7 tipů: Co musí rodiče dělat, aby vychovali samostatné dítě?

  • 7 tipů: Co musí rodiče dělat, aby vychovali samostatné dítě?
    Samostatné, nezávislé, ale ne drzé!
    Foto: Shutterstock.com
    Sdílej na facebooku
    8. září  2016 
     06:00

    Vychovat nezávislé a soběstačné dítě není jednoduché, zvláště když maminky svým dětem vaří a perou ještě ve třiceti. I když si samozřejmě přejeme, aby naši potomci zůstali dětmi napořád, jako rodiče se musíme ale primárně snažit o to, aby byly naše děti hlavně soběstačné v rámci přípravy na dospělost. Následujících sedm tipů by vám k tomu mělo pomoct.

  • Dodržování termínů a rutina

    ¨

    Stále více Čechů si najímá chůvy
    Stále více Čechů si najímá chůvy
    Autor: Profimedia

    Jste-li až moc benevolentní, pokud jde o dodržování nějakých pravidel, bude to jen na škodu. Naopak, když i doma vytvoříte nějaký plán a hlavně rutinu, stejným způsobem pak budou děti postupovat i ve škole a v pracovním procesu. Když budou děti vědět, kdy mají dělat domácí úkol, kdy mají být v posteli nebo kdy mají vypnout počítač či televizi, budou se podobně chovat i v dospělosti.

  • Nechte je, ať některé věci dělají samy

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Jakmile se z dítěte stane batole, dovolte mu, ať si hraje samo ve svém pokoji a s přibývajícím věkem i venku, nechte dítě, ať jde ke kamarádům domů nebo jezdí do školy na kole. Všechny aktivity, které může dítě vykonávat samo, zvyšují jeho nezávislost.

  • Povzbuzujte je,ať vám doma pomáhají

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Spousta dětí, které už studují na vysoké škole, si neumí ani vyprat, protože neví jak na to. Snažte se je vést k domácím pracím v době, kdy jsou malé. Děti by měly pochopit, že jsou zodpovědné za úklid svého pokoje a že jako právoplatní členové rodiny by sem tam mohly pomoci i s jinými povinnostmi.

  • Zaměstnejte dítě, když něco chce

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    I když to samozřejmě není možné v každé situaci, dítě by mělo vědět, že máma a táta nejsou jejich lokajové ani batohy. Když něco chtějí, měly by taky pro to něco udělat, třeba si zabalit do batůžku svoje hračky a nést si je. Tohle „malé velké“ pravidlo dětem ukazuje, že některé věci mohou (a měly by) dělat samy. To jim pomůže vypěstovat organizační schopnosti.

  • Chvalte je za úspěchy

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Vše, co vaše dítě udělá, ať jsou to domácí úkoly, pomoc v domácnosti, úklid či cokoli jiného, by mělo být pochváleno. Neznamená to samozřejmě, že ho budete hodinu vyzdvihovat až do nebes za skvělou práci, ale když řeknete: "Děkuji za to" nebo „To se ti povedlo“ umožní to dítěti, aby si vážilo toho, co udělalo, a bylo samo na sebe hrdé.

  • Nechte je, ať experimentují

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    To může být pro mnoho rodičů velmi obtížné, popustit uzdy a dovolit dětem, aby si něco vyzkoušely bez jejich pomoci. Jisté ale je, že uklidit lego do krabice zvládne i batole, i když mu to bude trvat poněkud déle než vám. Nedělejte za ně všechno, jen jim třeba ukažte jak na to. Posilujte v nich sebedůvěru tím, že jim dáte prostor k růstu a zkoušení nových věcí. Dovolte jim, ať vylezou samy na žebřík, ať si vezmou hrníček z kuchyně, prostě cokoli. Naučí se, jak problémy řešit a umožní jim to větší připravenost pro život.

  • Říkejte jim, že mají spoustu možností

    Stále více Čechů si najímá chůvy
    Stále více Čechů si najímá chůvy
    Autor: Profimedia

    Vychovat skutečně nezávislé dítě znamená povzbuzovat ho taky v tom, aby se samo rozhodlo. Nemusí pokaždé spoléhat na vaše rozhodnutí, dejte mu šanci, aby samo usoudilo, co je pro něj důležité, i kdyby to měla být nějaká maličkost.

     

     

     

     

     

     

     

/
Autor: aši
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku