Prvorozený versus benjamínek. Jak pořadí narození ovlivní povahu dětí?

  • Prvorozený versus benjamínek. Jak pořadí narození ovlivní povahu dětí?
    Každé dítě potřebuje trochu jiný přístup.
    Foto: shutterstock.com
    Sdílej na facebooku
    24. září  2015 
     05:55

    Pořadí, v jakém se děti narodily, ovlivní jejich povahy. Samozřejmě se nedá obecně říct, že všichni prvorození budou sebevědomí tyrani a všichni nejmladší typičtí benjamínci. Přesto ale přístup rodičů k prvorozenému, druhorozeného a tak dále a tak dále formuje jejich povahy. Jaké typické znaky se rozvinou u dětí podle pořadí, ve kterém se narodily?

  • Prvorozený

    Autor: Shutterstock
    Prvorozený má smůlu i štěstí v tom, že rodiče na něj mají dost času. Děti pocítí jejich starostlivost, zájem i porozumění plnou měrou. Častěji se stávají nástroji jejich nenaplněných ambicí a představ. Bývají hodně podporováni, zároveň orientováni na úspěch a často mívají pocit, že by neměli selhat. Protože většinou dostávají na starost mladší sourozence, umějí přijmout odpovědnost a procvičují si schopnost šéfovat. Není divu, že často skončí ve vedoucích pozicích.

    Tip: Kromě odpovědnosti jim dejte i nějaká viditelná privilegia - nechte je například chodit později spát, než mladší sourozence.

  • Prostřední dítě

    Autor: Shutterstock
    Prostřední děti mají nezáviděníhodné postavení. Mají výraznou touhu odlišit se od staršího sourozence, který má ještě navíc věkový náskok. Často hledají nejrůznější způsoby, jak zaujmout a přivábit pozornost svého okolí. Na druhou stranu bývají vynikající diplomaté a vyjednavači - od mala totiž musely vycházet s rodiči, se starším i s mladším sourozencem a to jim dalo zásadní školu života. Bývají skvělí členové týmu, na druhou stranu i lépe manipulovatelní.

    Tip: věnujte jim pozornost a nesrovnávejte je s ostatními. Motivujte je, ať mají něco svého, co dělají dobře nebo v čem vynikají.

  • Benjamínek

    Autor: Shutterstock
    Nejmladší sourozenec je zvyklý na pozornost - od rodičů se mu jí dostává sice méně, bohatě to vykompenzují starší sourozenci. Proto se mu někdy nechce dospět a převzít odpovědnost - dokáže si totiž vždy obratně najít někoho, kdo mu pomůže nebo kdo mu bude věnovat pozornost. Na druhou stranu bývají veselí, kreativní a mistři vlastních cestiček. Skvěle navazují vztahy, bývají přátelští a otevření. Na druhou stranu mají sklony k nezralosti a vrtošivosti.

    Tip: dávejte jim samostatné úkoly přiměřené jejich věku a věčně jim to neulehčujte. Naučte je dělat věci až do konce.

/
Autor: is
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku