Jak přežít mateřskou aneb tipy od nejpovolanějších. Co radí ostatní matky?

  • Jak přežít mateřskou aneb tipy od nejpovolanějších. Co radí ostatní matky?
    Zatímco dítě má plno energie, matka zemdlévá únavou. Jak to přežít?
    Foto: Shutterstock.com
    Sdílej na facebooku
    5. listopadu  2015 
     06:05

    Nevím, kdo vymyslel ten název, ale musel mít smysl pro humor. Ať již mateřská nebo rodičovská, tento čas ze všeho nejméně připomíná dovolenou. Stejně jako na šťastné manželství, neexistuje recept ani na bezproblémové prožití prvních let s vaším dítětem. Možná se vám ale bude hodit pár tipů několika nejpovolanějších.

  • Zapomeňte na dokonalost aneb drobečky nejsou na závadu

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock
    S počátkem těhotenství propadne mnoho nastávajících matek podivnému pocitu, který charakterizuje reklamní slogan "dát to nejlepší". Začnou řešit, kolik kafí denně, jak často poslouchat Mozarta, aby měl nenarozený jedinec správné podněty i přes stěnu břišní, a kdy začít s těhotenskou jógou. Vše pokračuje s narozením dítěte, ale ouha – život není tak pod kontrolou, jako byl předtím. Dítě občas brečí, když by podle knihy brečet nemělo. Probdělé noci, potřeba náhle přebalit těsně před odchodem, případně nutnost se celá kompletně převléct – a večer totální vyčerpání a pocit  bezmoci nad nevyžehleným prádlem... "Trvalo mi dlouho, než jsem si to uvědomila, a musím si to připomínat dost často znovu," říká Lucie, dvaatřicetiletá matka roční Janičky. "Nemohu mít všechno podle knih, představ a doporučení. Dítě bude občas zapatlané, na zemi drobky a já do tří hodin v pyžamu. No a?"
  • Nechte si pomoct, i babička dokáže uspávat

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Co nejdříve pusťte z hlavy myšlenku, že jen vy víte, jak se o dítě nejlépe postarat. Samozřejmě jako člověk trávící s ním nejvíce času brzy dokážete rychle odhadnout jeho potřeby. Ale neznamená to, že se manžel nenaučí ho uspávat. Možná jim bude chvilku trvat, než si najdou svůj rituál, a miminko bude plakat, ale ono mu to neuškodí. Postará se babička, postará se sem tam kamarádka s dítětem. Nechte do jeho života vstoupit co nejvíc ostatních. Prospěje to i dítěti.
  • Zapojte partnera. Zbude vám více času na sebe navzájem

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock
    Zapojte partnera – a to nejen do péče o dítě. "Nám se osvědčilo, že manžel začal děti hned od narození koupat. Byl to takový jejich čas a já měla najednou chvíli pro sebe, kterou jsem třeba jen v klidu prozevlovala," říká Ivana, matka dnes již pubertálních synů. "Podstatné bylo ale nezapomenout zapojit partnera i do svého života, abychom si našli čas, kdy bychom byli jen my dva."
  • Začněte včas, zažité zvyklosti se mění těžko

    Manželství a dlouhodobá partnerství jsou hotovým balzámem na duši a vyléčí vám kde co!
    Manželství a dlouhodobá partnerství jsou hotovým balzámem na duši a vyléčí vám kde co!
    Autor: shutterstoclk
    Psycholog a přední český rodinný terapeut Petr Šmolka upozorňuje v knize z nakladatelství Grada Jak přežít mateřskou na důležitou věc: "Porod a následné šestinedělí jsou jedním ze zlomových období ve vývoji partnerského vztahu; zafixované zvyklosti se později jen těžko mění." Jinými slovy – už brzy po porodu se začíná ukazovat, jakou pozornost si budou partneři navzájem dávat. Neříkejte si tedy: teď to ještě budu dělat já, časem to převezme partner. Nebo: on to ještě teď vydrží, pak si to vynahradíme. Začněte hned.
  • Vyberte si kamarádku, s kterou na tom budete stejně

    Ilustrační foto
    Ilustrační foto
    Autor: profimedia.cz
    Možná jste si myslela, že s vašimi stávajícími bezdětnými kamarády budete stále v kontaktu, a ono ouha – pomalu zjišťujete, že si nemáte co říct. Kamarádka, která má o kousek starší dítě, vás nechutně poučuje a vy zjišťujete, že si nejvíce rozumíte s jednou paní z parku. Tak se scházejte s ní. Co člověk, to názor na výchovu dítěte – se starou kamarádkou se můžete vidět jen občas a některá témata holt budou tabu. Důležité je chodit na písek s někým, s kým vám je veselo a dobře.

  • Najděte si uznání jinde než na poli mateřském

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock
    Děti, dítě, papali jsme, máme zub... To jsem ale dobrá, ale už mi to leze krkem. Ještě, že mám – a teď si doplňte: cvičení, občasnou práci nebo něco jiného, kde se cítíte být oceňovaná jinak než jako matka. "Mně bylo vždycky skvěle na sboru. Nikdo tam děti neřešil, společně jsme nacvičovali na koncerty a já si vždycky skvěle odpočinula," říká čtyřicetiletá Míša a dodává: "Zároveň jsem také zjistila, co se řeší v běžné společnosti za témata a kde si mám sehnat informace, abych nebyla úplně mimo. Ať to byl nějakej skvělej film nebo kauza v novinách, která mi pochopitelně unikla."

  • Užijte si čas pro sebe. Hlavně žádné výčitky!

    Chcete mít krásné a hebké paty po celé léto? poradíme vám, jak na to
    Chcete mít krásné a hebké paty po celé léto? poradíme vám, jak na to
    Autor: shutterstock.com
    "Od dob narození prvního dítěte jsem měla pocit, že pokud nedělám něco s rukama, zahálím," popisuje třiatřicetiletá Marie. "U televize jsem žehlila nebo skládala ponožky, u čtení knihy jsem měla pocit, že bych měla alespoň plést nebo posilovat břicho. Kamarádka, která po večerech skládala puzzle, mi přišla jako z Marsu – tolik promrhaného času! Nakonec mi došlo, že buď chci pracovat, nebo relaxovat. Když dělám obojí, je to nanic. A tak si některý večer v klidu čtu, i když nemám vyndanou myčku. Nebo přespím u kamarádky bez výčitek, že se beze mne rodina neobejde. Obejde a děti si aspoň užijou tátu."

/
Autor: is
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku