5 věcí, které musí rodiče naučit své děti, aby byly šťastné

  • 5 věcí, které musí rodiče naučit své děti, aby byly šťastné
    Uděláme všechno pro to, aby byly šťastné. Co přesně by to ale mělo být?
    Foto: Shutterstock.com
    Sdílej na facebooku
    22. března  2017 
     06:00

    Na otázku, co by nejvíce přáli svým dětem, odpoví většina rodičů: aby byly šťastné. A k tomu vlastně směřujeme celou svou výchovu. Řešíme, jestli nenastupují moc brzy do školky, jestli mají dost podnětů pro rozvoj svých schopností, jestli mají dostat mobil v pěti, nebo v deseti. To je všechno fajn, jen se přes to zapomíná na ty nejdůležitější a nejvšednější věci. Které to jsou?

  • Smích

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock
    Smích je zdravý – pro tělo i pro duši. Působí proti stárnutí, zvyšuje imunitu, zlepšuje činnost srdce. Zlepšuje náladu a pomáhá nám nejen se sblížit s ostatními lidmi, ale i překonat stresové situace a zmírnit bolest. Smích je návyk, takže čím častěji se doma smějete, tím spíše bude patřit do vašeho života. Naučte děti hrát si a bavit se bez stresu z toho, jestli je to správně. Naučte je měnit perspektivu a dívat se na věci z té lepší stránky. Naučte je hledat věci, které jim radost přinášejí.

  • Vnímání věcí kolem sebe

    Naučte je všímat si věcí kolem sebe a zároveň je ocenit. Naučte je vnímat drobné, všednodenní radosti, které jsou samozřejmé, ale tolik nám chybí, když o ně přijdeme. Přítomnost milovaných lidí. Dobré jídlo. Radost ze společné procházky, krásná příroda nebo architektura kolem nás. Je to jednoduché, ale velice účinné. A určitě tyto věci sdílejte mezi sebou – třeba si na konci dne před spaním s rodinou řekněte, co dnes udělalo radost každému z vás.

  • Přátelé

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock
    Člověk je tvor společenský a kvalita vztahů v našem okolí se bezprostředně odráží na kvalitě našeho života a na tom, jestli se cítíme šťastni. Mluvte o tom s vašimi dětmi a podpořte je, aby si vypěstovaly zdravé vztahy s kamarády. Naučte je vyjednávat, vycházet s učiteli i s dalšími lidmi v okolí.

  • Pohyb

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock
    Cvičení a fyzická aktivita přímo podporují produkci endorfinů, tedy jedněch z hormonů, které jsou nazývány "hormony štěstí". Podobně jako smích, má i pohyb příznivý vliv nejen na stav naší duše, ale i přímo na naše zdraví. Naučte děti mít radost ze sportu a z pohybu, i když zrovna nebudou kopat první ligu. Naučte je chodit na výlety a objevovat nová místa, i když to nebudou exotické krajiny. Každé dítě si určitě najde ten sport nebo pohyb, kde bude úplně šťastné.

  • Dostatek spánku

    Ačkoliv se potřeba spánku může u každého lišit, naučte je poslouchat své tělo. Nekvalitní nebo nedostačující spánek vede k nervozitě, únavě, podrážděnosti, případně k horším psychickým poruchám, třeba i k depresi. Naučte je usínat a vstávat v klidu a s vědomím, že jim nic neuteče. Myslete na to, že i třeba taková drobnost, jako je tablet na nočním stolku a dovolení "zahrát si hned po probuzení", je může vytáhnout z postele podstatně dříve.

    Co vyvádějí dvouletá dvojčata, když je rodiče dají spát?

    Co vyvádějí dvouletá dvojčata, když je rodiče dají spát?

    Jak uspat dítě, aby vytuhlo nejpozději do pěti minut od uložení po postýlky? Otázka, kterou denně řeší miliony rodičů po celém světě. Se střídavými…celý článek

    6 příšerných věcí, které lidi dělají poté, co se matky vrátí domů z porodnice

    6 příšerných věcí, které lidi dělají poté, co se matky vrátí domů z porodnice

    Právě jste porodila a jste vyčerpaná. Fyzicky, psychicky a hormony s vámi cloumají horem pádem. Samozřejmě taky zažíváte euforii a blaženost s vaším…celý článek

/
Autor: is
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku