často velmi problematické a mohou být příčinou toho, proč se páru nedaří počít dítě. 

Důležité je také genetické, popřípadě urologické vyšetření, kde se odebírá moč. Díky této metodě lze odhalit záněty močových cest nebo prostaty,“ říká lékař Dostál. I tady může být příčina toho, proč žena stále není těhotná. 

Nejšetrnější metodou umělého oplodnění je inseminace, kdy jsou spermie zavedeny do děložní dutiny. V dalších případech už jde o oplodnění takzvaně ve zkumavce. Před ním je žena hormonálně stimulována a dozrálá vajíčka jsou odebírána v celkové narkóze. Následně jsou mimo tělo oplodněna a po několika dnech se embrya zavádějí do dělohy.

Neplodných párů je stále víc, přibývá mužů s potížemi

Neplodných párů je stále víc, přibývá mužů s potížemi

Problémy s přirozeným početím potomka má v současné době kolem čtyřiceti procent českých párů. Mnoha z nich může pomoct moderní medicína, jak vysvětluje…celý článek

„V případech, kdy se spermie opakovaně v ejakulátu nevyskytují, musíme je prostě najít jinde. Nejčastěji v nadvarlatech nebo varlatech. Nechci se chlubit, ale dokázali jsme za pomoci mikromanipulační metody (ICSI) oplodnit vajíčko i ve zdánlivě nemožné situaci, kdy jsme měli k dispozici jen jednu jedinou spermii,“ říká Milan Mrázek z Centra Iscare.

Autor: shutterstock.com
Pokud je to možné, muži se odeberou spermie v den oplodnění, když ne, zamrazí se a pak se použijí. V obou případech je nutná minimálně třídenní sexuální abstinence, aby byl vzorek co nejkvalitnější. Musí se také dodržet přísné hygienické podmínky, aby nedošlo k zanesení bakteriemi. Pak už přijde na řadu odběr samotného vajíčka, který se provádí vpichem jehly pod ultrazvukovou kontrolou přes poševní stěnu. Žena je při zákroku asi ve dvacetiminutové celkové narkóze. Pokud všechno probíhá, jak má, může jít asi po dvou hodinách na lůžku domů. Vajíčka se následně přenesou do embryologické laboratoře. Tam se zhodnotí jejich kvalita a množství, poté se společně se spermiemi umístí do kultivačních boxů. V nich jsou vytvořeny přibližně stejné podmínky jako v těle ženy. Do dělohy se většinou přenáší pouze jedno embryo, kvůli riziku vícečetného těhotenství. Obvykle se mimo tělo ženy kultivuje dva až čtyři dny a pak se vajíčko transportuje do dělohy. Jde o bezbolestnou proceduru. „Jediné omezení, které doporučujeme, je nedělat následující den namáhavou práci,“ doplňuje Milan Mrázek.

Sdílej na facebooku
Autor: Věra Bláhová, Simona Součková

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku