Skvělý tip: Jak naučit děti poslouchat bez jediného slova

Domluvte se se svými dětmi pomoci jednoduchých gest.
Foto: Shutterstock
Sdílej na facebooku
12. června  2018 
 06:00

Debaty s dětmi o tom, co mají udělat, jsou únavné. Už tříleté dítě dovede rodičovským pokynům vzdorovat dlouhé minuty. Přitom existuje jednoduchý trik, díky němuž mohou i vaši potomci poslechnout na první dobrou. Zkuste to taky a domlouvejte se s nimi v některých situacích pomocí jednoznačných gest.

Už si přestaň hrát. Jdi psát úkoly. Pojď si vyčistit zuby. Jednoduché činnosti, které se opakují každý den, nejde se jim vyhnout, a přesto je těžké k nim děti přimět. Ti samí potomci, kteří uslyší šustění sáčku s bonbony zpoza dvou rohů, jsou hluší, jakmile jim řeknete, že musíte za tři minuty někam vyrazit. 

Můžete zkoušet opakovat pokyn desetkrát nebo dvacetkrát nebo zkusit najít nějaký trik, díky němuž vše půjde samo. Jeden takový vyzkoušela a doporučuje Sara Watkins, dvojnásobná matka, která jej popsala pro web Howdoesshe.com – se svými dětmi používá jednoduchá gesta, na která reagují skoro s nadšením. A často je předvedou dříve než rodiče. 

Jaká gesta můžete zkusit? Podívejte se do FOTOGALERIE. Nejde o žádné oficiální znakování a je jen na vás, kolik jich doma zavedete – někomu stačí tři, jiné rodiny jich mohou mít více než deset. 

Děti je berou jako hru, rodinné tajemství, kterému okolí nerozumí, připomíná jim hry na špiony a podobně. Že nechcete mít z dětí slepě poslouchající roboty? Nic podobného u gest nehrozí, netřeba se bát. Na druhou stranu děti těžko mohou říct, že vás neslyšely, když pokyn viděly a podle domluvy jej zopakovaly. Navíc je můžete nechat vymýšlet vlastní gesta a znaky a tím ještě zvýšit pocit, že se taky zapojily. 

 

Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku