Kde sebrat odvahu promluvit s dospívajícími o sexu. My už víme, jak na to!

  • Kde sebrat odvahu promluvit s dospívajícími o sexu. My už víme, jak na to!
    Hovory o sexu nemusí být vždycky trapas
    Foto: Shutterstock.com
    Sdílej na facebooku
    10. května  2016 
     06:00

    Děsí to rodiče, děsí to dospívající děti. Otec přijde a přiškrceným hlasem řekne: "Chtěl bych si s tebou promluvit." A syn ho nutně musí odměnit otráveným výrazem a očima v sloup. Stejně bude pravděpodobně reagovat dcera, když si s ní matka bude chtít promluvit "o ochraně". Hovory o sexu mohou být pro obě strany pěkný trapas, ale také nemusí. Proč se nám do toho jako rodičům nechce? A co dělat, aby to bylo oběma stranám příjemné?

  • Proč se nám do toho nechce?

    Dcera odmlouvá matce
    Dcera odmlouvá matce
    Autor: Shutterstock.com
    Je na to moc brzy

    Mnozí rodiče žijí v domnění, že pokud doma otevřou s dospívajícím téma sexu, antikoncepce nebo pohlavně přenosných chorob, bude to jejich potomek vnímat tak, že dostal zelenou k zahájení sexuálního života. Proč je tato obava mylná? V první řadě váš potomek rozhodně nebude čekat na vaše svolení. A za druhé: mnoho studií dokazuje, že děti, kteří s rodiči o sexu hovoří otevřeně a od malička, jsou při zahájení sexuálního života odpovědnější.

    Vždyť toho vědí víc než my

    Zatímco za nás se vše o sexu vešlo na tři strany přírodopisu v sedmé třídě, některé naše děti mají sexuální výchovu už na prvním stupni. Časopisy jsou plné rad na témata, která jsme se naučily probírat s kamarádkama nad třetí skleničkou vína až v dospělosti. Tak co by ještě chtěly?

    Ve skutečnosti ale většina dospívajících stojí o to, aby si mohli s rodiči povídat. Tak nějak přirozeně, ovšem. Polovina amerických dívek se v nedávném výzkumu publikovaném v Psychology Today svěřila, že by rády podrobněji probraly s rodiči, jak přesně sex odmítnout. Konkrétní situace a jak říct ne.

    Nevím jak začít

    Pokud máte doma teenagera a nikdy jste se o sexu nebavili, bude asi těžké jen tak přijít a začít o sexu hovořit. A možná vám to bude i trapné. Obzvlášť, pokud patříte k rodinám, kde se o sexu také nemluvilo. Je to pochopitelné. Co dělat, aby to trapné nebylo?

  • Začněte v mladším věku

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Pokud budete o sexu hovořit s dítětem odmalička, nebude to pro něj ani pro vás v dospívání tak ožehavé. Snažte se věcně a pravdivě odpovídat na všechny jeho otázky, které začne pokládat už někdy v předškolním věku. "Pokud se (předškolní) dítě zeptá, jak se narodilo, má mu rodič říct, že maminka mu dala vajíčko (není to ale takové vajíčko, jako máme v ledničce, je daleko menší) a tatínek dal spermii. Toto vajíčko se se spermií spojilo a z nich vznikla jejich holčička nebo kluk. Protože byli hodně malincí, museli pak ještě devět měsíců růst u maminky v bříšku a pak se narodili... Pro první chvíli tato informace dítěti většinou stačí," uvádí Ilona Špaňhelová v knížce Průvodce dětským světem, kterou vydalo nakladatelství Grada. Můžete jim půjčit v knihovně knihy pro daný věk a nechat je, ať se vás ptají.
  • Buďte otevření dotazům a nemoralizujte

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Pokud se vás vaše dítě na něco zeptá, zkuste v první řadě omezit jakoukoliv svou reakci typu: no snad už tohle NEŘEŠÍŠ, NEDĚLÁŠ, TO NEMYSLÍŠ VÁŽNĚ? To, že se vás děti ptají na sexuálně přenosné nemoci neznamená, že mají problémy nebo dokonce sex. Také věta "Na to máš snad ve svým věku času dost, ne?" nejspíš vaše dítě od dalších hovorů spíše odradí. Pamatujte: čím otevřenější a věcnější budete, tím spíše se s vámi vaše dítě bude bavit i v pozdějším věku.
  • Nesnažte se říct vše najednou

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Pokud na hovor o sexu dojde, nesnažte se chytit příležitost za pačesy a dohnat vše, co jste dosud nestihli. Témat je hodně: od zamilovanosti po první sexuální styk, ochrana a těhotenství, pohlavní choroby i zneužívání a umění říct ne. Pokud vedeme "rozhovor" s dítětem, měla by slova proudit oběma směry a dítě by nemělo být vystaveno dvouhodinové přednášce.
  • Respektujte jejich soukromí

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Váš dospívající bude většinou ochoten sdělit vám jen to nejnutnější. A rodiče budou určitě chtít vědět víc. Určitě ovládáte dokonalé strategie, jak za pomoci vhodně kladených otázek dostat z potomka to, co chcete vědět. Zkuste ale tyto vyšetřovatelské metody nechat během této konverzace stranou.
  • Vsaďte na humor

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Sexualita nemusí být brána smrtelně vážně, naopak, toto téma skýtá dost příležitostí k veselosti. Pochopitelně volte citlivě, z čeho si přesně budete dělat legraci, aby to vašeho dospívajícího akorát neurazilo. Každopádně vám humor určitě pomůže mnohé situace odlehčit.

/
Autor: is
Sdílej na facebooku
Klíčová slova:

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku