5 příznaků toho, že vaše dítě na táboře šikanovali!

  • 5 příznaků toho, že vaše dítě na táboře šikanovali!
    Dítěti může hodně ubližovat i to, že s ním nikdo nekamarádí a ostatní se mu posmívají
    Foto: Shutterstock.com
    Sdílej na facebooku
    6. července  2017 
     06:00

    Zatímco dosud se dítě z letního tábora každý rok vracelo nadšené, letos je to jiné. Na srazu jste si vyzvedli zamklého potomka, který se s nikým ze spolutáborníků nebo vedoucích ani pořádně nerozloučil a nálada se mu moc nezlepšila ani doma, protože většinu času tráví zalezlý ve svém pokoji? Nemusí to být nic vážného, možná jen nešťastná první láska. Ale pokud se stav a smutek vašeho syna nebo dcery nelepší, raději zbystřete a zapátrejte po tom, co se vlastně na táboře dělo. A zda vaše dítě někdo nešikanoval nebo nezneužíval. 

  • Dítě sedí doma, nevolá kamarádům z tábora, ačkoli obvykle se s nimi scházelo i po návratu

    Autor: Shutterstock.com

    Vaše obvykle společenské dítě se drží doma a vy ho nemůžete dostat ven? Možná je to puberta a místo toho, aby s vrstevníky sedělo venku, všechno si s nimi stačí říct a napsat přes facebook. Ale pokud syn či dcera s nikým nekomunikují ani elektronicky nebo jde o dítě mladší, u něhož je ještě na pubertální netečnost brzy, může jeho výrazná uzavřenost svědčit o tom, že tábor pro něj nebyl hezkým zážitkem. Pokud o něm navíc nechce mluvit, nelíčí zážitky z bojovky ani z puťáku, o to víc byste měli prověřit, co se tam stalo. Netlačte na něj však, ani mu jeho podivné rozpoložení nevyčítejte. Spíše se snažte vytvořit příležitost, při níž se bude moci svěřit – vezměte ho například sami někam na zmrzlinu bez ostatních sourozenců a povídejte si s ním. Možná se dozvíte, že se proti němu spikli kamarádi, s nimiž přitom ještě loni tvořil na táboře jednu partu, možná vám naznačí, že vedoucí se k němu chovali hodně nestandardně. Pak je na místě zapojit do hry i spolehlivého dětského psychologa. 

  • Nechce jíst, nenalákáte ho na zmrzlinu, nepomáhá vám s vařením

    Autor: shutterstock

    Změna se nemusí týkat jen chování, pozorovat můžete třeba i ztrátu chuti k jídlu, kdy se vám nedaří potomka přesvědčit ani k návštěvě cukrárny s vynikajícími zmrzlinovými poháry. Podobně může opadnout jeho zájem o pomoc v kuchyni, ačkoli ještě na jaře s vámi každou neděli pekl bábovku nebo perník. I to může být projev šikany nebo zneužívání, proto se snažte celou záležitost citlivě rozklíčovat. Může jít také o kritiku váhy a vzhledu ze strany vrstevníků, kteří cosi poznamenali o tloušťce vašeho potomka. Opět je na vás, abyste s ním probrali, zda ho něco podobného skutečně trápí a případně mu nabídli, že mu pomůžete s kily navíc zatočit. 

  • Plačtivost, lítostivost, výkřiky ze spaní, někdy také noční pomočování

    Autor: Shutterstock.com

    Čím menší dítě, tím výraznější mohou být tělesné projevy, jimiž reaguje na negativní zážitky, které ho potkaly. Dívka či kluk, kteří se musí vyrovnávat s ubližováním ze strany vrstevníků, mohou být lítostiví nebo plačtiví, ale mohou také křičet ze spaní či se v noci začít pomočovat, ačkoli už se jim to roky nepřihodilo.

    Až začnete rozplétat příčinu, můžete s překvapením zjistit, že se jim zase tak moc nestalo – jen je třeba začal pomlouvat někdo, s kým si dosud rozuměli. Ale nezlehčujte podobné zážitky, pro dítě mohou být zásadní. Upozornit na to, že dítě má za sebou něco nepěkného, vás může i to, když se před vámi najednou stydí svlékat, ačkoli je mu sotva devět deset a donedávna tak činilo běžně. V každém případě si dejte pozor na to, aby nezískalo pocit, že táborový průšvih nějak zavinilo. 

    Táboříte celá rodina? Tohle vybavení by se vám mohlo hodit

  • Dítě ubližuje sourozencům, ačkoli to nikdy dříve nedělalo

    Autor: Ilustrační foto profimedia.cz

    Nenechte se zaskočit tím, že dítě, které se stalo obětí, se někdy chová jako agresor a obrací svou zlobu vůči těm, kdo jsou pro změnu ještě slabší než ono. V rodině se terčem v tomto případě stávají mladší sourozenci, případně domácí zvířata. Pozor, pokud jim starší dítě například ubližuje fyzicky, neznamená to, že i ono se stalo obětí fyzického útoku. Mohlo klidně trpět pomluvami, vyloučením z party vrstevníků, mohli se mu posmívat kvůli postavě, ono reaguje tak, jak je to pro něj nejsnazší. 

  • Vzpurnost, odmlouvání, drzost vůči rodičům

    Autor: Shutterstock.com

    Váš syn či dcera mohou, ať už vědomě či nevědomě, obracet zlost za to, co se jim stalo, vůči rodičům. A jsou tak skoro ze dne na den mnohem drzejší, vzpurnější a negativističtější. Někdy je obtížné odlišit tyto projevy od běžných znaků dospívání, ale většina rodičů dobře vycítí, že za tím může být něco víc – třeba právě šikana a zneužívání. Pokud máte pocit, že se to týká právě vaší rodiny, jděte na to citlivě. Místo abyste dítě svou prudkou reakcí zaháněli do kouta, snažte se najít klid na to, abyste změny v jeho chování probrali a pochopili, co k nim potomka vede. 

    Udělali byste to taky? David Beckham líbá dceru Harper (5) na rty

    Udělali byste to taky? David Beckham líbá dceru Harper (5) na rty

    Předem bychom chtěly říct, že nám na chování Davida Beckhama vůči dcerce Harper nepřijde nic divného. Na fotce z dovolené v Tanzanii, kterou zveřejnil…celý článek

    10 věcí, v nichž to mají dnešní děti těžší, než jsme měli my

    10 věcí, v nichž to mají dnešní děti těžší, než jsme měli my

    Možná jsme neměli tak dokonalé hračky. A už vůbec ne počítače, natož chytré mobily. Někteří z nás si z dětství dokonce pamatují černobílé televize.…celý článek

/
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku