10 věcí, které byste měla naučit svého syna dřív, než mu bude třináct

  • 10 věcí, které byste měla naučit svého syna dřív, než mu bude třináct
    ...
    Foto: Shutterstock
    Sdílej na facebooku
    17. října  2016 
     06:00

    Víte, co se říká? Že jak svého syna vychováte, tak se pak bude chovat v budoucím životě, třeba v manželství. Samozřejmě, že to je ještě daleko, ale věřte, že lekce, které mu jako puberťákovi dáte, se mu jednou bohatě vrátí.

  • Naučte ho vařit

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Přece nechcete, aby se z vašeho bytu stal jednou mama hotel, ve kterém budete svého třicetiletého syna obskakovat jako služka. Je jasné, že my mámy máme tendenci o děti pečovat v jakémkoli věku, ovšem z vlastní zkušenosti musím říct, že je skvělé, když devatenáctiletý syn uvaří večeři, která ještě navíc bude dobře chutnat! První rada tedy zní: Naučte ho, aby si udělal sám svačinu do školy, aby dokázal rozeznat hrubou mouku od hladké, aby uměl umíchat vajíčka a ještě po sobě uklidil. Každý syn by měl vědět, že žádná práce v domácnosti není „jen ženská“. No a ve finále to bude jeho velké plus, až si najde přítelkyni, se kterou začne žít.

  • Učte ho, aby byl empatický

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Důležitý úkol – připomínat synovi, že je dobré se čas od času vžít do kůže někoho jiného. A i když bude tvrdit, že to přece nejde, učte ho to pořád dál. Učte ho, že i když se někdo odlišuje, neznamená to, že je horší. Připomínejte mu, že síla je v empatii a laskavosti a že ke každému by se měl chovat tak, jak by chtěl, aby se on choval k němu.

  • Ne znamená ne

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    I tohle opakujte pořád dokola, aby věděl, že když někdo řekne „ne“, znamená to, že si skutečně nepřeje opak. Zejména v případě žen. Váš syn by se měl naučit respektovat ženy a zacházet s nimi jako se sobě rovnými. A pokud si nepřejí, aby se jich například dotýkal, pak je jasné, že si to skutečně nepřejí.

  • Naučte ho prohrávat

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Je jasné, že v životě by člověk raději jen vyhrával, ale ono to prostě nejde. Je dobré, když syna připravíte i na zklamání a neúspěchy. Na to, že někdy se nezadaří, ale že to ještě není konec světa. Naopak. I zklamání a neúspěch může člověka posunout dál a vpřed. Překážka není konec, ale příležitost něco se o sobě dozvědět.

  • Život není jen kariéra

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Možná si v hloubi duše přejete, aby z vašeho syna vyrostl chirurg, možná z něj ale bude vlakový průvodčí – je to ve finále na něm. Co udělá pro to, aby se stal, čím chce, je skutečně v jeho režii (samozřejmě s vaší pomocí). Ovšem učte ho taky, že je fajn dělat to, co ho bude bavit, a že život není jen práce a budování kariéry. Ano, ať svou práci dělá, co nejlépe umí, ale ať nikdy nezapomíná na koníčky, rodinu, přátele a jednoduchá potěšení, která život přináší.

  • Nezapomínej na rodiče

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Vypadá to jako jednoduchá lekce, ale v reálném životě je to dost těžká věc. Nevím sice proč, ale prostě to tak je. Jakmile děti dospějí, tak nějak pozapomenou na to, že je fajn aspoň jednou týdně zavolat svým rodičům a zeptat se jich, jak se mají a co zažili. A stačí i krátký telefonát, pozdrav a nic víc. Věřte, že rodiče budou šťastní jako blecha.

  • Buď vždy nablízku rodině

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    I když se odstěhují stovky kilometrů daleko, učte je, že rodina je opravdu to nejvíc. Rodina drží při sobě, a když je nejhůř, vždy je podrží. Je to tak. Pokud jste se k sobě chovali hezky a s respektem, pak platí, že krev není voda. Příbuzenské pouto existuje, ať chcete nebo ne. Kamarádi přijdou a odejdou, máma s tátou nikdy.

  • Vybírej si pečlivě přátele

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    S kým tráví svůj volný čas váš syn, to hodně vypovídá o tom, kdo je. Dejte mu najevo, že by se měl obklopovat lidmi, kteří z něj udělají lepšího člověka, kteří ho pozitivně ovlivní. A taky ho učte, že není důležitý počet přátel, ale jejich kvalita. Někdy jich stačí pár, ale takových, kteří jsou pro něj ochotní udělat cokoli.

  • Nikdy neubližuj druhým

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Problémy se nemusí řešit rvačkou ani násilím v podobě fyzického útoku. Neexistuje omluva pro týrání a bití někoho jiného. Dejte synovi najevo, že šikana je nepřijatelná, a že pokud je v jeho blízkosti někdo, kdo šikanuje, měl by ho na to upozornit.

  • Nikdy nejsi příliš starý na to, abys objal rodiče

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Někdy je to hodně těžké, dát někomu najevo, že si ho vážíme a že ho máme rádi. Učte svého syna, aby se nestyděl dávat najevo svoje pocity, aby dokázal obejmout své blízké nebo vyjádřil gesto podpory a lásky. A je jedno, jestli mu je třináct, dvacet nebo čtyřicet. Dát kytku mámě není nic, za co by se měl třináctiletý nebo třicetiletý syn stydět.

     

     

     

     

     

     

     

     

/
Autor: aši
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku