Hádají se? Nenuťte děti, aby se navzájem omlouvaly! Co dělat místo toho

Foto: Shutterstock.com
Sdílej na facebooku
12. října  2016 
 06:00

Jakmile se děti začnou hádat, prát a vůbec si navzájem ubližují, až tečou slzy, mnoho rodičů jedná stejně. Vcelku logicky se snaží spor ukončit a přimět děti, aby se navzájem omluvily. Jenže ono to vůbec nefunguje, a to nejen kvůli tomu, že otec či matka často vůbec netuší, kdo vlastně s pří začal. 

"Řekni mu, že tě to mrzí! Omluv se mu a podej mu ruku." Dobře míněná rodičovská rada, která má pomoci dětem, aby se nehádaly, a zároveň je učit slušnému chování, vlastně nepomáhá vůbec ničemu. Spíše naopak. 

Ostatně – s jakým nadšením ze sebe vaše děti podobné omluvy soukají? Podle Laury Markham, americké dětské psycholožky, kterou citoval web Popsugar.com, dělají tyhle nucené omluvy více škody než užitku, což snadno pochopíte, když se dětí zeptáte, jak se v podobné situaci cítí. 

20 příšerných vět, které děti dokázaly říct na veřejnosti

20 příšerných vět, které děti dokázaly říct na veřejnosti

Děti si neberou servítky. A ještě se vyžívají v tom, že si pro svá peprná prohlášení vybírají momenty, kdy je uslyší pokud možno co nejvíce lidí nebo…celý článek

"Když jsem naštvaná, nesnáším, když se ještě k tomu musím omlouvat. Jsem kvůli tomu ještě naštvanější." 

"Nemám rád, když se mi můj bratr musí omluvit, protože je úplně jasné, že to nemyslí vážně. Akorát mě to rozčílí."

"Tohle omlouvání se je vlastně lež, když to stejně nemyslím vážně."

To jsou některé z příkladů, které uvedla psycholožka Laura Markham. Je autorkou knihy Peaceful Parents, Happy Kids, její knížka Aha! Rodičovství vyšla i v češtině. Podle ní to, že rodiče přimějí dítě, aby zamumlalo "je mi to líto", ve skutečnosti situaci nijak nevyřeší. Odkazuje přitom na spoustu výzkumů o partnerských vztazích, které jasně ukázaly, že když je jeden z páru přinucen k omluvě, vztahu to vůbec nesvědčí. 

Co byste dětem k jídlu vážně dávat neměli a proč?

Co byste dětem k jídlu vážně dávat neměli a proč?

Co by děti nikdy neměly jíst a pít? Nebo pokud možno jen hodně výjimečně? Nejspíše vás hned napadnou hranolky, pizza nebo nějaká ta sladká limonáda.…celý článek

Podívejte se do naší GALERIE, jak naučit děti, které se hádají a perou, vzájemnému respektu. Pomozte jim vyřešit jejich spory tak, aby se ani jedna strana necítila ponížená a aby nikdo neměl nespravedlivě navrch. 

JAK UČIT DĚTI ŘEŠIT SPORY: Tohle zabírá! 

Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy