Kolik byste měla přibrat v těhotenství: Jak se ubránit desítkám kil navíc

  • Kolik byste měla přibrat v těhotenství: Jak se ubránit desítkám kil navíc
    Foto: Shutterstock.com
    Sdílej na facebooku
    17. prosince  2016 
     06:00

    Většinou nad tím mávneme rukou. S narozením miminka přijde frmol a kila půjdou dolů raz dva. Říkala to máma, sousedka i kamarádka. Jenže, najednou stojíte před skříní a jediná věc, do které se navlečete, jsou těhotenské šaty, jenže vy už několik měsíců těhotná nejste a dítě se vám batolí pod nohama. Jak tomu předejít? 

  • Nahoru to šlo až moc snadno

    Při prvním těhotenství jsem přibrala 30 kilo, ani nevím jak. Můj lékař se na mě zlobil a já si vždy naivně při prohlídkách ubírala půl kila, brala si lehčí oblečení a vynechala pro jistotu snídani.

    Jako kdybych to snad mohla zachránit, jako kdyby snad mohl přehlédnout, že začínám vypadat jako almara. Ujišťovala jsem se, že to přece shodím. Když jsem se pak viděla doma v šatech před zrcadlem, připadala jsem si jako džbán. Po porodu jsem se okamžitě vrhla na zdravou stravu, začala cvičit a do půl roku jsem byla na své váze. Ale strašně jsem litovala, že jsem se nehlídala. Protože shazovat kila je prostě dřina.

    10 naivních předsevzetí, která vezmou po porodu zasvé

    10 naivních předsevzetí, která vezmou po porodu zasvé

    Zvláště během prvního těhotenství máme dostatek času na načtení důležitých informací i přípravu bytu pro miminko. Je to taky doba, kdy si jeho příchod…celý článek

    Kila navíc nevypadají dobře, zbytečně zatěžují organismus a není nám s nimi dobře. Jenže v těhotenství se snadno přestaneme hlídat. Varovné signály v podobě nedopnutých džín nás nerozhodí a chutě jsou zkrátka někdy silnější. Chce to trochu disciplíny, a tak se před kily navíc lze ubránit.

  • Ideál? 10 až 15 kilo

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Optimální váhový přírůstek v těhotenství je 10 až 15 kilo. K tomu, abychom si takovou váhu uhlídaly, stačí dodržovat zásady životního stylu. Nosíte v břiše svoje děťátko a chcete pro něho přece to nejlepší.

    Jezte pestrou a vyváženou stravu a zkuste zkrotit chutě na sladké. To může být v těhotenství někdy trochu náročné, protože chutě jsou v tomto období dost nevyzpytatelné.

    Některé potraviny nemůžeme ani cítit, natož konzumovat. Jiné, na které jste neměly dosud ani pomyšlení, se naopak zdají neodolatelné. Nenarozené miminko však potřebuje přísun mnoha nezbytných živin. Pestrá strava zajistí vašemu tělu dostatek vitaminů i minerálů, v takovém případě pak není nutné sahat po potravinových doplňcích určených pro těhotné.

  • Aby klouby zbytečně netrpěly

    Na diety v těhotenství raději zapomeňte.
    Na diety v těhotenství raději zapomeňte.
    Autor: profimedia.cz

    Je to jistě slastný pocit nacpat se dobrotami všeho druhu. Ale ten pocit vydrží jen chvíli. Stejně vás za chvíli přepadnou výčitky svědomí. V těhotenství rozhodně nemusíte jíst za dva a už vůbec ne za tři. Energetický příjem by měl v tomto období být jen o málo větší než před otěhotněním.

    S přibývající váhou se zvyšuje krevní tlak, hrozí riziko těhotenské cukrovky nebo zánět žil. Zatěžujete zbytečně klouby i páteř. Vzpomínám si, jak jsem si několik týdnů po porodu nemohla dřepnout.

    Bolest v kolenou byla díky dlouhodobé zátěži nesnesitelná. Zhoršuje se funkce ledvin a s tím pak ruku v ruce přicházejí otoky. Mnohem snazší to budou mít v těhotenství budoucí maminky, pro které byl zdravý životní styl samozřejmostí.

    Jak si uhlídat váhu v těhotenství se dočtěte ZDE

/
Autor: Maminka.cz
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku