7 věcí, které by každá single máma měla říct svým dětem

  • 7 věcí, které by každá single máma měla říct svým dětem
    ...
    Foto: Shutterstock.com
    Sdílej na facebooku
    18. června  2016 
     06:00

    Dětí, které vyrůstají jen s jedním rodičem, přibývá. Jako single matku i single otce vás při výchově dětí čekají specifické situace a starosti. Mnozí rodiče, kteří vychovávali děti sami, se shodují na pár věcech, které je důležité jim říci. A to klidně několikrát, vždycky ale úměrně věku. Které věty by podle single rodičů měly jejich děti slyšet?

  • Jsem sice single, ale vždycky RODIČ

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Jinými slovy: děti jsou a budou vždy na prvním místě. "Otec mé dcery odešel, když jí byl rok," říká paní Lída, která je dnes už babičkou. "A i když jsem někdy byla zoufalá z toho, že jsem bez partnera, vždycky byla má dcera mou nadějí a spásou. Vždycky jsem cítila, že jsem tu kvůli ní a pro ni. A chtěla jsem, aby věděla, že je pro mne nejdůležitější na světě."
  • Je to těžké, ale ne tak strašně moc

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Být single rodičem je těžké z mnoha důvodů – nedostává se sil, financí, času. A čím jsou děti starší, tím více si to mohou uvědomovat. "Vždycky jsem ale chtěla, aby děti věděly, že ze všech potíží se vždycky nějak dostaneme. Že si nemůžeme vyskakovat, na druhou stranu že mi vždycky mohou říct, když něco potřebují," říká pětačtyřicetiletá Kateřina. "Měli jsme podporu rodičů a pokaždé, když se něco podařilo, cítila jsem se silnější. A chtěla jsem, aby to věděly."
  • Opravdu si nemyslím, že vás otec je nejhorší chlap na světě

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Dobře, připusťme si, že někdy si to partneři o tom druhém myslí. Jsou chvíle, kdy máte pocit, že nemáte sílu vstát z postele, kdy netušíte, co přijde v následujících hodinách nebo jak to všechno zvládnete. Jste naštvaná (nebo naštvaný) na toho bídáka, který vás v tom nechal. "Byly chvíle, kdy jsem radši o jejich otci nemluvila, protože bylo jasné, že by to nebylo hezký," říká Kateřina. "Ale časem jsem jim už dokázala říct, že ony se nám narodily v době, kdy jsme se s manželem milovali, nikoliv nenáviděli."

  • Všichni děláme chyby, ale jsem dobrý rodič

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Každý rodič občas zapochybuje, zda to, co dělá, dělá správně. Single rodič to má trochu horší v tom, že bývá častěji terčem nevyžádaných rad a že si zároveň může začít vyčítat: kdybych na to nebyl sám, jednal bych jinak. Chybu bych neudělal. Lépe bych si to rozmyslel. Měl bych víc času... Možná ano, možná ne. Každopádně byste určitě udělali jinou chybu. Chyby dělá každý. Ale díky chybám se posouváme dál.

  • Manželství je dobrá věc

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock
    I když se zrovna vaše manžeství nepodařilo, neznamená to, že je to špatná věc. Naopak. Dejte dětem najevo, že i když si to teď třeba nemyslíte, život ve dvou má i své radostné stránky. Že by se o něj měli v životě pokusit usilovat. Že to za to stojí.
  • Vemte dobré, zahoďte špatné

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com
    "Co tě nezabije, to tě posílí," říká Vladimíra, která vychovává sama syna od pěti let. "Samozřejmě mohu jmenovat spoustu věcí, které byly těžké. Neměla jsem peníze, čas, nikdo ho neučil lyžovat, nikdo s ním nehrál hokej nebo nekoukal na fotbal. Na druhou stranu jsme si ale vypěstovali hodně blízký vztah. Četli jsme stejné knížky, jezdili na výlety. Získala jsem kámoše a co mohu chtít víc."

  • Jste mou radostí a láskou

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Tohle potřebují slyšet a cítit všechny děti. I ty, které nevidí tak často rodiče plakat, řešit tíživou finanční situaci nebo dohody s partnerem, kdy a jak si budou děti předávat.

/
Autor: is
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku