5 věcí, které chtějí říct babičky rodičům (a většinou mlčí)

Většina rad od prarodičů je myšlena v dobrém a z lásky
Foto: Shutterstock.com
Sdílej na facebooku
16. ledna  2016 
 06:00

Pokud jste prarodič, možná si zrovna tyto věci nemyslíte. Nebo budete možná rádi, že si je jiné babičky a dědečkové myslí také. Pokud jste rodič a občas tyto věci slyšíte, možná budete rádi, že v tom nejste sami.

Prarodiče mají pochopitelně své představy o výchově a mají na ně právo. A pokud jim rodiče svěří své děti do péče, vždycky je fajn se domluvit: oni by měli respektovat některé požadavky rodičů, stejně tak by ale měli rodiče nechat nějaké pravomoci a rozhodnutí na dědečkovi a babičce. Každopádně mohou rodiče získat zajímavé postřehy. Většina z nich určitě není motivována radostí z toho, že mohou něco kritizovat, ale láskou k rodině. Které věci by prarodiče svým potomkům rádi řekli? A často raději mlčí v obavě z toho, aby nevyvolali zbytečnou hádku?

1. Vaše dítě už nepotřebuje víc hraček

Nezdá se vám, že je ten dětský pokoj trochu přeplněný? Aby ne, když ke každému šestému nákupu dostanete zdarma plyšáka, hračky se dají koupit skoro všude a některé jsou také čím dál tím levnější. K tomu připočtěme, kolik kamarádů a členů rodiny chce dávat vašim dětem dárky k svátku, narozeninám – a leckdy je přinesou i jen tak, u příležitosti návštěvy. Nebojte se svým dětem říct ne, když chtějí každou hloupost, kterou mají spolužáci. Rozhodně tím neutrpí jejich osobnost ani jim tím nebudete bránit v rozvoji.

Za tohle neutrácejte! 9 zbytečností, které k péči o miminko nepotřebujete

Za tohle neutrácejte! 9 zbytečností, které k péči o miminko nepotřebujete

Jakmile se rozhodnete mít dítě, zjistíte, že možnosti, kolik za něj můžete utratit, ještě než se vůbec narodí, jsou skoro neskutečné. A po porodu je…celý článek


2. Věnujte čas tomu, co je opravdu důležité

I když to myslíte dobře, vašim dětem je jedno, jak moc dokonalá je jejich narozeninová oslava. Možná byste místo pečení úžasného dortu s Bořkem Stavitelem, který vyfotíte a hned hodíte na internet, mohla se synem stavět popadesáté město z kostek nebo garáž pro bagr. Mohla byste ho vzít na brusle nebo si s ním večer déle prohlížet jeho oblíbenou knížku.

3. Dejte na chvíli z ruky ten mobil

Pořád řešíte, jak jsou vaše děti posedlé elektronikou. Ale podívejte se na sebe – u počítače trávíte celé večery, na mobil se díváte i během toho, co s dětmi mluvíte, a ruku na srdce: opravdu jim chcete tvrdit, že nehrajete hry? A budete jim říkat něco o tom, že jsou před obrazovkami moc dlouho?

Velký test křupek: Obsahují nebezpečný palmový olej a extrémně soli

Velký test křupek: Obsahují nebezpečný palmový olej a extrémně soli

Křupky pro děti existují na trhu v různých variantách. Vybrat můžete takové, které obsahují nebezpečný palmový olej, přidaný cukr nebo zbytečné množství…celý článek


4. Teplé večeře jsou důležité

Ani ne tak kvůli nějaké výživové hodnotě vařeného jídla. Ale kvůli tomu, že se během takové večeře spíše sejde celá rodina. Společné jídlo je také skvělou příležitostí k rozhovorům – o tom, jaký kdo měl den, jaké má kdo plány a jak se vůbec má. Každá rodina by si takový čas pro sebe měla udělat. Společné jídlo je v tomto směru nejpřirozenější.

5. Nechte je taky chvíli dýchat

My jsme vás v deseti už nechali chodit samotné do školy. Na tábor jste jezdili na tři týdny. V deseti jste si uměli ukrojit chleba a uvařit míchaná vajíčka. A nechali jsme vás lítat venku nebo si hrát s kamarády. Jen tak. Neargumentujte tím, že je jiná doba. Možná ano, ale proto máte nás, abychom vám řekli svůj názor. Děti nepotřebují stíhačky rodiče, kteří jim organizují každou minutu jejich života. Alespoň v tomhle nám věřte. S láskou babička a dědeček.  

Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku