Tip na výlet: Mnichov s předškolákem - technické muzeum i zoologická zahrada

Z televizního vysílače v Olympijském parku dohlédnete až na Alpy.
Foto: Radka Wallerová
Sdílej na facebooku
18. října  2015 
 05:55

Na výlet do Mnichova? A co tam? Napadne vás možná, protože si bavorskou metropoli spojujete nejvýše se svátkem piva Oktoberfest. To je škoda, protože příjemné město pod Alpami rozhodně stojí za návštěvu. Já jsem se tam vydala s předškolákem a užili jsme si to oba dva. 

Můj čtyřletý syn je blázen do vlaků, metra, tramvají a všech možných variant veřejné dopravy. Když onehdy projevil zájem vidět na vlastní oči mnichovský U-bahn a S-bahn, řekla jsem proč ne. Ukázalo se, že do Mnichova se dá za pár hodin dostat dálkovým autobusem, což potomka taky potěšilo – pro něj to byla nová zkušenost, mě potěšilo, že cestu zvládl bez potíží či extra projevů nudy. 

Druhé dítě bude mít režim! Jaké představy ještě zmizí s jeho narozením?

Druhé dítě bude mít režim! Jaké představy ještě zmizí s jeho narozením?

Příchod druhého dítěte do rodiny provázejí stejné smíšené pocity jako u toho prvního. Celá rodina se na miminko těší, zpravidla i vaše první dítě,…celý článek

Po obědě na mnichovském hlavním nádraží jsme dali batohy do úschovny a vydali se podle plánů do Deutsches Musea, které dostálo své pověsti. Část exponátů je interaktivní, a návštěvníci si tak mohou pomocí tlačítek pouštět například modely dopravních prostředků, motorů a podobně – jak je komu libo. Zároveň se do spousty aut, letadel či lodí mohlo osobně, což například v pražském Technickém muzeu ani po rekonstrukci prostě nejde. 

Hasičské auto a vodní hrátky

V expozici letectví
V expozici letectví
Autor: Radka Wallerová

Pro čtyřletého syna se jedním ze dvou zlatých hřebů stala dětská expozice, kde se mohlo sahat úplně na všechno, ať už šlo o hasičské auto nebo obří kytaru – asi vůbec nejlepší byla část s vodou a různými lodičkami, mlýnky a přehradami. Nevadilo, když přišlo, co přijít muselo, a syn si namočil botu, protože tady se s tím počítá: k půjčení měli výkonný fén, který botu za chvíli vysušil. Druhý hřeb? Model železnice. 

Po několika hodinách v muzeu na břehu řeky Isar jsme se vydali do hotelu, který jsme si ještě z domova zarezervovali hned u hlavního nádraží. Bylo to dobré rozhodnutí, odevšud tu bylo blízko, a tak jsme ještě sjeli do centra k radnici, nad kterou se vznášela vyhlídková vzducholoď. Kousek odtud jsme narazili na kouzelné tržiště Viktualienmarkt. 

7 vět, které nikdy neříkejte své dceři

7 vět, které nikdy neříkejte své dceři

"My jsme tě snad našli v popelnici!" Případně: "Z tebe fakt nikdy nic nebude." Tyhle věty patří do hitparády těch, které bychom svým potomkům za žádných…celý článek

Druhý den jsme měli v plánu dvě místa a obě jsme v pohodě navštívili. Nejdříve jsme se vydali směr Olympijský park, centrum konání letní olympiády v roce 1972. Je to snad jediné kopcovité místo v jinak rovinatém městě, postavili ho na sutinách z druhé světové války. Zároveň je tu skoro dvě stě metrů vysoká televizní věž, z níž si to všechno můžete prohlédnout pěkně z výšky. 
Řeka Isar poblíž Deutsches Musea
Řeka Isar poblíž Deutsches Musea
Autor: Radka Wallerová
Z Olympijského parku jsme se přesunuli do mnichovské zoo Hellabrun. Je podobně hezká jako ta pražská, takže syn byl spokojen. A já nakonec taky, kromě zvířat jsme si užili i houpající se řetězový most, po kterém se přechází přes malé jezírko. Bylo to trochu dobrodružné, zvláště proto, že jsem byla těhotná, ale syn se pro tuhle atrakci rozhodl, protože druhá cesta vedla mezi kozami a těch se strašně bojí. 

A samozřejmě mezi tím vším jsme dosyta jezdili S-bahny a U-bahny, protože o to přece do velké míry šlo. Zdejší systém dopravy je rychlý a spolehlivý, takže se vyplatí koupit si celodenní lístky. 

Neuschwanstein pro romantické duše 

...
...
Autor: shutterstock.com
Cesta do Mnichova trvala pět hodin, autobus Eurolines vyjížděl z pražského Florence v sedm ráno, v poledne už jsme nasedali na mnichovský S-bahn směr hotel. Potěšila mě přítomnost dětské sedačky i WC na palubě.  

Druhý den jsme odjížděli v pět odpoledne, před desátou večer jsme byli v Praze. Dovedu si představit, že bychom v Mnichově strávili i dvě noci, stále by bylo co objevovat.

Dal by se například udělat výlet vlakem a autobusem – za výhodné regionální jízdné – na romantický, i když poněkud přeplácaný zámek Neuschwanstein, který nechal postavit šílený Ludvík II. Bavorský. Stojí nad vesnicí Schwangau a od zastávky autobusu se k němu musíte vydat ještě trochu do kopce.

Zhruba hodinu jízdy vlakem na západ od Mnichova se dá ve městě Günzburg navštívit německý Legoland, ideálně s rezervací předem, což může dost vysokou cenu přece jen srazit o něco níže. V zábavním parku lze i stylově přenocovat.

Podstatně mrazivějším zážitkem je návštěva bývalého koncentračního tábora Dachau, dvacet minut S-bahnem z mnichovského hlavního nádraží. 

Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku