Otec, nebo táta? V čem je rozdíl mezi nimi a koho děti skutečně potřebují?

  • Otec, nebo táta? V čem je rozdíl mezi nimi a koho děti skutečně potřebují?
    Dobrý táta je opora i vzor
    Foto: profimedia.cz
    Sdílej na facebooku
    14. listopadu  2015 
     06:00

    Otcem se stává člověk automaticky ve chvíli, kdy se mu narodí potomek. Titul "táta" si ale musí zasloužit. Otec je zploditel, plní svou roli, dítě vychová a vypustí do života. Táta má šanci, že se jednou stane dítěti parťákem a přítelem. Člověkem, se kterým s radostí, láskou a respektem sdílí svůj život. Většina z nás by chtěla mít doma "tátu", a ne jen "otce". Jaké vlastnosti mají tátové?

  • Nejdřív myslí, potom mluví

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Zní to jednoduše, ale je to pravda. Každý z rodičů, nejen otec, má na jazyku větu, o kterou si situace přímo říká. "Zase za čtyři? Takže budeš sedět doma na zadku, dokud se to nenaučíš." Nebo: "V tom máš teda prdu, fakt." Je rozdíl být brutálně upřímný a taktní. Tátové nelžou, jen berou ohled na konkrétní situaci a city dítěte. Tátové přemýšlejí nejen nad odpovědí, ale i nad důvodem, proč se dítě ptá, a nad tím, co asi potřebuje slyšet.
  • Umějí si hrát jako děti

    otec a dcera
    otec a dcera
    Autor: Shutterstock
    Dokážou šermovat, hrát šiškovanou, dokážou číst dokola komiksy s Garfieldem, plést jména postav v knížkách a klidně se nechají zlechtat. Nemusí ze sebe dělat malého kluka každý den. Stačí jen někdy, pro rodiče je to chvilka. Ale pro dítě je to zásadní chvíle, během které zažije pocit důvěry a bezpečí, a pomůže mu to vytvořit si s  rodičem pevné pouto.
  • Jsou jejich vzorem

    táborák
    táborák
    Autor: Shutterstock.com
    Těžko chtít od dítěte kamarádský přístup ke spolužákům, když celý večer poslouchá u večeře, jak vás štvou rodinní známí a jak se jich zbavit. Také je těžké od něj chtít, aby nemluvilo sprostě, když za volantem řidič vypouští vztek skrz zuby společně s názvy intimních partií. Chcete, aby dodržovaly pravidla, ale chodíte na červenou. A tak dále a tak dále. Nikdo – ani jeho děti – po tátovi nechce, aby se choval jako Mirek Dušín. Jen je fajn uvědomit si, jak moc nás děti napodobují. Že konflikty budou řešit tak, jak to vidí u nás. Že když jim něco nepůjde, budou se vztekat stejně jako my. Je třeba mít pak reálná očekávání. A pamatujme: společně strávený čas při nějaké činnosti, která nás oba baví, je nejvíc, co jim můžeme dát.

  • Chápou jejich chyby

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Děti dělají chyby a to je dobře. Vždycky je důležité vědět, že všechno jde vysvětlit a napravit. Táta má to privilegium, že se mu děti v těchto situacích svěří. A pozná, když hledají oporu a ochranu. A i když táta ví, že se dítě nezachovalo správně, vždycky ocení to, že se mu dítě svěřilo. Pak mohou oba mluvit o následcích, i těch nepříjemných, které z toho vyplývají.

/
Autor: is
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku