Proč nemají děti chodit spát pozdě. Vědci už to vědí

Choďte spát s dětmi brzy, je to zdravé, naznačují vědci
Foto: Shutterstock
Sdílej na facebooku
22. července  2016 
 06:00

Vstává vaše dítě nejpozději v šest ráno? Pokud zároveň chodí brzy spát, dobře ví, co dělá. Jeho vyvíjející se organismus totiž potřebuje přesně tohle: ve dne spoustu světla, v noci co nejdříve tmu. 

Rostoucí množství výzkumů ukazuje jasně, že přílišné vystavení světlu během dne vede ke zvýšení tělesné hmotnosti, ovlivňuje stravovací návyky a metabolismus jako takový. Přesněji řečeno, týká se to světla navečer a večer, přičemž se to netýká jen dospělých, ale také dětí.  

Skvělá vychytávka: Spočítejte si, kdy má jít vaše dítě spát!

Skvělá vychytávka: Spočítejte si, kdy má jít vaše dítě spát!

Jasně, předškoláci by měli spát až dvanáct hodin denně, školáci deset. Jenže jak najít ideální dobu, kdy je zahnat do postele, když jedno usne hned…celý článek

Ve studii, kterou letos v květnu zveřejnili vědci z Northwestern University, vyšlo najevo, že vystavení jasnému světlu ráno a večer zvýšilo inzulinovou rezistenci, tedy efektivitu zpracování cukru, který se o to více ukládal. Jasné světlo ve večerních hodinách zvyšuje hladinu cukru v krvi a odtud už je přímá cesta ke zvýšení hmotnosti a problémům, jako je dětská nadváha a obezita a s nimi související zdravotní problémy. Ve srovnání se světlem, šero takové potíže nezpůsobuje. 

PODÍVEJTE SE, JAK TAKY DĚTI DOKÁŽÍ USNOUT

"Předchozí výzkumy ukázaly spojitost mezi jasným světlem navečer a večer a vyšším BMI," řekla Kathryn Reid, hlavní autorka studie a profesorka neurologie na Northwestern University Feinberg School of Medicine. S tím, že výzkum by rozhodně měl pokračovat. Neje jen o problémy s váhou, ale nedostatek spánku v pořádné tmě může oslabovat imunitu. 

10 rad, jak uspat miminko. Vyzkoušejte, co funguje ostatním rodičům

10 rad, jak uspat miminko. Vyzkoušejte, co funguje ostatním rodičům

Uspávání nejmenších dětí je věda! Nakonec povyrostou a začnou to zvládat samy, ale co do té doby? Na mé malé děti nejvíce platily tři věci: nošení v…celý článek

Platí přitom, že čím méně by mělo být světla večer, tím více ho organismus potřebuje ve dne. Jinými slovy, pokud jsou děti během dne zavřené třeba v ne moc jasných místnostech a večer jsou k tomu dlouho vzhůru, takže je potřeba svítit, budou na tom hůře než ty, kdo se přes den utahají venku a večer jdou brzy spát. A je dobré moc nerozsvěcet, pokud se dítě v noci budí a vy ho musíte znovu uspat. 

Spíte s dětmi v posteli? Podívejte se, jaké neuvěřitelné polohy mohou zaujmout

Spíte s dětmi v posteli? Podívejte se, jaké neuvěřitelné polohy mohou zaujmout

Pustili jste děti do své postele? Tak to se teď možná nestačíte divit, kolik prostoru si uzurpují a na jak malém kousku se dokážete vyspat. Nechápete…celý článek

Jak dítě naučit usínat dříve než v nějakých deset či jedenáct hodin? Musíte zapracovat na zklidnění už pár hodin předtím, tedy žádné počítače, televize a podobně po šesté večer, aby mohla nervová soustava vašeho potomka vypnout. 

Zaveďte večerní rituály, čtěte jen u slabé lampičky, a pokud možno dejte přednost papírovým knížkám před čtečkami s jasným světlem. A naopak, dopřejte dětem dostatek jasného světla během dne – vezměte je ven! To totiž prospěje i vám. 

Chcete vědět více o dětském zdraví? 

Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku