Mozartův efekt: Opravdu jsou děti, které poslouchají jeho skladby, chytřejší?

Mozartův efekt: Opravdu jsou děti, které poslouchají jeho skladby, chytřejší?
Opravdu zvýšíte IQ svého dítěte tím, že mu budete pouštět Mozartovy sonáty?
Foto: Shutterstock.com
Sdílej na facebooku
1. dubna  2016 
 06:00

Určitě jste to slyšeli nebo četli: děti, které poslouchají Mozarta, jsou chytřejší. Možná jste dokonce pouštěli jeho hudbu svým dětem ještě v břiše. Kde se vlastně tato teorie vzala a jaké skutečné účinky má Mozart na dětskou inteligenci?

...
...
Autor: Shutterstock.com
Myšlenka je to krásná: Mozart byl jistě génius. Poslechem jeho hudby by se část jeho génia mohla přenést na posluchače a ti by pak mohli mít lepší výsledky ve studiu. "Mozartův efekt" popsali vědci poprvé v roce 1993.

Článek v časopise Science vycházel z dva roky staré studie, kde bylo zjištěno, že mladí lidé, kteří psali testy a předtím poslouchali Mozartovu Sonátu D dur pro dva klavíry, dosáhli lepších výsledků než ti, kteří poslouchali něco jiného nebo vůbec nic. Studie vyvolala obrovský ohlas. Rodiče začali pouštět Mozarta svým dětem, dokonce i těm nenarozeným a Zell Miller, guvernér státu Georgia v USA, dokonce chtěl rozdávat CD s Mozartem každému novorozenému dítěti.

Americká herečka Helena Bonham-Carter je přesvědčena, že poslech Mozarta a jiné klasiky v těhotenství výrazně ovlivnila inteligenci jejich dětí. Nebohý Mozart byl přehráván dokonce i italským kravám, aby byly méně stresované a jejich mléko chutnější.

Děti a mobily: 6 situací, kdy je naučte, aby je odložily

Děti a mobily: 6 situací, kdy je naučte, aby je odložily

S mobilním telefonem v ruce vyrůstá nová generace skoro od narození. Některé aplikace jsou vyvinuty speciálně pro nejmenší. Můžete jim pouštět uklidňující…celý článek

Zajímavé je, že ve studii není nikde řečeno nic o dětech ani o těch nenarozených. Sami vědci interpretovali data velice opatrně - efekt, který poslech hudby přináší, stanovili tak patnáct minut po poslechu, nehovořili tedy o žádném zvýšení inteligence. Další studie prováděné většinou na dospělých došly k závěrům, že není ani důležité, co lidé poslouchají. Schubert a další klasická hudba prokázaly stejnou službu a podobně si vedl i Stephen King, který byl lidem předčítán - ovšem jen ve chvíli, kdy se testovaným čtení líbilo.

Klasika nebo pop

Vypadá to, že spíše, než konkrétní skladba má na lidský mozek vliv samotný prožitek. Velká studie zhruba na 8000 dětech proběhla v roce 2006 v Británii: ukázalo se, že Mozart opět zlepšil schopnosti dětí dosahovat dobrých výsledků v testu. Předčila ho ale pop-music, konkrétně Country House od skupiny Blur nebo Return of the Mack od Marka Morissona.

7 věcí, za které by se rodiče měli malým i dospívajícím dětem omluvit

7 věcí, za které by se rodiče měli malým i dospívajícím dětem omluvit

Každý rodič dělá větší či menší chyby. Dokonce i ti, o kterých si myslíme, že jsou dokonalí. Naštěstí se naši potomci dokážou s většinou z nich bez…celý článek

Podle studií to tedy vypadá, že stimulace mozku před nějakým výkonem může opravdu zlepšit výsledky. Jde hlavně o to, aby se posluchači líbila. Podobně ale funguje cokoliv, co mysl zaměstná a přinese jí nějaké výzvy: ať jde o luštění sudoku, křížovek nebo třeba cvičení. K tomu, abyste hudbou rozvíjeli inteligenci svého dítěte, bude potřeba větší úsilí, než jen poslouchat Mozartova cédéčka.

Opravdový trénink mozku, zlepšení jeho schopností a dokonce zvýšení inteligence až o tři body přinese hudba ve chvíli, kdy se rozhodnete na nějaký nástroj sami hrát. Poslech klasické hudby ovšem nezavrhujte – může přinést vašim dětem umělecký zážitek a naučit je vnímavosti a trpělivosti.

Sdílej na facebooku
Autor: is

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku