Video: Nechce se vám mluvit s dětmi o umírání? Pomoci vám mohou tyto knížky

Video: Nechce se vám mluvit s dětmi o umírání? Pomoci vám mohou tyto knížky
Pokud s vámi děti chtějí o smrti hovořit, nevyhýbejte se tomu
Foto: Shutterstock.com
Sdílej na facebooku
21. února  2016 
 06:00

Většina z rodičů ví, že smrt patří k životu a že je dobré s dětmi o ní hovořit. Ale také je to dost často téma, kde sami tápou. Pomoci jim mohou například knížky. Které byste si určitě měli s dětmi přečíst?

Smrt vyvolává strach a úzkost v leckterém dospělém, ať již přemýšlí o své vlastní nebo o smrti blízkého člověka. Podobné pocity vyvolává toto téma u dětí. Ať ovšem rodiče chtějí nebo ne, dítě před tímto tématem neochrání. Děti se se smrtí setkávají a setkávat budou. A pokud mají otázky, je dobré se jim v tu chvíli věnovat. Rodičům, kteří úplně nevědí, jak se do tématu pustit, mohou pomoci knížky. Některé vydala nezisková organizace Cesta domů, která se dlouhodobě zabývá péčí o umírající a jejich blízké.

"Některé knížky se věnují tématům strachu a úzkosti, jiné se zase v příbězích zabývají tím, co to znamená nemoc, smrt, stáří a umírání," říká doktor Martin Loučka z Centra paliativní péče. Sám považuje knížky za dobrý způsob, jak se k tématu dostat. Sám v tomto směru chce podpořit každého rodiče, který cítí, že jeho dítě si o smrti chce povídat. Ať už se to týká konkrétní situace v rodině nebo ne. "Když se rodičům podaří překonat prvotní ostych, často zjistí, jak moc o tom děti přemýšlejí, jaké mají své představy, a většinou pak jde o velice zajímavý a přínosný čas strávený společně," říká lékař. Jaké knížky doporučuje konkrétně? Podívejte se na následující video.

 

Mluvte s dětmi i o smrti. Co pochopí předškolák a jak to vnímají starší děti?

Mluvte s dětmi i o smrti. Co pochopí předškolák a jak to vnímají starší děti?

Hovořit o smrti je těžké pro většinu z nás. Mnozí se tématu vyhýbají a nemluví o něm vůbec, často se místo "zemřel" používají výrazy jako "navždy usnul",…celý článek

Sdílej na facebooku
Klíčová slova:

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku