7 věcí, které by těhotné ženy měly raději vědět předem

  • 7 věcí, které by těhotné ženy měly raději vědět předem
    ...
    Foto: Shutterstock
    Sdílej na facebooku
    26. října  2016 
     06:00

    Každá matka si určitě dobře vzpomíná, co ji během těhotenství nejvíc vytáčelo. Když jí dával někdo najevo, že přibrala nebo že je trapná, když se cítí špatně, že by neměla tohle a tamto – a je toho víc, co těhotné fakt nechtějí slyšet. Víte, co naopak slyšet chtějí? Tohle!

  • Všichni to s nimi myslí dobře...

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Většina odborných rad je určitě myšlena dobře, jak by ne. I příbuzní to myslí s těhotnými dobře. Jenže když slyšíte už popadesáté „nejez za dva, budeš moc tlustá!“ nebo „tu čokoládu bys neměla, osypeš se!“, případně „ty nechodíš na těhotenskou jógu?“, pak je vám z těchto dobře myšlených rad poněkud šoufl. A někdy až tak, že byste nejraději zmizela někam na samotu a do porodu se tam zašila. Nedivím se vám. Sama jsem tyhle všemožné rady nesnášela a přitom bych tak ráda slyšela následující věty. Jaké to jsou?

  • Je normální, že se cítíš mizerně

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Ano, těhotenství se většinou popisuje jako nádherná záležitost, která ženy povznáší. Ovšem pro řadu žen je těhotenství spíše něco, co by raději zaspaly. Jo, těhotenství není pokaždé nádherná procházka rozkvetlým sadem. Jsou to taky každodenní boj, zvracení, nevolnost, bolesti hlavy, zad, oteklé nohy, křečové žíly, pálení žáhy, alergie na potraviny a u některých žen i pobyt na rizikovém oddělení. Proč nám někdo neřekne pravdu? A taky to, že je naprosto normální cítit se pod psa a těhotenství nesnášet.

  • Že kojení může bolet

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    I když se kojení považuje za nejlepší zdroj výživy pro vaše miminko, nemusí být vaší druhou přirozeností. Spousta žen může v těhotenství plánovat, že po porodu budou určitě kojit, ovšem pak najednou zjistí, že to není tak snadné, jak jim říkaly sestřičky, lékaři a lidé na předporodním kurzu. A spousta žen se pak může cítit pěkně naštvaně, když jim kojení nejde. „Kéž by mi někdo řekl, že kojení může taky pořádně bolet a že bradavky dostanou pěkně zabrat. Dopředu bych se na to aspoň připravila!“ říká třicetiletá Jana z Prahy. Takže to, co se zdá na první pohled jasné a přirozené, takové ve skutečnosti nemusí být.

  • Baby blues se může týkat i tebe

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    „Porodila jsem dvě děti a po porodu jsem byla v pohodě. Takže mě ani nenapadlo, že třetí porod by mohl být něčím výjimečný. Byl. Postihl mě poporodní splín. Brečela jsem, nemohla skoro nic dělat, měla jsem pocit, že jsem úplně k ničemu. A nevěděla jsem, jak z toho ven. Kdyby mi někdo v těhotenství řekl, že mě to může potkat a jak se s tím poprat, asi by to bylo snazší,“ říká čtyřicetiletá Romana ze středních Čech. Všechny budoucí matky by měly vědět, že něco takového existuje! To není strašení, ale prospěšná rada!

  • Dítě může narušit vaše manželství

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    A pravděpodobně naruší. Máte-li více dětí, pak moc dobře víte, jak je všechno po porodu najednou jinak. Bezesné noci, únava, neustále jste ve střehu, aby se dítěti nic nestalo. Ty úsměvné a sluncem zalité fotografie šťastné rodiny s novorozencem v náručí jsou jen cukrem obalené verze skutečného života! Pokud nesouhlasíte a je u vás i s miminkem všechno ok, pak tiše závidím. Je dobré vědět, že dítě změní partnerský život a vlastně i váš život. Ano, milujete svého muže, ale najednou je na druhé koleji. A je dobré, když se na to připravíte předem – oba společně.

  • Nemusíš u porodu trpět

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Žádný nástřih hráze, žádný epidural, rodit bys měla přirozeně, to je pro dítě to nejlepší. No, představa je to hezká. Ovšem co když porod nepostupuje? Co když to trvá až moc dlouho a vy dlouhé hodiny úpíte na sále? Panebože, nemusíte si hrát na hrdinku. Nikdo vám neutrhne hlavu, když se nakonec rozhodnete, aby vám aplikovali epidural – a vy si tak konečně mohla trochu odpočinout. Je dobré být připravená i na těžký porod a taky na to, že máte právo změnit svůj názor na průběh porodu.

  • Vypadáš nádherně!

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Tohle chce slyšet přece každá těhotná žena a neříkejte, že ne. Žádná nechce slyšet, že má břicho tak velké, že si nevidí ani na špičky prstů u nohou. Žádná nechce slyšet, že má na těle strie a že už nikdy nezhubne. Každá potřebuje slyšet, jak jí to sluší, jak vypadá krásně – byť vypadá, že spolkla nafukovací míč. Zkrátka kdo těhotnou takto  povzbudí, získá spoustu plusových bodů a je jedno, že to je vlastně lež, když vypadá jako velryba v poslední křeči. Opravdu si někdo myslí, že to my těhotné nevíme?

  • Jak se máš a co děláš?

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Kromě toho, že jsi těhotná… Spousta těhotných si stěžuje na to, že přátelé, kteří třeba nemají děti, se najednou přestanou zajímat o jejich život. Hej, i v těhotenství chceme vědět, jaký byl ten mejdan, na který jsme nemohly jít, i v těhotenství chceme vědět, co se děje v práci nebo jaký film jste viděli. Těhotná žena je „jen“ těhotná, jinak je to pořád stejná osoba jako předtím. Občas s ní sice cloumají hormony, ale jinak je stejná. Prosím, mluvte s námi!

     

     

/
Autor: aši
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku