Maličkosti, kvůli kterým se z nás stávají až moc starostliví rodiče

Maličkosti, kvůli kterým se z nás stávají až moc starostliví rodiče
Přílišná láska je někdy na škodu
Foto: shutterstock.com
Sdílej na facebooku
1. května  2016 
 06:00

Je dobré být rodič, který se stará. Který se zajímá, který dává najevo lásku, účast a starost. Dobrého není pochopitelně nikdy dost. Jen je potřeba dobře rozlišovat mezi láskou a přílišnou starostlivostí. Mezi zájmem a přáním úspěchu a mezi drobnou manipulací. Které maličkosti mohou vést k tomu, že se z vás stane příliš starostlivý rodič?

V angličtině "helicopter parenting", do češtiny volně přeloženo jako rodič – stíhačka. Ten, který má své dítě neustále v hledáčku a řídí ho. Aby byl v bezpečí, aby netrpěl fyzicky ani emocionálně. Nikdo z nás nechce, aby jeho dítě bylo smutné či zklamané. A většina z nás už také tuší, že bezstresová výchova našim dětem krásný život nepřinese. Ne vždycky totiž bude mezi nimi a okolním světem filtr v podobě rodiče, který všechno zlé zažene. Děti musí zažít v rozumné míře zklamání, bolest i neúspěch. Jak tedy zamezit přílišné starostlivosti rodičů již v počátcích? Jaké chování vede jednoduše k tomu, abychom se stali stíhačkami. A jak se ho zbavit?

Mít strach neznamená mít rád

Jedním z největších úkolů, který má rodič před sebou, je překonat svůj strach o potomka a dovolit mu na mnohé přijít sám. V panice, aby se mu nic nestalo,  nedovolujeme mu stoupat na stoličky, aby si sundal skleničku, lézt po stromech, chodit samotnému do lesa, krájet zeleninu nebo chleba, rozdělávat oheň a tak dále. Americká

...
...
Autor: Shutterstock
psycholožka Christie Barnesová, autorka knihy Průvodce pro paranoidní rodiče, podotýká, že pro řadu rodičů je strach znamením toho, že jsme správní rodiče a dítě milujeme. "Jako kdyby ti, co strach nemají, byli nějak divní," řekla pro CNN. Strach ale není láska. Láska je naopak dokázat překonat obavy na své straně. Zkuste se ve chvíli, kdy chcete říct NE, zaměřit na pozitiva. Pořádně se drž a zvládneš to. Stolička musí být stabilní. Takhle si okurku chytni a uvidíš, že se ti bude krájet lépe. A když spí vaše dítě u kamaráda a vy se přistihnete, že se skvěle bavíte s partnerem mimo domov a na juniora jste si hodinu ani nevzpomněla, pochvalte se a rozhodně nemějte výčitky. Naučte se přijmout fakt, že i vy máte nárok na volný čas.

Dětství snů: Působivé snímky sourozenců, kteří vyrůstají na venkově bez školy a elektroniky

Dětství snů: Působivé snímky sourozenců, kteří vyrůstají na venkově bez školy a elektroniky

Novozélanďanka Niki Boon vyrůstala coby malá na venkově a stejné dětství, jak dodneška vzpomíná, se rozhodla dopřát i svým čtyřem dětem. I v dnešní…celý článek

Vyhněte se nálepkování

Je stydlivý. Nejde mu matematika. Je takový důvěřivý. Většina z rodičů přesně popíše, v čem jeho dítě "potřebuje pomoc". A neváhá mu ji nabídnout. Dříve než dítě stačí pozdravit, rodič vysvětlí, že mu mají dát čas. Ve škole bude prosit matikáře o trochu shovívavosti a kvůli přílišné důvěřivosti ho snad raděj nebude pouštět samotného na nákup. Ano, děti mohou být důvěřivé a stydlivé. Pokud s těmito vlastnostmi ale budeme nakládat tak, že jsou dané a nikdy se nezmění, pak to nejspíše tak dopadne. Nejlepší je dělat, jakože nejsou. Ono si dítě většinou nějak poradí.

Občas zmizte

lezení na strom
lezení na strom
Autor: Shutterstock.com
Pokud máte pocit, že své dítě až příliš "řešíte", že vás vyděsí každé jeho zakašlání nebo že ho až moc hlídáte, zkuste být také někdy bez něj. Nechte ho s druhým partnerem, ať si udělají čas pro sebe. Klidně dva dny, oni to zvládnou. Využijte babičky, můžete-li, pomozte si s dalšími kamarádkami navzájem. Uvidíte, že dítě přežije i bez vás. Vy můžete mezitím volno věnovat chvíli i přemýšlení o tom, kde se vaše chování bere a co je jeho příčinou. Chcete mu dopřát všechno, co jste vy v dětství neměli a trápí vás to? Proč o něj máte takový strach nebo proč potřebujete vědět o každém jeho kroku. 

Jsou horší komody z Ikea, nepozorní rodiče s horkým kafem nebo sušička?

Jsou horší komody z Ikea, nepozorní rodiče s horkým kafem nebo sušička?

Komoda z Ikea zabila tři malé děti. Děsivě znějící titulky o tragédii v několika zámořských rodinách vyděsily i české rodiče, protože nábytek ze skandinávského…celý článek

Neulehčujte mu to

Zkuste se zamyslet nad tím, co zvládne ve škole nebo na návštěvě a proč by to neměl dělat doma. Od oblékání po krájení jídla příborem. A pokud vás volá a něco potřebuje, zkuste nejdřív napočítat do dvaceti. Třeba si mezitím poradí samo.

Sdílej na facebooku
Autor: is

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku