Králík potřebuje běhat, morče společnost. Které zvíře pořídit dětem?

  • Králík potřebuje běhat, morče společnost. Které zvíře pořídit dětem?
    Děti zvířata milují a podle odborníků je jejich společné soužití prospěšné pro psychický vývoj
    Foto: Shutterstock
    Sdílej na facebooku
    11. října  2015 
     06:00

    Nejdřív chtějí pejska, pak jsou ochotni slevit i na králíka. To vám dá jistou naději, že byste mohli jejich dětství zvládnout bez zvířátka. Žadonění dětí ale pokračuje a vy jste v tu chvíli ochotni přistoupit na nějaký kompromis: rybičky, nebo hlodavce?

  • Hmyz a spol.

    pro zvídavé
    pro zvídavé
    Autor: Shutterstock.com
    Pokud chce váš potomek zvíře, měl by se o něj být schopen postarat. Samozřejmě že k veterináři ho vodit nebude, měl by ale zvládnout zvíře nakrmit, postarat se mu o hygienu a o společnost. Jaká zvířata můžete doma chovat a jak jsou náročná?

    Hmyz a další havěť

    Začněme tím nejjednodušším: hmyzem a různými bezobratlými živočichy. Pořizovací náklady jsou minimální, nároky na chov a krmení taktéž, vejdou se do obyčejné sklenice. Strašilky, kobylky nebo další jim podobní však udělají dojem spíše na hloubavé děti, které rády pozorují svět kolem sebe.

  • Akvárium

    Pejsek to sice není, nakonec však budou podvodním světem fascinované.
    Pejsek to sice není, nakonec však budou podvodním světem fascinované.
    Autor: profimedia.cz
    Rybičky jsou další poměrně nenáročný domácí tvor. Pořizovací náklady na akvárium a věci s ním spojené ale už jdou do tisíců. Krmení zvládnou i menší děti, čištění akvária za ně bude muset obstarat dospělý.

    V poslední době jsou oblíbení obří šneci, kteří se chovají v teráriích. Seženou se za pár korun, živí se zeleninou, takže je uctíte i odřezky z kuchyně. Potřebují teplo a vlhko.

  • Potkan, morče, činčila

    Morče je bezva dětský společník
    Morče je bezva dětský společník
    Autor: profimedia.cz
    Ti nejmenší hlodavci, jako jsou myši a křečci, se spokojí s menším prostorem. Jsou to ale noční zvířata, takže v pokojíčku mohou děti svým šustěním rušit. Výměnu podestýlky a krmení ale děti hravě zvládnou.

    Náročnější na péči je morče, potřebuje totiž společnost. Ideální je chovat ho proto nejméně ve dvou exemplářích. Klec nebo ubikace by se morčeti měly čistit jednou za dva dny. Je ale přátelské a mazlivé.

    V posledních letech se v domácnostech často objevují i činčily. Jsou to ale zvířátka, která potřebují hodně pohybu, proto by měla jejich klec obsahovat otáčivá kola, poličky a dostatek prostoru. Nejsou ale moc mazlivé, naučí se jíst z ruky, při prudším pohybu ovšem mizí někam do bezpečného úkrytu.

  • Králík

    Mládě zakrslého králíka by mělo mít malá ouška.
    Mládě zakrslého králíka by mělo mít malá ouška.
    Autor: Shutterstock.com
    O stupeň výše, co se týče náročnosti na péči, je určitě domácí králík. Kromě své ubikace a krmení potřebuje společnost a denně alespoň 4 hodiny pohybu po volném prostoru. Proto je potřeba v bytě zabezpečit všechny šňůry a kabely, jeho instinkt hlodavce je nenechá bez povšimnutí.
  • Andulka

    Andulky rády žijí v hejnech. Dopřejte jim proto aspoň život v páru.
    Andulky rády žijí v hejnech. Dopřejte jim proto aspoň život v páru.
    Autor: Profimedia.cz
    Společnost a hraní potřebuje také andulka a další papoušci. Chovat andulku je poměrně jednoduché, ona i další papoušci ovšem potřebují partnera. Takového, kterému pak budou věrni po celý život. Pokud jim nechcete pořídit dalšího ptačího kolegu, stane se jejich partnerem jeden z členů vaší domácnosti. To pro vás ovšem znamená závazek – věnovat se andulce nejlépe několik hodin denně: povídat si s ní, sledovat ji, jak si hraje, nechat ji po sobě lézt a podobně.
  • Kočka

    Děti zvířata milují a podle odborníků je jejich společné soužití prospěšné pro psychický vývoj
    Děti zvířata milují a podle odborníků je jejich společné soužití prospěšné pro psychický vývoj
    Autor: profimedia.cz
    Plemen koček je nepřeberné množství, každé má jinou povahu, a bude tak od vás prozíravé zjistit, jak byste si to soužití vlastně představovali. Kočka potřebuje pelech, toaletu, případně místo, kde by mohla ve výšce odpočívat, a místo, kde by si mohla brousit drápy. Kočky dokážou být velmi čistotné, krmení jim stačí jedenkrát denně, žerou podle vlastní potřeby. Počítejte s pravidelnými návštěvami veterináře, kočky v bytech potřebují například odčervovat.
  • Pes

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Každé dítě asi jednou zatouží po pejskovi – ať už kvůli 101 dalmatinům, kvůli Lassie, Bublinovi nebo Boltovi, kámoši pro každý případ. Kromě typické reakce rodičů "a kdo s ním jako bude chodit ven", případně "víš, kolik toho sežere" si zkuste odpovědět ještě na jeden dotaz: máte nervy a dostatek času psa cvičit? Opravdu máte čas dát mu tolik pohybu a pozornosti, které potřebuje? Pokud jste přesvědčeni, že dáte, vybírejte pečlivě plemeno, které se k vám bude hodit povahou.

/
Autor: is
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku