Jaký jste rodič: autoritativní, diktátorský, nebo na děti kašlete?

  • Jaký jste rodič: autoritativní, diktátorský, nebo na děti kašlete?
    ...
    Foto: Shutterstock
    Sdílej na facebooku
    14. září  2016 
     06:00

    To, jak přistupujete k výchově, může mít dramatický vliv na vývoj vašeho potomka. Různé přístupy k disciplíně mohou ovlivnit nejen váš vzájemný vztah, ale taky náladu a temperament dítěte v dospělosti. Do jaké skupiny patříte vy?

  • Autoritářské rodičovství

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Jde o styl výchovy, kde rodiče neustále stanovují pravidla a očekávají, že je děti budou akceptovat bez výjimky. Tito rodiče své děti pořád striktně usměrňují, výchova je založená na zákazech a příkazech, věčném tlaku a síle ze strany dospělých. Děti se málokdy mohou zapojit do řešení problémů a pokud se pokusí pravidla změnit a zeptají se, proč, obvykle dostanou tuto odpověď: „Protože jsem to řekl!“ Autoritářští rodiče neberou ohledy na individualitu dítěte, často ho negativně hodnotí a velmi rádi trestají. Nenechávají prostor pro vlastní aktivitu dítěte. Vztahy mezi rodiči a dětmi bývají chladné až nepřátelské. Bohužel, děti těchto rodičů mívají problém se sebevědomím, jsou často uzavřené, chlapci bývají agresivní, chybí u nich spontánní chování.

  • Autoritativní (demokratické) rodičovství

    ....
    ....
    Autor: Shutterstock

    I tito rodiče stanovují pravidla, kterými by se děti měly řídit, ale čas od čas tato pravidla bez problémů porušují. Tento styl výchovy podporuje zdravou autoritu ve výchově, charakteristické pro ni jsou důslednost, pevné vedení, ale taky pružnost, otevřená komunikace a spolupráce. Tito rodiče používají pozitivní přístup, děti chválí a odměňují. Děti těchto rodičů mají dost prostoru k tomu, aby rozvíjely svou tvořivost a učily se zodpovědnosti. Bývají šťastné, zdravě sebevědomé, umí se rozhodovat a vyhodnocovat bezpečnostní rizika. Jsou přátelské, nezávislé a bez problémů v dospělosti vyjadřují svoje názory.

  • Tolerantní (shovívavé) rodičovství

    ....
    ....
    Autor: Shutterstock

    Pokud patříte k těmto rodičům, pak asi tolik nebazírujete na disciplíně. Tito rodiče mají tendenci být mírnější a přísní bývají až ve chvíli, kdy dojde k vážnějšímu problému. Je zde silná emoční podpora ze strany rodiče a téměř nulová míra požadavků a omezování dítěte. Rodiče dítě netrestají vůbec a chovají se k němu spíše jako ke kamarádovi. Děti těchto rodičů mohou vykazovat větší problémy s chováním, protože neznají hranice a neváží si autorit a pravidel. Často mají nízké sebevědomí, bývají smutné, rozladěné, nezralé, nespolehlivé a chybí jim pocit zodpovědnosti.

  • Zanedbávající (nezúčastněné) rodičovství

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Rodiče tohoto typu bývají pasivní a lhostejní k výchově. Na dítě nekladou téměř žádné požadavky, jsou nesystematičtí, nedůslední a nezajímají se o rozvoj dítěte. Často neplní ani základní životní potřeby svých dětí a de facto nechávají své potomky, aby se vychovávali sami. Může jít o vztah bez citových projevů, někdy rodiče dítě dokonce odmítají. Dětem chybí rodičovská pozornost, takže bývají málo sebevědomé, mívají často problémy s chováním i ve škole, jsou náladové, citově zraněné, nesmělé a uzavřené do sebe.

     

     

     

     

     

/
Autor: aši
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku