Chvála babičkovství: Proč jsou děti někdy raději s babičkou než s maminkou?

  • Chvála babičkovství: Proč jsou děti někdy raději s babičkou než s maminkou?
    Můžete všechno, nemuíste nic. Bý babičkou je radost i zábava.
    Foto: Shutterstock.com
    Sdílej na facebooku
    30. září  2015 
     05:55

    První je dřina, druhé zábava. Mám kamarádku, která je šílená z představy, že by na ni vnouče mělo volat babi. Já se na to naopak neskutečně těšila, a když můj vnuk poprvé řekl bába, měla jsem slzy v očích a vykládala to na počkání. Je mi srdečně jedno, že jsem ve věku, kdy si ženy ještě pořizují děti, mě neskutečně baví být babičkou. A pro všechny, které tohle kouzlo objevují, je tenhle článek.

  • Můžete, co chcete, ale nemusíte nic

    Maminek v babičkovském věku je čím dál tím víc
    Maminek v babičkovském věku je čím dál tím víc
    Autor: profimedia.cz
    Když jsem v noci slyšela, jak můj vnuk brečí, byla jsem šťastná, že k němu vstává máma a ne já. Na druhou stranu jsem nikdy neměla problém ho dvě hodiny dyndat na rukou, vozit v kočárku nebo si s ním stavět lego. Pocit, že si to můžete užít, když se vám bude chtít, ale nikdo vás nemůže nutit, je k nezaplacení. Nemusíte kojit, vstávat pětkrát za noc, přebalovat, stříhat nehty a tak dál.
  • Jste bohyně klidu

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Nemusíte číst stohy článků a knih o výchově a klepat se strachy, abyste neudělala chybu, tudíž neděláte zbytečné chyby ze stresu. Navíc máte zkušenost s vlastními dětmi a je vám jasné, co má smysl řešit a nad čím je lépe mávnout rukou. Výchova vám najednou přijde jako docela zábavná disciplína, u které stačí jen sem tam pronést něco moudrého. Navíc jste schopná klidným hlasem uchlácholit zoufalou matku i křičící dítě, takže působíte jako moudrá guru (což by babička být měla).
  • Jen si užíváte

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock
    Beru si vnuka na hlídání jednou za měsíc, takže si můžu naplánovat čas tak, aby to byl zážitek pro něj i pro mě. Žádné honění se s večeří, protože něco mám navařeno dopředu, místo stresu si užíváme výlet do muzea mašinek, nemám problém mu před spaním přečíst stohy knih, protože na to mám energii a je to jednou za čas. A tak je to se vším. Prostě jen vymýšlíte aktivity, které budou bavit vás i vnouče, a užíváte si je.
  • Nakupujete nesmysly

    babička
    babička
    Autor: Shutterstock
    Plastové hračky, které vydávají příšerné zvuky, jsou celkem k ničemu, ale vaše vnouče je z nich paf. Lízátka kazí zuby, ale proč je nekoupit, když je to jen jednou za čas? Nebo úplně zbytečný a nepraktický kus oblečení jen kvůli tomu, že jemu se líbí. To všechno si můžete dovolit nakoupit místo výchovných hraček, zdravých potravin a tepláků. Na to jsou přece rodiče.
  • Nemusíte na třídní schůzky

    Babička
    Babička
    Autor: Shutterstock.com
    Žádné domácí úkoly, žádné nacvičování psaní osmiček a slabikování, žádné bezesné noci před třídními schůzkami nebo po nich… Nic takového už vás nečeká. Vy se jen kocháte tím, jak je vaše vnouče šikovné a talentované.
  • Vaříte nejlíp na světě

    babička
    babička
    Autor: Shutterstock
    Bodejť by pak vaše vnouče ještě v dospělosti nevyprávělo své nastávající, že takové buchty jako babička neumí nikdo jiný. Jednak máte vychytané, co váš malý miláček zbožňuje, jednak máte energii, čas i chuť mu navařit a napéct všechno, o co si řekne. To orvaná matka, která lítá mezi prací a domácností, prostě nestíhá.
  • Jste anarchistka

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Nemusíte pracně vymýšlet plán na příští rok, měsíc, týden, a dokonce ani den. Nelámete si hlavu s tím, jak stihnout vyprat, uklidit, navařit a dát dítěti dostatek lásky. Práci přesunete na dobu, až odejde vnouče domů, a můžete se s ním jen mazlit, hrát si s ním, zbožňovat ho a obdivovat ho.
  • Máte sílu, nadhled, chuť i odvahu

    Maminka, nebo babička: Kluka jsem si vždy přála, jen jsem netušila, že příjde tak pozdě.
    Maminka, nebo babička: Kluka jsem si vždy přála, jen jsem netušila, že příjde tak pozdě.
    Autor: profimedia.cz
    Tenhle důvod platí obzvlášť pro mladé babičky. V sedmdesáti už asi skákat na trampolínu s vnučkou nebo vnukem nepůjdete, ale pokud vám váš potomek udělá tu radost a pořídí vám vnouče včas, užijete si babičkovství v plné síle a naprostém pocitu štěstí a blaženosti.

/
Autor: Majka Dvořáková
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku