Co potřebuje prvorozené dítě? Tohle mu nikdy nedělejte!

Rodiče očekávají, že se prvorozený bude z dalšího potomka radovat stejně jako oni. Jenže pro dítě to může být docela šok.
Foto: Shutterstock.com
Sdílej na facebooku
18. ledna  2016 
 06:00

Prvorození mají smůlu i štěstí v tom, že na ně mají rodiče dost času. Pořadí, v jakém jsme přišli na svět, ovlivňuje naše schopnosti možná více, než jsme ochotni si připustit. Pochopitelně neplatí, že nejstarší dítě bude automaticky prezident a druhé komediální herec. Chování rodičů k jednotlivým dětem se ale mění podle toho, kolik dalších musí ještě obstarat. 

Prvorozené dítě je také někdy nazýváno skrytým jedináčkem. Skutečným jedináčkem během prvních pár let života skutečně je. Ale i když se mu narodí sourozenec, je to právě on, který se svými nezkušenými rodiči zakouší nové situace: první přespání u babičky, školku, výběr školy, výchovné metody a další. Rodiče tyto situace u prvního většinou řeší mnohem intenzivněji než u druhých dětí. Jsou vůči nim náročnější, ale také úzkostnější. Co to znamená pro povahu nejstarších dětí?

S odpovědností nemají problém

Jsou zvyklé na pozornost. Podle týmu vědců z Vrije University v Amsterdamu mají vyšší IQ než jejich mladší sourozenci. To potvrdili i jejich vědečtí kolegové v Oslu. Jednou z teorií je, že na ně rodiče mají více času. Nebo umějí přijmout víc odpovědnosti. V tom jsou ostatně prvorození cvičeni od mala: mladší sourozenci jsou jim postupně svěřováni do péče, byť po troškách.

Za tohle neutrácejte! 9 zbytečností, které k péči o miminko nepotřebujete

Za tohle neutrácejte! 9 zbytečností, které k péči o miminko nepotřebujete

Jakmile se rozhodnete mít dítě, zjistíte, že možnosti, kolik za něj můžete utratit, ještě než se vůbec narodí, jsou skoro neskutečné. A po porodu je…celý článek

Tahle zkušenost jim ovšem bude v budoucnu nesmírně prospěšná. Kromě odpovědnosti se učí šéfovat, a to berou jako přirozenou součást svého života. Nejspíš proto tak často končí na vedoucích pozicích. Mezi manažery je jich podle statistik 43 procent. Druhorozených je – pro porovnání – procent 33.

O pozornost přicházejí neradi a umějí o ni bojovat. Mezi prvorozenými bývají častěji zastoupeni perfekcionisté, ale také ti, kteří jsou hodně závislí na pochvale nebo ocenění druhých. Jako by jen tak mohli ukázat světu, jakou mají vlastně cenu.

Co nepotřebuje prvorozený?

Určitě prvorozený potomek nepotřebuje podpořit v soutěživosti a snaze uspět. Rozhodně ale potřebuje vaši bezpodmínečnou lásku. Jeho cena nespočívá v tom, co dokáže, ale v tom, co je. Zkuste, aby si víc uvědomoval to, co ho baví. Nikoliv to, co mu přináší "hmatatelně dobré" výsledky. Při sportu neříkejte, že jste pyšní na jeho umístění. Zkuste se ptát, jak si to užil a co ho na tom bavilo.

Nejhorší jídla pro vaše děti: Cereálie k snídani a pitíčka na žízeň

Nejhorší jídla pro vaše děti: Cereálie k snídani a pitíčka na žízeň

Mnoho lidí se dušuje, že by svým dětem nic nezdravého nedali. A vyjmenují věci, které jejich potomci nedostávají coby škodlivé: hranolky, hamburgery,…celý článek

Kromě odpovědnosti mu dejte nějaká privilegia: chcete po něm, aby byl rozumnější? Aby ustupoval mladším sourozencům, aby je občas zabavil nebo pohlídal? Dejte mu také oproti nim něco navíc: dovolte mu knížky nebo filmy pro větší, dovolte mu chodit později spát nebo ho pusťte ke kamarádovi přes noc.

Časopisy pro malé děti. Který čtete vy?

Časopisy pro malé děti. Který čtete vy?

Máte doma předškoláka a chcete mu kromě knížek občas číst i nějaký časopis? Jsem na tom stejně – synovi bude pět a časopisy ho začaly zajímat. Takže…celý článek

Sdílej na facebooku
Autor: is

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku