Pokud je někdo v rodině nemocný, mělo by to dítě vědět

Pokud je někdo v rodině nemocný, mělo by to dítě vědět
Rodiče by měli o smrti mluvit upřímně a nevymýšlet si
Foto: Shutterstock.com
Sdílej na facebooku
8. dubna  2016 
 06:00

Nevyléčitelně nemocný člověk v rodině znamená vždycky změnu dosavadního řádu, zvyklostí i atmosféry. A to i v případě, že zůstane v nemocnici a ne doma. I když mají mnozí rodiče tendenci o tom před svými dětmi mluvit co nejméně, aby je neranili, děti tyhle věci vycítí. A možná bychom se divili, jak moc stojí o to, aby s nimi rodiče o těchto věcech hovořili.

otec, dcera
otec, dcera
Autor: Shutterstock.com
"Děti se ve svém životě se smrtí setkávají a tím, že o ní nebudeme mluvit, je rozhodně před ničím neochráníme," říká doktor Martin Loučka, ředitel Centra paliativní péče a spolupracovník hospicového sdružení Cesta domů. Spolužákovi může zemřít dědeček, dítě uvidí mrtvého šneka nebo ho začne zajímat, co se přesně stalo se zloduchem z pohádky. I když smrt zatím nepostihla nikoho ze členů rodiny, dítě ji ve svém životě vnímá. "Pokud se u něj vyskytnou nějaké otázky na toto téma a chce o něm s rodiči mluvit, měli bychom se mu věnovat," říká Martin Loučka. Pochopitelně úměrně věku – jinak vnímá smrt předškolák a jinak starší dítě. Podle lékaře, který se tématu věnuje už od svých studií, se ale vždy vyplatí upřímnost a otevřenost. "Měli bychom o smrti hovořit otevřeně a nazývat věci pravými jmény. Neříkat, že dědeček odjel na dlouhou cestu, že babička dlouho spí nebo že strejda je v nebi a dívá se na nás," vysvětluje. "Takové informace mohou děti zmást a ony pak mohou přemýšlet o tom, jestli je strejda sleduje i ve všech intimních situacích."

Co konkrétně zvládne pojmout mysl předškoláka a co snese starší dítě?

 

 

Stejný přístup platí i ve chvíli, kdy je někdo z rodiny dlouhodobě nemocný. Dítě to vnímá, i když s ním o tom nikdo konkrétně nemluvil. Jeho představy mohou být ale mnohem bolestivější a divočejší, než je skutečnost. "I tady platí: pokud má dítě otázky, určitě mu je odpovězte. Můžete ho připravit na to, že dědeček je slabý, bude vypadat asi jinak, než si ho dítě pamatuje, ale že ho rád uvidí. Pochopitelně pokud cítíte, že dítě se bojí a nechce se mu, měli byste to respektovat. Ale ne dělat ta rozhodnutí úplně za něj a bez něj," říká doktor.

 

Jak dítěti šetrně říct, že někdo z blízkých zemře? Je správné mu doporučit, aby se s příbuzným rozloučilo? To vše zodpoví Martin Loučka v následujícím videu:

 

 

 

 

Sdílej na facebooku
Autor: is
Klíčová slova:

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku