Ten talířek spadnul sám! 5 tipů, jak pomoci dítěti, aby přestalo lhát

  • Ten talířek spadnul sám! 5 tipů, jak pomoci dítěti, aby přestalo lhát
    Někdy se děti bojí příliš přísných trestů a raději lžou
    Foto: Shutterstock.com
    Sdílej na facebooku
    19. listopadu  2015 
     06:00

    My máme doma velkýho psa. Hm, ale můj strejda má ještě většího a taky opici. Každé dítě zkouší lhát, vymýšlet si nebo upravovat pravdu. Jsou různé druhy lži – mohou to být fantazie, kterými chce dítě na sebe upoutat pozornost, záměrná popření reality, aby se vyhnulo nepříjemnosti, a další druhy lží. Důležité je vědět, že dítě to bude v určitých fázích vývoje prostě zkoušet. Rodiče musí dát v tu chvíli jasně najevo, co je žádoucí. Co dělat, aby se z dítěte nestal notorický lhář? Přinášíme pár tipů!

  • Buďte dětem vzorem

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com
    V první řadě je důležité opakovat stále dokola: říkáme pravdu. I když máte pocit, že je to ve vaší rodině nebo okolí jasné, je potřeba to dávat také jasně najevo. A nejlépe chováním: je vám fajn, a přitom tvrdíte rodičům do telefonu, že nemůžete přijít na návštěvu, protože vás bolí hlava? Uvolníte dítě ze školy, protože chcete jet o trochu dřív na chatu, a napíšete: nevolnost? Jdete pozdě do práce a prohodíte, že řeknete, že jste byla u doktora? To všechno děti vnímají a přebírají.

  • Dejte jim šanci říct pravdu

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Pokud přistihnete dítě při lži (protože prostě víte, že se ta hračka opravdu nerozbila sama), dejte dítěti šanci říct pravdu. Zkuste se vyhnout tomu, že ho označíte za lháře. Pokud je malé, ujistěte ho, že se nemusí bát, že určitě najdete způsob, jak věci napravit. Některé děti se bojí udělat chybu nebo je jim to nepříjemné a potřebují vědět, že chyby dělají všichni. Klidně se jich zeptejte: "Opravdu mi nechceš říct, jak to skutečně bylo? Ještě jednou se zamysli."
  • Zjistěte důvod

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Určitě je dobré zjistit, proč děti lžou. Někdy to bývá jen snaha zaujmout a upozornit na sebe. Velice často se chtějí vyhnout nepříjemným následkům nebo trestu. Pomozte dětem nést následky jejich jednání. Když dítě přineslo špatnou známku ze školy, zřejmě něco neumí a bude potřeba si učení doplnit. Když rozbilo hračku, nemůže si s ní hrát. A zamyslete se nad tím, jestli někdy nereagujete příliš přísně.
  • Mluvte o důvěře a následcích lhaní

    Lucka i její sestra Magda si zatím přejí zůstat v anonymitě. Blesk přání respektuje, příběh bude ale nadále sledovat.
    Lucka i její sestra Magda si zatím přejí zůstat v anonymitě. Blesk přání respektuje, příběh bude ale nadále sledovat.
    Autor: Ilustrační foto profimedia.cz
    Od malička s nimi mluvte o tom, proč je důležitá důvěra a mluvit pravdu. Že lež se vždycky po čase odhalí a že následky budou muset nést tak jako tak. Dítě musí vědět, že lež nic neřeší. Naopak – situace se dá napravit pouze v případě, že řekne pravdu. Pak bude nést následky svého chování. Ve chvíli, kdy vám zalže, bude muset nést ještě něco k tomu: pokud se to bude opakovat častěji, ztratí vaši důvěru, a tím i nějaká privilegia. Například přespávání u spolužáka.
  • Zmírněte následky průšvihu, když se dítě přizná

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Vždycky je potřeba ocenit, když dítě řekne pravdu. A rozhodně se vyplatí podpořit toto chování třeba zmírněním dopadu za to, co se stalo. Například když dítě rozbije při hře sousedovi okno a přizná se, určitě oceňte to, že to chtělo kus odvahy. Za normálních okolností by zaplatilo velkou část škody samo, takhle mu můžete přispět trochu více. Menšímu dítěti můžete pomoct s úklidem rozlitého pití a podobně. Staršímu dítěti můžete za žádoucí chování ("budeš mi ukazovat všechny známky") dovolit něco, čím mu dokážete, že si vaši důvěru opět zasloužilo.

     

/
Autor: is
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku