Umíte zkrotit hádku mezi sourozenci? Víme, jak na to

Umíte zkrotit hádku mezi sourozenci? Víme, jak na to
Hádky mezi sourozenci jsou normální. Ale je dobré, když je rodiče učí, jak konflikty zvládat
Foto: Shutterstock.com
Sdílej na facebooku
26. října  2015 
 06:00

"Ona mi řekla, že jsem hloupej." "A on mě praštil." "Ale já nechtěl, jenže ona mě kousla schválně." Každý, kdo má dvě a více dětí, tyhle situace zná. Konflikty mezi sourozenci jsou v určité době vlastně na denním pořádku. Co je lepší? Nechat děti vyřešit si to mezi sebou, nebo jim do hádek vstupovat?

Hádky mezi sourozenci jsou běžnou součástí jejich vývoje. Sourozenec je ideální partner, na kterém si děti mohou testovat umění prosadit svůj názor nebo dát najevo, že se jim něco nelíbí. Zároveň také umění vyjednávat, nedat se a dohodnout se.

I když někdy mají rodiče pocit, že dohoda je v nedohlednu nebo nemožná. Přesto by ale rodiče měli dětem pomoci a naučit je, jak k dohodě dospět. Určitě je dobré jim dát nějaký základ, než použijí tu čarovnou větu: "Vyřešte si to mezi sebou sami."

Německá novinářka Stephanie Schneider doporučuje ve své knize Malý rádce v hádce následující postup, jak pomoci dětem urovnat konflikt:

  •  jeden ze sourozenců shrne, co se stalo

Ideální je, když pokaždé začne někdo jiný. Tedy neobracet se vždy jako první například na staršího.

  • druhý řekne svou verzi
  • rodič shrne situaci a popíše, jak jí rozumí on

"Ty jsi nechtěla, aby Ben chodil do tvého pokoje. A ty jsi, Bene, nechtěl, aby tě Nina vystrkovala a držela, že? Je to tak?"

Chat s odborníkem: Dětská psycholožka Ilona Špaňhelová radí, co s problémy dětí

Chat s odborníkem: Dětská psycholožka Ilona Špaňhelová radí, co s problémy dětí

Máte doma dítě, které na všechno říká ne? Stává se vám, že se váš potomek zasekne kvůli hlouposti a udělá scénu, klidně uprostřed oslavy nebo na ulici?…celý článek

Nejprudší hněv podle autorky v tuto chvíli už vyvane. Děti mohou v tu chvíli začít hledat řešení. Řešení může navrhnout i rodič a je pak na dětech, jestli s ním budou spokojeny. Někdy se stane, že takto jednoduchá taktika zafunguje, hněv vyvane a hádka se rozplyne ve vzduchu. "Je to tím, že mluvím docela klidně a nasadím důležitý obličej? Získají děti pocit, že jsou brány vážně? Nevím," přiznává autorka a pokračuje: "Pokaždé to ale neproběhne tak hladce. Někdy musíme hledat i jiná řešení."

Malý rádce v hádce
Malý rádce v hádce
Autor: Grada

  • hledání alternativ

"Jak byste se spolu mohli ještě jinak dohodnout? Teď budete muset oba asi trochu ustoupit."

Dá se vymyslet jiný způsob řešení konfliktu – třeba ten, že každý bude mít věc, o kterou se hádají, na pět minut. Pokud ani to nezabere, je podle autorky důležité říct dětem co nejklidněji, že v tuto chvíli asi neexistuje řešení. "Děti získají v těchto chvílích důležitou zkušenost. Pokud někdo vyjednávání bojkotuje, nikam se nepostoupí. Někdy mám pocit, že tato věta přinesla mým dětem víc než nějaký vynucený kompromis."

Děti potřebují možná více času na to, aby si oddechly a přistoupily na dohodu. Zkusme jim ho dát, danou věc na chvíli vzít k sobě a po čase se ke konfliktu vrátit.

Více informací o řešení konfliktů mezi sourozenci, o "oddechovém čase" nebo o tom, kdy použít větu "vyřešte si to mezi sebou", najdete v knize nakladatelství Grada Malý rádce v hádce.

Sdílej na facebooku
Autor: is

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku