Mluvte s dětmi i o smrti. Co pochopí předškolák a jak to vnímají starší děti?

Mluvte s dětmi i o smrti. Co pochopí předškolák a jak to vnímají starší děti?
Smrt patří k životu, hovořit o ní je ale těžké
Foto: Shutterstock.com
Sdílej na facebooku
13. února  2016 
 06:00

Hovořit o smrti je těžké pro většinu z nás. Mnozí se tématu vyhýbají a nemluví o něm vůbec, často se místo "zemřel" používají výrazy jako "navždy usnul", "odešel" a podobně. Smrt ale k životu patří a mluvit bychom o ní měli. I s dětmi.

Většina rodičů chce své děti ochránit před nejrůznějšími traumaty nebo nepříjemnostmi. A tak se s nimi v dobré víře nebaví ani o smrti. Mají pocit, že dítě by ještě nic nepochopilo nebo by bylo zbytečně smutné. "Děti se ale ve svém životě se smrtí setkávají a tím, že o ní nebudeme mluvit, je rozhodně před ničím neochráníme," říká doktor Martin Loučka, ředitel Centra paliativní péče.

Na umírání a péči o nevyléčitelně nemocné se specializuje již od studií. Věnuje se i práci s rodinou a dalšími, kteří o umírající pečují. A také podpoře pozůstalých. Na základě svých bohatých zkušeností doporučuje: "S dětmi bychom měli o smrti hovořit otevřeně a nazývat věci pravými jmény. Neříkat, že dědeček odjel na dlouhou cestu, že babička dlouho spí nebo že strejda je v nebi a dívá se na nás." Takové informace mohou děti zmást.

Jinak vnímá smrt předškolák a jinak starší dítě. Jak konkrétně o smrti mluvit s mladšími a staršími? Co jsou schopny mladší děti pochopit? A máme o tématu začínat sami? Podívejte se na video, v němž na tohle téma mluví doktor Martin Loučka.

Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku