5 zbytečností, kterými riskujeme život nebo zdravý vývoj svých dětí

  • 5 zbytečností, kterými riskujeme život nebo zdravý vývoj svých dětí
    Omezujete dítě v pohybu, aby se mu něco nestalo? Chyba!
    Foto: Shutterstock
    Sdílej na facebooku
    7. května  2016 
     06:00

    Protože je zima a dítě by mohlo nastydnout, dáme ho raději do autosedačky v bundě. V autě je ale za chvíli teplo. Mnohem horší než riziko nastydnutí je špatné přilnutí pásů na tělo dítěte. Kterými věcmi ještě riskujeme zdraví a správný vývoj dítěte?

  • V autosedačce v bundě

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com
    V zimě to dělá mnoho rodičů: než se auto vyhřeje, dají dítě do autosedačky v tlusté bundě. To ale může mít fatální následky. Na tlustém oblečení totiž pásy nepřiléhají správně, takže v případě nárazu nebo prudkého brzdění může dítě ze sedačky vyklouznout. Mezi pásy a tělo dítěte by se měly vejít jen konečky prstů. "Tuto radu dávají výrobci sedaček i například německý autoklub ADAC, který se bezpečnosti dětí v autech hodně věnuje. Týká se to všech věkových skupin a všech druhů sedaček," potvrdil Petr Buček, šéfredaktor portálu AutemBezpečně.cz.

  • Autosedačka podruhé

    Nudící se dítě je snad nejhorším společníkem, kterého byste si na cestování mohli přát.
    Nudící se dítě je snad nejhorším společníkem, kterého byste si na cestování mohli přát.
    Autor: shutterstock.com
    V nadšení, jak je naše dítě už velké, dávají mnozí rodiče dítě do větší autosedačky dříve, než je doporučováno výrobcem. Nevhodná sedačka má za následky horší ochranu při nehodě. Stejně tak tomu bývá v případě sezení starších dětí na předním sedadle. Nenechávejte se proto "udyndat" dítětem s tím, že jedete jen malý kousek. Na tom opravdu nezáleží. Jediné, na čem záleží, je správná váha, výška a nastavení pásů.
  • Spaní v lehátku

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Kdo by chtěl budit dítě, které cestou domů autem usnulo a navíc se ho v sedačce podařilo spící přinést až domů! Podle doporučení Americké pediatrické akademie by děti v sedačkách neměly spát dlouho a pravidelně a rozhodně ne bez časté kontroly dospělým. Ten by měl sledovat, zda má dítě volný nos a ústa. I pozice se skloněnou hlavou může znamenat pro dítě méně kyslíku a větší ohrožení Syndromem náhlého úmrtí kojence.
  • Poloha na bříšku

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Syndrom náhlého úmrtí kojence by ale neměl bránit rodičům, aby dávali dítě na břicho v bdělém stavu. Naopak - tuto polohu dítě potřebuje k trénování zásadních dovedností v podstatě již od narození. Pokud je dítě vzhůru, je potřeba střídat polohy na zádech i na bříšku. Pokud jde spát, pak je správné dávat ho na záda nebo na bok.
  • Omezování pohybu

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Někteří rodiče nechtějí riskovat, že se jejich dítě někde zřítí, skřípne nebo vleze tam, kam nemá. Raději ho nosí co nejdéle v nosítkách, dávají do sedaček a různě omezují v pohybu. Dítě ale potřebuje volnost, aby se mohlo správně vyvíjet. Je to náročnější na pozornost, trpělivost a čas, ale pro správný motorický vývoj dítěte nezbytné.

/
Autor: is
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku