Sedm věcí, které matka přestane dělat s narozením druhého dítěte

  • Sedm věcí, které matka přestane dělat s narozením druhého dítěte
    Matky dvou dětí to mají jinak než matky jedináčků
    Foto: istock.cz
    Sdílej na facebooku
    14. května  2018 
     06:00

    Moje děti budou vždycky nosit barevně sladěné oblečky a nikdy jim nedovolím jíst s neumytýma rukama! Krásná předsevzetí. Ale něco jiného jsou vaše představy a plány a něco jiného je pak realita. S prvním dítětem musí člověk některé své záměry přehodnotit. I tak mu ale zůstává spousta času (i když si to v té době ještě nemyslí) a sil na různé libůstky. Rodiče se shodují: ze svých požadavků jsme museli zásadně slevit po narození druhého dítěte. Co matky nejčastěji u druhých dětí změní?

  • Žehlení

    Nevztekejte se nad špatně vypraným prádlem. Buďte rádi, že nemusíte prát jako naši předci.
    Nevztekejte se nad špatně vypraným prádlem. Buďte rádi, že nemusíte prát jako naši předci.
    Autor: Shutterstock.com
    Zatímco první děcko mělo prožehlen každičký kus oblečení (a to, prosím, oboustranně, neboť horká žehlička přece dezinfikuje všechny bacily), u druhého se omezíme jen na základní kousky z těch nejviditelnějších vrstev. Vaše trička se dočkají maximálně tak rovného pověšení, to přece stačí, a kalhoty přejedeme již složené, ona se ta pára přes čtyři vrstvy nějak propustí. Komu by se chtělo trávit tolik času touhle nekonečnou prací, jejíž výsledky mají životnost v délce několika minut?
  • Vyladěné, supertrendové je oblečení prvorozeného

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Zatímco prvorozenému jste oblékala ty krásné miminkovské minidžínečky, druhý si vystačí s několika nestylovými dupačkami a tepláčky. Džínečky byly samozřejmě nepraktické, pořád se shrnovaly, miminu koukaly bosé nohy, protože miniponožtičky padly. Vlastně jediná jejich výhoda byla v tom, že vy jste na sobě měla právě podobné džíny, a tak nějak jste s potomkem hezky ladili. Jenže – když vy jste teď taky většinu dne v teplákách či jiných pytlovitých kalhotách, tak je vlastně potřeba ladit opačným směrem, že?
  • Reakce na jeho potřeby

    Autor: Shutterstock.com
    Prvorozenec sáhl po knížce a vy jste samou radostí, že má zájem o literaturu, přerušila jakoukoliv práci a začali jste si číst. Vždyť bylo potřeba rozvíjet jeho schopnosti a dávat mu nové podněty! Chtěl jít ven – šlo se ven. Potřeboval pochovat – v tu ránu se houpal ve vašem všeobjímajícím a uklidňujícím náručí. Druhorozenec si o něčem takovém může nechat zdát. Myčka se sama nevyndá a prádlo se samo nepověsí. Knížky si krásně může prohlížet chvilku sám – a někdy taky musím věnovat chvíli tomu staršímu, ne? A vůbec: v životě nebude mít všechno hned, tak proč ho na to nepřipravovat hezky od malička?
  • Každou bitvu není potřeba vyhrát

    Až 100 tisíc českých dětí nechodí ve škole na obědy, protože jejich rodiče na to nemají peníze.
    Až 100 tisíc českých dětí nechodí ve škole na obědy, protože jejich rodiče na to nemají peníze.
    Autor: scom
    Když bylo třicet stupňů ve stínu a starší dítě trvalo na tričku s dlouhým rukávem, nastal čas si o všem promluvit: trpělivě vysvětlit výhody a nevýhody takového rozhodnutí, a tak nějak ho hezky vmanipulovat do situace, že se SAMO rozhodlo vyměnit oblečení za něco s rukávem krátkým. Na něco takového není v každodenním shonu se dvěma dětmi čas. Nechce jíst? Bude mít hlad. Trvá na tom, že bude mít do školky holiny, i když je vedro? Nevadí, já se v těch botách na zahradě pařit nebudu. Hlavně, ať nepřijdeme pozdě, pak už mi ho tam nevezmou.
  • Zábava v autě

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock
    S prvním dítětem jste často sedávala vzadu. Bylo roztomilé ukazovat mu ubíhající krajinu, na dlouhé cesty jste měla připraveny časopisy nebo hračky. S dvěma malými dětmi doprovází cestování vždycky klíčová otázka: za jak dlouho a na jak dlouho nám v autě usnou? A později: kdy už si pustí hudební přehrávač?
  • Pravidelný rozvrh dne

    Skloubit mateřství a práci je často nadlidský výkon, pomohla by vám pružná pracovní doba.
    Skloubit mateřství a práci je často nadlidský výkon, pomohla by vám pružná pracovní doba.
    Autor: profimedia.cz
    Zatímco denní plán rodiny s jedním dítětem určují potřeby prvorozeného, denní plán rodiny s dvěma dětmi určují překvapivě zase potřeby toho prvorozeného. Jednomu dítěti podřizujete všechno – jeho režim je pravidelný a každé vykolejení ho rozladí. A vás taky. Druhé dítě je od malička cvičeno ve flexibilitě. Usnout umí i při vyzvedávání druhého ze školky a při šíleném jekotu v šatně, a když si holt nezdřímne, však to později dožene. 
  • Touha být za každou cenu správná

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Před narozením prvního dítěte se noční stolek prohýbá literaturou o rodičovství. Většina z nás si přesně definuje, co je správné, jak se přesně chci chovat. Jak budu kojit, jaké budu používat pleny, kdy dítě ochutná první alergen a jak mu budu stimulovat mozek. A pokud se tak nečiní, dávám si to za vinu, protože tak to není správné. Druhé dítě vám nastaví zrcadlo: to, co je správné pro jednoho, nemusí vyhovovat druhému. A naučí vás úžasnou věc: každý z nás je individualita, a jak moc spolu budeme vycházet, záleží na vzájemné toleranci, vstřícnosti, komunikaci a lásce.

/
Autor: is
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku