Tajemství rodičů sebevědomých dětí. Rady, které stojí za vyzkoušení

Sebevědomé děti umí naslouchat a věřit svým pocitům
Foto: Shutterstock.com
Sdílej na facebooku
14. března  2016 
 06:00

Myslíte si, že čím víc budete dítě chválit a podporovat, tím bude sebevědomější a spokojenější? Velká chyba! Právě pochvala je něco, čím rodiče skutečně sebevědomých dětí docela šetří. Dokážou je povzbudit a motivovat jinak. Jaké je jejich tajemství?

Pochvalami šetří

Zažívají i neúspěchy.
Zažívají i neúspěchy.
Autor: Shutterstock.com
Chvála může udělat víc problémů, než se zdá. Jeden z tipů, které můžeme od rodičů sebevědomých dětí dostat, je: s pochvalami to nepřehánět. "Pochvala je pochopitelně skvělá motivace. Pokud ji ale dítě slyší příliš často, může být na pochvalu zvyklé a může chtít být dokonalé stále, což je pochopitelně nemožné," říká americký odborník na výchovu dětí Jim Taylor. Tyto děti se pak stanou doslova závislé na tom, jak je vidí okolí, a to jim rozhodně v životě sebevědomí nepřidá. Mnohem lepší je podle odborníků hovořit s dítětem o tom, jak se ono samo cítí a co jemu samotnému při dané činnosti dělalo radost.

Nepřehánějí

Pochopitelně dítě rádo uslyší, že máte z jeho úspěchu radost i vy. Ale jedné zásadní drobnosti se vyvarujte: přehánění. Možná si myslíte, že dítěti uděláte radost zvoláním, že tohle je ta největší věž, jakou jste kdy viděla. Děti ale rychle odhalí, že to asi nebude tak úplně pravda. "Hodně rychle jsem se odnaučila říkat klukům takové ty obecné soudy, že jim něco moc jde a podobně, když to nebyla pravda," říká Magdalena, máma tří synů. "Oni sami moc dobře vědí, když jim něco nejde, a takhle bych je jenom mátla a učila je nevěřit svým pocitům. Místo toho se soustředím třeba jen na jednu věc, která je skutečně pravda."

7 věcí, které vám teenageři nikdy neřeknou

7 věcí, které vám teenageři nikdy neřeknou

"Náš Martin a cigarety? To nehrozí, on nekouří," tvrdila mi jednou sousedka, jejíž syn si dával cigaretu s kamarády při každém čekání na vlak cestou…celý článek

Nejsou jejich bodyguard

Jasně, že byste mohla zavolat mamince kamarádky, která vaši dceru nepozvala na narozeniny, jestli by to nešlo nějak zařídit. Taky můžete poprosit trenéra, aby ho nechal hrát trochu déle, paní učitelku, aby ho přezkoušela – a takhle bychom mohli pokračovat až... Do jeho dvaceti? Třiceti? A co si myslíte, že takový člověk bude reálně schopen ustát a zvládnout? Všichni se posouváme dopředu nejen díky tomu, co se nám podaří, ale také díky chybám a neúspěchům, se kterými se dokážeme vypořádat. "Děti by měly zažívat zklamání, měly by vědět, že chybovat je normální," říká americký psycholog Robert Brooks a dodává: "Člověk se učí překonáváním chyb, ne odstraňováním překážek."

Nechají děti rozhodovat

A klidně je nechají udělat špatné rozhodnutí. Protože jednou se povede i to dobré.
A klidně je nechají udělat špatné rozhodnutí. Protože jednou se povede i to dobré.
Autor: Shutterstock.com
Jsou věci, o kterých diskutovat nejde, například o tom, jestli si máme čistit zuby. O jiných věcech je ale nechte rozhodnout samotné. Třeba o tom, za co utratí své kapesné nebo jestli si dají na rýži citron. Nechte je také trochu riskovat, třeba nosit přeplněné skleničky s vodou, i když je jasné, že je vybryndají. Bonus? Třeba děti samy najdou ubrousek nebo hadr, kterým rozlitou vodu setřou. A vyřeší svůj problém.

Na všem zlém umějí najít dobré

Na každou nepříjemnou situaci nebo nezdar se dá podívat i z té lepší stránky. Sami víme, že je to těžké, takže to berme jako procvičování i pro nás, rodiče: sklenice může být napůl prázdná nebo napůl plná. Pojďme hledat vždy tu lepší variantu.

Zázračná sedmerčata oslavila plnoletost, chystají se na vysokou

Zázračná sedmerčata oslavila plnoletost, chystají se na vysokou

Už je tomu osmnáct let, co Bobbi McCaughey a její manžel Kenny plnili přední strany novin. Bobbi totiž porodila první doložená sedmerčata, která přežila.…celý článek

Podporují to, co jejich dětem jde, a dávají jim realistické cíle

Možná z něj rodiče chtěli mít sběratele brouků, ale dítě točí videa a dává je na YouTube. Když to dítě baví a vidíte, že se učí nové věci a jeho činnost mu dělá radost, podpořte ho. Na druhou stranu – pokud si potomek myslí, že do měsíce bude mít sto tisíc odběratelů a bude vydělávat jako Jirka Král, je na místě s ním probrat jeho cíle a trochu je přizpůsobit realitě.

Říkají si o pomoc

Poprosit někoho o pomoc není selhání. Ke zdravému sebevědomí patří odhadnout, na co mám, a se situací se vypořádat. A když už jsme u té pomoci – naučte své děti ji nejen umět přijmout, ale také poskytnout.

Sdílej na facebooku
Autor: is

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku