Nezbytné železo – co je dobré o něm vědět?

Nezbytné železo – co je dobré o něm vědět?
Foto: Shutterstock
Sdílej na facebooku
27. března  2017 
 00:00
Prezentace klienta

Železo je stopový prvek, který k životu nutně potřebujeme a jehož potřeba v období spojeném s narozením miminka výrazně narůstá. Moc pozornosti mu však nevěnujeme, a tak často projevy jeho nedostatku zaměňujeme s těmi, které k „jinému stavu“ v našich představách patří.  Které to jsou a proč je železo tak důležité? 

Únava: projev nedostatku spánku, ale i železa

Těhotenstvím začínají výrazné změny jak v těle ženy, tak i v jejím životním stylu. Jde o náročné období a únava se zdá být jeho nedílnou součástí, stejně jako vyčerpání maminek malých dětí.  Stejné to může být s pobledlými tvářemi, které se u nastávajících maminek snadno přičtou na vrub nevolnostem. Maminky malých dětí pak bledost často přičítají probdělým nocím. Radit ženám, že by měly odpočívat, kdy potřebují a kdy jen to jde, je trochu zbytečné – samy to moc dobře vědí, jen někdy děti a povinnosti rozhodnou jinak. Dlouhodobé únavě a bledosti pokožky je ale lepší věnovat pozornost i v období, kdy je péče o sebe samou odsunuta na pomyslnou druhou kolej. Může totiž jít například o projev nedostatku železa. O doplnění tohoto prvku se naše tělo hlásí i dalšími projevy. Patří k nim třeba lámavé nehty a vlasy, rozpraskané koutky úst nebo zhoršená schopnost soustředit se.

Autor: LIFTEC CZ spol s.r.o.

Železo musíte doplnit tělu samy

My železu zpravidla moc pozornosti nevěnujeme, ale pro naše tělo je nezbytné. Například pro tvorbu hemoglobinu, červeného barviva krvinek, jehož hlavní úlohou je transportovat kyslík z plic do všech tkání našeho těla. V těhotenství je tento stopový prvek nezbytný pro přenos kyslíku mezi matkou a dítětem. Jenže naše tělo si železo neumí vytvořit a potřebuje ho tedy doplňovat, na což bohužel někdy v rámci řady každodenních povinností zapomínáme. Je to pestrá a vyvážená strava, která by měla našemu tělu zajistit dostatek železa, ale je třeba si přiznat, že zdaleka ne všichni ji konzumujeme. Navíc v těhotenství potřeba železa výrazně narůstá. V porovnání s ženami v produktivním věku, u nichž je denní potřeba železa přibližně 15 mg, jde u budoucích maminek až o dvojnásobek, tedy 30 mg železa denně. V období těhotenství pak tělo ženy potřebuje přibližně 20 mg železa denně.

Autor: LIFTEC CZ spol s.r.o.

Různé zdroje železa, různá vstřebatelnost

Zdroje železa se liší nejen tím, jaké množství tohoto prvku obsahují, ale také v jaké formě ho našemu tělu nabízejí. Lépe vstřebatelné je tzv. hemové železo, jehož zdrojem je hlavně maso. Také rostlinná strava může být velmi bohatá na železo (například luštěniny a ořechy), i když v hůře vstřebatelné formě. Vstřebatelnost železa ale můžete podpořit, třeba tak, že zároveň s ním tělu dopřejete zdroj vitamínu C, klidně ve formě sklenky pomerančového džusu. Když už jsme u vstřebatelnosti, souvisí s ní také jedna poměrně rozšířená obava, a to že konzumace železa může způsobit žaludeční nevolnost či zácpu. Právě dobrá vstřebatelnost toto riziko snižuje.

Autor: LIFTEC CZ spol s.r.o.

V případě doplňků stravy je vhodná komplexnost, kterou nabízí například Floradix® Železo+ obsahující dobře vstřebatelné organické železo v tekuté formě, navíc spolu s dalšími látkami podporujícími jeho tak zvanou biologickou dostupnost. Patří k nim vitamín C a také výtažky z ovocných šťáv, které podporují trávení, brání zácpě, a navíc dodávají příjemnou ovocnou chuť. Nechybí v něm ani další tělu prospěšné látky, jako jsou vitamíny skupiny B a výtažky z bylin. Patří k nim bylinné extrakty listu kopřivy a špenátu, plodu fenyklu, květu ibišku a řady dalších včetně extraktu růže šípkové, který je jedním ze zdrojů vitamínu C. Floradix® Železo+ je slazen výhradně ovocným cukrem, medem a ovocnými šťávami. Tekutá forma a unikátní technologický postup zaručují výjimečnou kvalitu a stabilitu výrobku, a to i bez použití konzervačních a přídatných látek a barviv. Floradix® Železo+ je vhodný i pro těhotné a kojící ženy. Více na http://floradix-zelezo.cz/

Hořčík potřebujeme při stresu, v těhotenství i při sportu

Hořčík potřebujeme při stresu, v těhotenství i při sportu

Někdy se zdá, že je to takový ženský minerál. Řeč je o hořčíku, pomocníku při stresu, který je pro nás důležitý rovněž v těhotenství,…celý článek

Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku