Stále spíte ve třech? 6 tipů, jak pomoci dítěti zpět do jeho postele

  • Stále spíte ve třech? 6 tipů, jak pomoci dítěti zpět do jeho postele
    Některým dětem se z rodičovské postele nechce hodně let.
    Foto: SHUTTERSTOCK.COM
    Sdílej na facebooku
    1. října  2015 
     06:00

    Jednou se tam uvelebil a pak už nikdy neodešel. Kdo a kde? Přece váš potomek ve vaší společné manželské posteli. Začalo to nenápadně – když byl v noci kojený a vy jste občas při kojení usnula. Nakonec to bylo příjemnější, miminko se tam hezky a nenápadně vešlo a vy jste se alespoň vyspala. Najednou jsou "miminku" tři, spí zásadně napříč s hlavou na otcových zádech a nohama na vašem břiše a tvrdošíjně odmítá odkráčet do své postýlky, kterou jste mu s takovou láskou pořizovali. Možná si říkáte: do osmnácti s námi nebude, ono ho to jednou přejde. Ale možná vám taky přijde vhod pár tipů, jak mu pomoct se osamostatnit a jak ho dostat tam, kam patří.

  • Najděte problém

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock
    V první řadě je třeba říct, že každému dítěti pomůže něco jiného a neexistuje žádný univerzální "plán ve třech krocích". Určitě ale pomůže, pokud zkusíte identifikovat, proč dítě nechce spát samo v posteli. Možná jen není zvyklé, pak vás čeká postupné sbližování s jeho postýlkou. Možná se bojí, že se v noci probudí a bude kolem něj tma a ticho a ono se bude bát, dokud znovu neusne. Zkuste si o tom s děckem v rámci jeho možností promluvit. A pak se pochopitelně domluvte na tom, co by mu pomohlo tento problém odstranit. Některé děti spí poměrně dlouho s malým nočním světýlkem nebo třeba s otevřenými dveřmi, aby je rodiče lépe slyšeli.
  • Domluvte se na tom, co mu ještě pomůže

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Pokud dítě není zvyklé spát v pokoji samo, můžete u něj v první chvíli nechat například chůvičky, aby mělo jistotu, že ho uslyšíte. Určitě také pomůže nějaký "noční společník" – pokud dítě nemá staršího sourozence, většinou chodí spát s plyšákem nebo oblíbeným polštářkem. Dohodněte se, co udělá, když se v noci vzbudí a bude se cítit nejisté: může vás zavolat, může se přitisknout k plyšákovi a zkusit znovu usnout. Někteří odborníci doporučují vyzkoušet si tyto situace hrou třeba přes den, kdy dítě odpočívá, je světlo a rodič je ve vedlejším pokoji.

  • Změňte usínací rituál

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock
    Měli jste rádi tu chvíli, kdy jste si všichni spolu zalezli do velké postele a četli si? Pak bude zřejmě na místě tento rituál změnit a začít číst v postýlce vašeho dítěte. Pro rodiče to bude možná méně pohodlné, dítěti to ale rozhodně pomůže cítit se ve své postýlce lépe a bezpečněji. Zapněte noční světýlko, uložte s dítětem i jeho plyšáka.
  • Zapojte samotného potomka

    Ilustrační foto. Matka dceru našla, jak pláče v postýlce. Na těle byla do krve pokousaná
    Ilustrační foto. Matka dceru našla, jak pláče v postýlce. Na těle byla do krve pokousaná
    Autor: Profimedia.cz
    Vždycky pomůže, když je dítě v celém procesu nějak zainteresováno. Může si vybrat nového spacího kamaráda, nové povlečení, novou pohádku na usnutí a podobně. S každou věcí, kterou může ovlivnit a rozhodnout samo, roste také jeho odpovědnost za situaci, a tím i snaha uspět.
  • Podpořte ho

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Dítě chce být "velké", určitě mu pomůže, pokud budete jeho pocit podporovat. Možná nechápe, že jeho "dospělost" se ukáže v jeho "dětské" posteli. To mu budete muset vysvětlit. Zároveň vymyslete za odměnu aktivity, které dítě má rádo, ale které jsou pro ty "velké děti, co zvládnou spát bez rodičů".

  • Vytrvejte

    ...
    ...
    Autor: profimedia.cz
    A tady vás čeká největší kus práce. Nerozčilujte se, pokud dítě nevydrží a v noci přijde za vámi. Tady bude potřeba překonat vlastní pohodlnost, vstát a doprovodit ho do jeho postele. Aniž byste se na něj zlobili nebo mu dali najevo, jak vás to obtěžuje, což možná uprostřed noci bude trochu problém. Pouze důslednost a jasně stanovené hranice vašemu dítěti pomohou na cestě k samostatnosti a spokojenosti.

/
Autor: is
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku