Takhle už se dětí neptejte! Jak se s nimi bavit, aby nám něco řekly?

  • Takhle už se dětí neptejte! Jak se s nimi bavit, aby nám něco řekly?
    Jak ses měl ve škole? Hloupý dotaz. Jděte na to jinak.
    Foto: Shutterstock.com
    Sdílej na facebooku
    11. září  2018 
     06:00

    Jako malé nezavřely děti pusu, ale čím jsou starší, tím méně se nám svěřují. Problém je, že se špatně ptáme. Některé otázky bychom měli spolknout dříve, než je vyslovíme nahlas, protože se odpověď na ně stejně nedozvíme. Ale jak se dětí ptát, abychom z nich něco dostali? Úplně jinak!

  • Co bylo ve škole?

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    "Co bylo ve škole? Jak ti šel dějepis? Co jste měli k obědu? Uměl jsi to na klavíru? Proč máš zase špinavé triko?" Přesně tak bychom se dětí ptát neměli – co se pomocí těchto otázek vlastně snažíme zjistit? Otázka "co bylo ve škole?" je vlastně zoufale nekonkrétní a těžko se na ni odpovídá i dospělému, natož malému dítěti.

    Zrovna tak si dokážeme představit, že třeba to triko si potomek neumazal schválně a že se na otázku "proč" v tomto případě nijak kloudně odpovědět nedá.  Ptát se jinak, a hlavně lépe není nijak složité, jen je potřeba o tom alespoň ze začátku více přemýšlet. 

  • Dejte najevo skutečný zájem

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Problém oněch skoro automaticky kladených dotazů (které jsme už sami často coby děti nesnášeli) je mimo jiné v tom, že jimi nedáváme najevo skutečný zájem – k čemu nám vlastně bude informace, co přesně mělo dítě k obědu? Skutečně nás to zajímá nebo jen máme pocit, že bychom se měli na něco zeptat, a tak jdeme cestou nejmenšího odporu? 

  • Jak se ptát lépe?

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Tady je malá inspirace, jak se ptát mnohem lépe:

    1. Potkal(a) jsi dnes někoho zábavného?

    2. Nudil(a) ses hodně?

    3. Co tě naštvalo?

    4. Co měla kamarádka dneska na sobě?

    5. Kdo tě ve škole naštval?

    6. Dozvěděl(a) ses dnes něco, co tě překvapilo?

    7. Co máš chuť dělat?

    8. Neobjevil(a) jsi nějaký super nový film nebo muziku?

    9. Na co máš dneska náladu?

    10. Chutnal ti oběd?

  • Jak hledat témata k hovoru

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Když se chcete potomků na něco zeptat, zamyslete se nad tím, jaké vlastně vaše dítě je a co prožívá. Zatímco osmiletá holčička dost možná nejvíce řeší, která ze spolužaček s ní kamarádí a která ne, dvanáctiletý kluk daleko spíše řeší novou počítačovou hru. Důležité jsou i otázky na školu jako takovou. Snažte se děti nestresovat, ale zároveň neberte školu příliš na lehkou váhu. Děti samy ji často berou hodně vážně, není divu – je pro ně stejně zásadní jako pro vás chození do práce. 

  • Věnujte tomu čas

    Přílišná starostlivost rodičů
    Přílišná starostlivost rodičů
    Autor: Shutterstock.com

    Tak jako tak najděte si na hovory s dětmi čas. Platí totiž, že když si s nimi budete povídat jako s malými (tehdy, když budou řešit věci, které jsou podle vás banální nebo vás vlastně ani nezajímají), budou s vámi pravděpodobně mluvit i v době dospívání, kdy budou celkově na slovo mnohem skoupější. 

/
Autor: Majka Dvořáková, Radka Wallerová
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku