Klasická hudba: Digitální děti ji potřebují víc než kdy jindy

Klasická hudba: Digitální děti ji potřebují víc než kdy jindy
Klasická hudba je skvělým tréninkem pro mozek, ať už dítě aktivně hraje nebo klasiku poslouchá
Foto: profimedia.cz
Sdílej na facebooku
20. října  2015 
 06:00

Klasická hudba napomáhá rozvoji mozku. Výzkumy potvrzující tuto tezi se publikují od minulého století, a tak některé matky dávají svým nenarozeným dětem poslouchat Mozarta ještě skrz těhotenské břicho a počítají s tím, že dětem se bude krásně vyvíjet mozek. Není to trochu přehnané? Pravda je, že klasická hudba podporuje mozkovou činnost. A to způsoby, které se leckdy dnešním dětem digitálního věku nedostávají.

Kdo poslouchá Mozarta, je chytřejší, začalo se tvrdit koncem minulého století a děti z ambiciózních rodin dostávaly k narozeninám dětská DVD s názvy Baby Mozart a podobně.

Odborníci popsali takzvaný Mozartův efekt – každý věděl, že "Mozart nás činí inteligentnějšími". Samozřejmě to není tak jednoznačné. Pravda ovšem je, že klasická hudba má pro lidský mozek velký přínos. A podle odborníků dokáže současným dětem poskytnout něco, co s nástupem nejrůznější chytré elektroniky dostávají méně a méně.

"Děti vyrůstají v době, kdy jsou obklopeni spoustou podnětů a rozptýlení," říkají Marc Neikurg a Rock Positano. První je americký klasický hudební skladatel, druhý odborník na vliv hudby a její využití v medicíně. "Přibývá lidí, kteří už nejsou schopni soustředit se na jednu věc déle než půl minuty. Přibývá nesoustředěných dětí. Jak si pak takové dítě může vést dobře ve škole?" A právě klasická hudba jim může nabídnout trénink v této oblasti.

Dcera si chce vzít rozvedeného muže, zkazí si tím život?

Dcera si chce vzít rozvedeného muže, zkazí si tím život?

Julie brzy oslaví osmadvacáté narozeniny. Zároveň si vybírá svatební šaty, protože se začátkem příštího roku chce vdávat a založit rodinu. Její matka…celý článek

Děti by podle odborníků měly poslouchat klasiku od malička, adekvátně svému věku. Poslouchat aktivně, ne jen jako kulisu. "Takový dvou- nebo tříminutový valčík se může zdát možná krátký, pro dítě je to ale skvělý způsob, jak se pocvičit," říká Neikurg. Klasická hudba by se měla poslouchat soustředěně. Na koncertech popu nebo rocku můžete tančit a bavit se s přáteli, u klasiky sedíte a soustředíte se. Cvičení v představivosti, trpělivosti, schopnosti vnímat harmonii, pro výkonnostně zaměřené: výborný trénink mozku.

Děti, které hudbu začnou provozovat aktivně, dostanou navíc ještě další dávku dovedností: hovoří se například o zlepšení abstraktního myšlení a lepší orientaci v matematice. Mnoho z nás možná klasiku v dětství poslouchalo, a génius z nás není, namítnou někteří. Ale mnoho z nás se ke klasické hudbě časem vrací nebo ji dokáže vnímat alespoň občas soustředěně. Neochuďme děti o tuhle část života, byla by to škoda.

Sdílej na facebooku
Autor: is
Klíčová slova:

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku