Choďte s dětmi do lesa: Díky přírodě jsou chytřejší, zdravější a tvořivější

Překonejte svůj strach a nechte lézt děti po stromech
Foto: Shutterstock.com
Sdílej na facebooku
14. března  2016 
 06:00

Pobyt na čerstvém vzduchu dětem prospívá, to je jasné. Ve městech existují hřiště, která jsou potažena gumou a vybavena certifikovanými prolézačkami, aby byly děti v bezpečí. Nebo je rodiče dají rovnou na nějaký kroužek, kde jim program strukturuje vedoucí. Tohle ale není úplně to, co se myslí pod pojmem "být venku". Děti potřebují přírodu a volný čas pro sebe. Teprve pak se mohou zdárně vyvíjet.

Vlastnosti kapalin zjistí lépe na vlastní kůži, než z dotyku na display
Vlastnosti kapalin zjistí lépe na vlastní kůži, než z dotyku na display
Autor: Shutterstock.com
Děti tráví čím dál tím více času vevnitř než venku, to už ví většina rodičů. Sedavý styl života se také odráží na jejich zdraví – jsou obéznější a méně zdatné. Mnozí rodiče se tento styl života u dětí snaží zvrátit a chtějí, aby se jejich potomci hýbali. A tak je zapíšou na nějaký sportovní kroužek. Ale ouha – i když dětí v kroužcích přibývá, obezity neubývá. Totiž pár hodin tréninku týdně pod vedením chlapíka v kraťasech jaksi není úplně to pravé. Pobyt venku, který prospívá nejvíce, je totiž čas, který dítě tráví samo nebo s kamarády v přírodě. V tomhle jsou studie jasné: děti, které si často hrají samy venku, jsou praktičtější, mrštnější, chytřejší a zdravější. Jaký pobyt venku je tedy

ten správný a co máte jako rodič dělat?

Nechte je stavět

Možná máte pocit, že počítačové simulace kosmických letů, nejrůznější logické hry a kvízy na tabletu vašemu dítěti rozvíjejí mozek. Určitě ano, ale podle slov amerického psychologa Richarda Louva, který je autorem knihy Poslední dítě v lese: Jak zachránit naše děti, které trpí nedostatkem přírody, se ukazuje, že malí Američané začínají ovládat lépe abstraktní úkoly a selhávají v těch praktických.

Co s dítětem, které neumí prohrávat? Jak na pláč a vztek?

Co s dítětem, které neumí prohrávat? Jak na pláč a vztek?

Je úplně jedno, zda jde o hru prší, florbalový zápas nebo srandovní běh "kdo bude první u táty" – každý nezdar provází v lepším případě brek, v horším…celý článek

Co by jim pomohlo? Nechte je hrát si ve volné přírodě. Nechte je stavět domečky a chýše, nechte je hrát si s větvemi, blátem, s listím nebo kameny, nechte je zdolávat všechny překážky. "Takhle pochopí mnohem lépe své možnosti, fyzikální zákony a v budoucnu budou umět nakládat se svými zkušenostmi a stanou se praktičtějšími," říká psycholog. Rozmanitost přírody podpoří mnohem lépe jejich schopnosti – rozumové i tělesné.

Držte se zpátky

Hry v přírodě rozvíjejí mozek a tělo více, než jednostranné tréninky
Hry v přírodě rozvíjejí mozek a tělo více, než jednostranné tréninky
Autor: Shutterstock.com
Příroda není nebezpečná. Lezením na stromy se děti naučí odhadnout, na co mají, a dá jim to mnohem víc než trénink šplhu v tělocvičně. Richard Louv apeluje především na rodiče, aby překonali svůj strach. "Zkuste být dětem nablízku, ale co nejméně zasahujte do jejich her. Nestresujte je neustálým poukazováním na nejrůznější nebezpečí, nepomáhejte jim se vším, neorganizujte zábavu," říká odborník. "Neberte s sebou žádné míče, házedla, hračky a další potřeby. Dovolte jim, aby si proměnily klacky v meče a větve v křídla." Mohou si snad někde lépe trénovat svou představivost?

Chcete, aby vaše děti jedly zeleninu? Zkuste triky Jessiky Alby nebo Kate Winslet

Chcete, aby vaše děti jedly zeleninu? Zkuste triky Jessiky Alby nebo Kate Winslet

Zelenina by měla tvořit podstatnou část jídelníčku pro děti i dospělé. Obsahuje řadu důležitých vitaminů a minerálů, vlákninu, navíc po ní člověk netloustne.…celý článek

Zelenou proti stresu

To, že příroda je jedním z nejfunkčnějších antidepresiv, tak nějak víme, ale vědci to dokážou i změřit. Ve Finsku například testovali skupiny dospělých, kteří se procházeli v parku ve městě a v lese. Ti, kteří se procházeli v lese, měli lepší náladu, klidnější srdeční tep i dýchání. Američané zase pustili dospělým hororový film a pak je uklidňovali pohledy na přírodu nebo na život ve městě. Můžete jednou hádat, která skupina se uklidnila rychleji.

Nejen duševní, ale i tělesné zdraví se pobytem v přírodě podporuje. Čerstvý vzduch a pohyb mají pozitivní vliv na oběhový systém i na imunitu. Tak až budete příště přemýšlet, jestli kino nebo výlet, budete mít jasno. Zabalte si jen svačinu a vyrazte si ven. Nejlépe jen tak.

Sdílej na facebooku
Autor: is

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku