Bez křiku! 6 triků, jak zvládnout výchovu potomka

  • Bez křiku! 6 triků, jak zvládnout výchovu potomka
    Foto: Shutterstock.com
    Sdílej na facebooku
    13. června  2016 
     12:00

    Nevěřím tomu, že by se nějaký rodič vyžíval v tom, aby křičel na dítě. Je taky fér si přiznat, že občas na své potomky zvedáme hlas kvůli chování, které by jim jindy prošlo, ale dneska nás "štve všechno a tohle byla poslední kapka". Naštěstí když je to občas, nevadí to, nakonec děti by měly vědět, že máme emoce. Ale problém nastává, když zvýšený hlas provází naši výchovu od rána do večera. Jak to změnit? 

  • Proč na ně nekřičet?

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Pokud na děti zvedáme hlas příliš často, může to paradoxně zhoršit potíže s jejich chováním. Navíc pokud dítě sjedeme za to, že uhodilo svého mladšího sourozence, nenaučíme ho tím, jak by se k němu mělo chovat a řešit konflikty nějakou mírnou cestou. 

  • Zaveďte jasná pravidla

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Jasně daná pravidla pomohou dítěti, aby se chovalo podle vašich představ a vám zabrání v tom, abyste na něj zbytečně často křičeli. Někomu může vyhovovat, když si tato pravidla napíše, a děti zase ocení, když jim je čas od času připomenete, aby věděly, co od nich očekáváte. Nemělo bych jich být příliš a rozhodně se vyplatí, když je budete dávat dohromady spolu s potomky. 

  • Mluvte s nimi o negativních důsledcích

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Pravidla sama o sobě nestačí, pokud je bude provázet nejasná výhrůžka ve stylu "... nebo uvidíš!". Měli byste s dětmi mít jasno i v tom, co bude následovat, pokud je poruší. Mluvte s nimi a pak svá slova dodržte, aby se naučily chápat, jaké důsledky jejich chování může mít. 

  • Pozitivní přístup

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Motivujte své dítě k tomu, aby dodržovalo pravidla, pomocí pozitivního přístupu. Pokud existují negativní důsledky za porušení pravidel, měly by existovat i pozitivní důsledky, pokud budou pravidla dodržována. Pochvalte dítě, pokud překonalo nějaké kritické situace bez větších excesů – v tom smyslu, že oceníte, že se vám líbilo, jak se k tomu postavilo. 

    Případně můžete zvážit i nějaké odměny, zvláště pokud má dítě vážnější potíže s chováním. Nemyslete hned na bonbony, mohou fungovat i tabulky s puntíky, samolepky a podobně. 

  • Proč jste vlastně začali křičet?

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Zase jste na něj ječeli? Zkuste se zamyslet nad tím, proč vlastně. Pokud jste křičeli, protože jste naštvaní, zkuste sami najít nějakou vlastní strategii, jak uklidnit své emoce a pracovat s hněvem. 

    Pokud jste křičeli, protože máte pocit, že dítě prostě vůbec neposlouchá, i tady zkuste vymyslet něco, co jeho chování změní, protože už asi víte, že váš jekot to není. Klidně zvažte nějaké tresty, nikoli tělesné, bude to efektivnější. 

  • Zaveďte varovný systém

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Místo toho, abyste najednou začali křičet, varujte dítě, že jeho chování překračuje vaše domácí pravidla, a že pokud se to nezmění, budete se zlobit nebo přijdou nějaké sankce. Varování má smysl, když ho použijete jednou, ne tehdy, když budete každou minutu chrlit nějakou hrozbu, protože takové věty otravují ovzduší a dítě je přitom ani nevnímá coby varování. 

    Samozřejmě záleží na situaci. Pokud potomek praští bratra, sankce by měla přijít hned, zvláště když už jste se bavili o tom, že takové chování je nepřípustné. Ale pokud jste mu například řekli, aby si uklidil hračky, a on to neudělal hned, nastává čas pro varování. 

  • Buďte důslední

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Když dítě neposlouchá, dotáhněte své hrozby do konce: nemá smysl opakovat varování znovu a znovu. Proveďte to, co jste řekli, tedy například dítěti nepouštějte jeho oblíbenou večerní pohádku, když ani přes varování neuklidilo hračky, ačkoli to bylo v jeho silách. Jedině tak dítě pochopí, že to myslíte vážně – a že vás jeho slzy v takovém případě nezlomí. A zároveň pochopí, jak hodně může ovlivnit věci svým chováním. 

/
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku