7 rozhovorů, které každý rodič musí probrat se svými dětmi

  • 7 rozhovorů, které každý rodič musí probrat se svými dětmi
    Některé rozhovory vyplynou spontánně, třeba na výletě nebo v restauraci.
    Foto: Shutterstock.com
    Sdílej na facebooku
    25. prosince  2015 
     06:00

    Většinu těchto témat řešíte mnohokrát za den, některá alespoň čas od času. Jsou to obyčejné věci, všední situace nebo stokrát omílaná témata, a tak mají mnozí rodiče pocit, že o nich není třeba vést speciální rozhovory. Možná právě proto, že jsou tak obyčejná, neuškodí, když si je s dítětem alespoň jedenkrát společně proberete. O čem s nimi určitě mluvte?

  • O vděčnosti

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com
    „A jak se říká?“ „Děkuji.“ Možná je tento rituál u vás právě na denním pořádku, možná se děti již naučily poděkovat. Ale možná se ze slova „dík“ stalo takové prázdné slovo, které má jen prostě zaznít.

    Nemusíte z nich vychovat přehnaně pokorné tvory. Ale určitě je fajn říct si, co na druhých oceňujeme a za co si jich vážíme. A čeho všeho si vážíme ve svých životech.

  • O soucitu

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock
    Zkuste se někdy rozhlédnout po svém okolí očima vnímavého a soucitného člověka. Je někdo, kdo by potřeboval naši pomoc nebo podporu? Určitě se spousta lidí má lépe než my a může si dovolit víc věcí, ale mnoho lidí přímo v sousedství se má také hůře. Zkuste v dětech pěstovat soucit, budou vnímavější k ostatním lidem i okolnímu prostředí.

  • O manipulaci a šikaně

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Přátelé budou jednou alfou a omegou života vašeho dítěte. Zkuste si s nimi někdy pohovořit o tom, co pro ně znamená mít přítele a co od něj očekávají. Všechny děti chtějí vypadat stejně, pomozte jim rozlišit, kdy je to ještě zábava a kdy už to začíná hraničit s manipulací nebo náznaky šikany. Povzbuzujte je, aby dokázali kamarádům říct, co si myslí. Využijte každé příležitosti, kdy s dětmi můžete hovořit o přátelství – ať už o tom jejich nebo o vašich zkušenostech s přátelstvím.
  • O chybách

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Špatná rozhodnutí z tebe neudělají špatného člověka. Tohle říkejte dnes a denně. Promluvte si o tom, že je lepší udělat nějaké rozhodnutí než žádné. Že každá chyba se dá napravit a každá situace se dá řešit, jen je potřeba ji přijmout a případně o ní říct rodičům. Tlak na dokonalost pociťujeme sami na sobě, dětí se ale dotýká taktéž. Dovolme jim dělat chyby a ubezpečme je, že je naopak ve většině případů posílí.

  • O penězích

    Kvalitní kosmetika nemusí být drahá. Skvělé kousky seženete i pod stovku.
    Kvalitní kosmetika nemusí být drahá. Skvělé kousky seženete i pod stovku.
    Autor: shutterstock.com
    „Jsou důležitější věci než peníze,“ utrousili jste patrně již mnohokrát. „To je moc drahý, to není běžný dárek k narozeninám,“ byla možná druhá úroveň a poslední „tak si na to našetři“. Pořádný rozhovor o financích by rozhodně měl proběhnout s každým dítětem. Mělo by mít představu o tom, kolik věci stojí a jak dlouho by na ně šetřilo nebo vydělávalo. Desetileté děti už jsou schopny učit se s penězi hospodařit – zkoušejte jim dávat určité částky například na sladkosti a nechat je, ať s nimi hospodaří samy. Řekněte jim – alespoň rámcově – jaký podíl z měsíčního příjmu vynaloží vaše rodina na bydlení a ostatní věci.

  • O sexu

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Ano, tento rozhovor je mnohými rodiči obávaný, ale proběhnout by měl. Čím dříve a věcněji začnete s dětmi na toto téma mluvit, tím méně to bude pak „zničehonic“ trapné. Malé děti zajímá, jak přišly na svět, navíc existuje spousta citlivě napsaných knížek. Dítě by ale určitě mělo co nejdříve vědět, jaké chování si k němu nikdo nemůže dovolit a že ho vždycky má právo odmítnout. Nikoliv cizí pán na ulici, ale člověk z širší rodiny nebo rodinný známý je totiž tím, kdo ho nejvíce ohrožuje zneužitím.
  • O jejich těle

    Dcera odmlouvá matce
    Dcera odmlouvá matce
    Autor: Shutterstock.com
    V souvislosti s vlastním tělem je určitě dobré ujistit své děti, že vždycky se najde někdo, komu se budou líbit právě takové, jaké jsou. Že krásnější tělo je neudělá šťastnějšími, ba ani úspěšnějšími. Naučit je mít se rády není pochopitelně otázka jednoho rozhovoru. Je ale důležité, aby tato slova zazněla.

  • O bezpečí na internetu

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com
    I když máte pocit, že na to je ještě dost času, děti jsou v tomto směru mnohem rychlejší, než si dovete představit. Nemají Facebook? To sice možná ne, určitě ale již čile chatují po Skypu nebo prostřednictvím aplikací v mobilech. Účet na Instagramu si vytvoří raz dva a náhradní mail také. Čím dřív si řeknete základní pravidla zveřejňování příspěvků na internetu, tím lépe. Stejně tak si pohovořte o identitě ostatních uživatelů a o tom, co dělat ve chvíli, kdy se setkají s nevhodným obsahem. Nejspíš tomu nezabráníte, podle výzkumů se ale poučené děti s podobnou situací vyrovnají mnohem lépe než ty, které netuší, o co jde.

/
Autor: is
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku