Chcete být lepší rodiče? Těchto 5 věcí už nedělejte!

  • Chcete být lepší rodiče? Těchto 5 věcí už nedělejte!
    ....
    Foto: Shutterstock
    Sdílej na facebooku
    28. srpna  2016 
     06:00

    Kdo by nechtěl být dobrým rodičem? Dobrá zpráva je, že nemusíte být dokonalí. Dětem stačí, když je budete brát takové, jaké jsou. Co tedy postačí k tomu, abyste byli ještě lepší, než jste?

  • Přestaňte křičet

    ....
    ....
    Autor: Shutterstock

    Život s dětmi může být pořádně hektický a někdy se prostě ani při sebevětší snaze nevyhnete tomu, že na své děti zakřičíte – jen když je dostanete ráno ven ze dveří. Hněv a frustrace jsou pro řadu rodičů běžnou odpovědí v případě, že děti neposlouchají. Opakovaně pak zvyšují hlas a křičí, ale bez úspěchu. Křikem dětem ukazujete, že ječet na druhé je přijatelné, takže to začnou dělat jednou taky. Křikem navíc vytváříte problematickou komunikační taktiku. Obvykle totiž děti na křik reagují ignorováním. Proto dobře zvažujte, kdy opravdu zvýšíte hlas a kdy se raději kousnete do jazyka a budete mlčet nebo hovořit klidným hlasem.

  • Přestaňte být "rodiči s vrtulí"

    ....
    ....
    Autor: Shutterstock

    Termín „helicopter parenting“ k nám přišel z USA a je synonymem pro přehnaně starostlivé rodiče. Pokud i vy kroužíte kolem svých potomků jako helikoptéra a nedopřejete jim prostor k samostatnosti, může to mít negativní důsledky. Rodiče s „vrtulí“ jsou tolik zaměření na své děti, že jim vlastně berou vlastní autonomii, sebedůvěru a také zodpovědnost za sebe sama. Děti, jejichž rodiče jim neustále zametají cestičku a každou zapomenutou svačinu jim pokaždé dovezou do školy, bývají později „zakrnělé“. Přehnaně citlivá výchova, kterou řídí strach, vyvolává v dětech frustraci. Takoví rodiče ztrácejí pojem o tom, jak je důležité nechat děti být samy sebou, zkoušet nové dovednosti a překonávat výzvy. Když se děti nenaučí bojovat s různými situacemi, když se nenaučí zvládat smutek, úzkost a pocity zklamání, v životě to pak budou mít mnohem složitější. Takže – přestaňte být kontrolorem, buďte průvodcem!

  • Nepodceňujte maličkosti

    ....
    ....
    Autor: Shutterstock

    To, co mnozí rodiče vědí, ale nedělají – podceňují maličkosti, které se ve finále mohou nasčítat. A vytvoří se obrovský problém. Vnímejte své děti, naslouchejte jim a dejte prostor i zdánlivě nedůležité informaci, kterou vám váš potomek sdělí. Zejména v pubertě je nutné akceptovat to, co vám váš teanager říká. Nejhorší, co můžete svým dětem udělat, je vyvolat v nich pocit, že vám na jejich pocitech nezáleží a že nejsou dost důležité k tomu, abyste je řešili. Umění naslouchat a správně vyhodnotit informace je k nezaplacení. Když to dokážete, předáte tuhle dovednost i svým dětem, a posílíte tak vzájemnou důvěru a respekt.

     

  • Dívejte se na věci v souvislostech

    ....
    ....
    Autor: Shutterstock

    Spousta rodičů dělá chybu v tom, že řeší pouze jeden výchovný problém, aniž by ho brali v širších souvislostech. Mnohem efektivnější je přemýšlet o věcech s ohledem na budoucnost. Pokud chcete být lepším rodičem, přemýšlejte o každodenních problémech v delším časovém horizontu. Když totiž budete nahlížet na nějaký problém pouze v konkrétním okamžiku, může se vám to sice jevit jako jednodušší, ale může to mít neřešitelné následky do budoucna. Jednoduše řečeno: všechno řešte v souvislostech, nemějte klapky na očích a nechtějte vyřešit všechno hned a teď!  

  • Berte vážně pocity dítěte

    ....
    ....
    Autor: Shutterstock

    Taky svým dětem říkáte, když jim spadne zmrzlina: „Vždyť se nic nestalo, nedělej z toho kovbojku!“ I v tomto případě máte jako rodiče zřejmě pocit, že děláte dobře, ale ne vždy to tak je. Snažíte se dětem pomoct tím, že situaci zlehčíte, ale pro řadu dětí to může znamenat signál, že jejich pocity nerespektujete a neberete vážně jejich realitu, která se odlišuje od té vaší. Pokuste se dětem nevymlouvat jejich vnímání situace a snažte se být empatičtí. Když se dokážete vcítit do jejich pocitů, podaří se vám odvést pozornost jinam, nebo dokonce zlikvidovat hrozící konflikt. Jakmile projevíte empatii a dáte dítěti najevo, že ho chápete, přestože to třeba vnímáte jinak, bude se cítit lépe. Je fajn dítě podporovat, aby si uvědomovalo své pocity a nepotlačovalo je, ale taky aby je dokázalo korigovat.

     

     

     

     

     

     

     

/
Autor: aši
Sdílej na facebooku
Klíčová slova:

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku