Kate má děti dva roky od sebe. Jaký je ideální věkový rozdíl?

  • Kate má děti dva roky od sebe. Jaký je ideální věkový rozdíl?
    Foto: Profimedia
    Sdílej na facebooku
    7. července  2017 
     06:00

    Přesně takhle si to spousta rodičů představuje. Dvě děti dva, maximálně tři roky od sebe, nejdříve kluk, pak holčička. Stejně jako vévodkyně Kate, která má necelé čtyři roky starého syna George a dvouletou holčičku Charlotte. Rodiče mívají pocit, že přesně taková konstelace nejen dobře vypadá, ale zároveň je i nejvhodnější a výchovně nejzvladatelnější. Ale odborníci nic takového nepotvrzují. 

  • 1. Na ideální věkový rozdíl mezi sourozenci nevěřím

    Autor: Shutterstock.com

    Moje první dvě děti se narodily dva roky po sobě, navíc to byli dva kluci. Takže to vypadalo, že až překonáme přece jen náročnější kojenecké a batolecí období, čeká nás ráj na zemi, v němž budou dva spolu si spokojeně hrající sourozenci. Směju se té představě dodnes. Kluci si sice byli věkově blízcí, ale jinak to bylo jako nebe a dudy – jeden divoký, milující techniku a bez jakékoli pohádkové fantazie, druhý klidný, snící o světě rytířů. Vybavuju si jejich rané dětství jako nepřetržitou hádku, která tak nějak trvá dosud, kdy se změnila v neustálé pubertální pošťuchování.

  • 2. Jak to vidí psycholog? Ideál skutečně neexistuje

    Autor: Shutterstock.com

    Docela pěkně pátrání po hledání ideálního věkového rozdílu shrnul psycholog Jakub Jura na webu Psychologie.cz. "Nevěřím tomu, že existuje ideální věkový rozdíl mezi sourozenci, a ani jsem se nesetkal s názorem, že by vůbec měl existovat. Tedy vyjma rodičů, kteří považují věkový rozdíl svých dětí za právě ten nejlepší, což – myslím si – je především důkaz toho, že jsou spokojeni s tím, jak to mají, a že si to zařídili tak, aby byli spokojení, a tak to má být." Podle něj to platí jak u dětí, které přišly na svět brzy po sobě, tak u sourozenců s větším věkovým rozdílem.  

  • 3. Pro matku jsou nejlepší tři roky, tvrdil psycholog Matějček

    Autor: Shutterstock.com

    Ale na věkový rozdíl mezi sourozenci se lze samozřejmě dívat i z hlediska toho, co je ideální pro rodiče, zejména pro matku. Známý psycholog Zdeněk Matějček hovořil o třech letech mezi sourozenci jako o nejvhodnějším modelu – například kvůli tomu, že první dítě už je víceméně samostatné, a nenese tak těžce, že matka musí většinu energie věnovat novorozenci. Tato teorie vychází i z toho, že u přírodních národů je tento rozdíl obvyklý i proto, že matky až několik let kojí, a dříve tak prostě neotěhotní. Rodiče by zkrátka měli brát v potaz nejen to, zda si spolu děti vyhrají, ale i to, jak s různě starými dětmi zorganizují rodinný život, školky, školy a podobně. 

    Dva roky jako ideál? Takový má vévodkyně Kate. Podívejte se na její děti do galerie

  • 4. Co přinášejí různé věkové rozdíly?

    Autor: Shutterstock.com

    Je potřeba počítat s tím, že od věkového rozdílu mezi sourozenci se odvíjí spousta dalších věcí a že čím větší tento rozdíl bude, tím méně se mezi dětmi vytvoří klasický sourozenecký vztah, ačkoli se mohou mít skutečně hodně rádi. A naopak: čím menší věkový rozdíl, tím spíše se ten mladší ze sourozenců učí nápodobou, ale také platí, že na sebe sourozenci budou ve srovnání s těmi s větším věkovým rozdílem navzájem více žárlit. Platí také, že čím menší věkový rozdíl, tím spíše spolu děti soupeří. 

  • 5. Sourozenecké konstelace aneb bude z George malý vůdce?

    Kate s Williamem a dětmi
    Kate s Williamem a dětmi
    Autor: Profimedia

    Jedna věc je přemýšlení o tom, jaký je ideální věkový rozdíl mezi sourozenci, druhou věcí pak jsou sourozenecké konstelace. Tedy to, jaké má dítě postavení vůči ostatním sourozencům, případně to, zda je jedináček. Tady mají psychologové jasno, tohle je hodně důležité a rozhoduje to o mnoha věcech, které člověka provázejí celý život. Stručně řečeno, prvorození bývají vůdci, prostřední děti mívají vyjednávací talent, zatímco ti nejmladší bývají hodně společenští. Jedináčci rovněž mívají tendence být dominantní, ale navíc jsou to často poměrně silní individualisté – na jedné straně samostatní, na druhé neschopní se dělit a sdílet emoce s ostatními. 

  • 6. A co ideální počet dětí?

    Autor: Shutterstock.com

    Rodiče nepřemýšlejí jen o tom, jaký bude věkový rozdíl mezi jejich dětmi, ale také zvažují, kolik jich budou mít. Českou klasikou jsou dvě děti, psycholog Miroslav Vyhnálek před časem hovořil o tom, že ideálem jsou dvě až tři děti na rodinu – pokud jde o to, jak hladce zvládnout veškerý provoz a starosti kolem dětí. Ale tady už hodně záleží na tom, na kolik se rodiče cítí. 

    Podívejte se na tuhle sourozeneckou lásku!

    Rodina, která šokovala: Rodí doma, kojí do pěti, žádné léky či škola, žádné pohlaví

    Rodina, která šokovala: Rodí doma, kojí do pěti, žádné léky či škola, žádné pohlaví

    Adele a Matt z britského Brightonu své okolí často šokují. Propagují porody doma, neoddělují placentu hned poté, co dítě přijde na svět, matka potomky…celý článek

/
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku