10 nejdůležitějších vět, které byste měli říkat svým dětem každý den!

  • 10 nejdůležitějších vět, které byste měli říkat svým dětem každý den!
    Foto: Shutterstock
    Sdílej na facebooku
    14. ledna  2018 
     06:00

    Dobře vedená konverzace pomáhá rodičům vytvářet trvalé a smysluplné vztahy s dětmi. Seznam následujících deseti opravdu důležitých a silných prohlášení vám v tom může pomoct. Snad pro vás nebude těžké se je naučit. 

  • 1. Mám tě rád/ráda

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Tím tomu druhému vyjadřujete lásku, náklonnost a citovou vazbu. Nešetřete touhle větou. I když vám připadá trapná a v amerických filmech se jí smějete. Nakonec můžete používat svoje vlastní slova, jimiž lásku k potomkovi vyjádříte. 

  • 2. Ty se ale rychle učíš!

    Přílišná starostlivost rodičů
    Přílišná starostlivost rodičů
    Autor: Shutterstock.com

    Učení je přirozené a malé děti jsou jako houby, nasají do sebe úplně všechno. Učit se s nimi je vlastně hra. Co budete říkat, to je ovlivní. Nemusíte je chválit za každou hloupost, ale jejich nadšení pro nové poznatky byste pochválit měli. 

  • 3. Děkuju

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Jednoduché zdvořilosti jsou známkou respektu. Sociální dovednosti jsou velmi důležité a nejlepší trénink pro takt už v raném věku.

  • 4. Co kdybychom se dohodli, že…

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Je to příprava pro to, jak budou děti jednou spolupracovat v rámci své vlastní rodiny. Mít dohody pomáhá předcházet společným problémům a poskytuje to rámec, v němž se můžou řešit problémy, pokud nastanou.

  • 5. Řekni mi víc

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Jde o žádost směrem k vašim dětem, aby se s vámi podělily o své myšlenky, pocity a aby věděly, že vás to skutečně zajímá. Znamená to také umění naslouchat, což je pokaždé velký dar, protože to signalizuje, že vám na dětech opravdu záleží.

  • 6. Pojďte si číst

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    No ano, děti si mohou číst samy, ale společné čtení přináší mnoho výhod. Pomáhá jim to budovat dovednosti, které potřebují k úspěchu v životě. Navíc čtení obohacuje váš vztah a vštěpuje dětem lásku k učení. A knihy otevírají brány do světa myšlení jiných lidí.

  • 7. Všichni někdy uděláme chybu

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Nestyďte se tohle dětem říct, problémy jsou a někdy nám prostě přerostou přes hlavu. Nikdo není dokonalý. Řešení problémů a ponaučení z nich jsou životně důležité dovednosti potřebné pro život. Je dobré ukázat svým dětem, jak převzít odpovědnost za svoje chyby a jak jít dál.

  • 8. Je mi to líto

    ....
    ....
    Autor: Shutterstock

    Je to věta, která je pro rodiče někdy velmi těžká. Je ale důležitá. Je fajn, když se ji naučíte a když ji naučíte i svoje děti. Lepší než později udělat něco, co už vyžaduje velkou omluvu.

  • 9. Co si o tom myslíš?

    ....
    ....
    Autor: Shutterstock

    I když jsou děti malé a všemu nerozumí, je dobré, když jim dáte šanci, aby se staly součástí rodinných rozhovorů. Umožněte jim, aby uplatnily svoje názory, aby čas od času něco samy rozhodly – převezmou tak zodpovědnost za svoje činy. I to jsou základní dovednosti, které jim v budoucnu poslouží.

  • 10. Ano

    ....
    ....
    Autor: Shutterstock

    Jednoduché slovíčko. Když jsou ale děti malé a neustále něco objevují, rodiče mnohem častěji používají opačné slovo – ne. Pokud to ale jen trochu jde, neříkejte „ne“ tak často a dejte přednost „ano.“

    Zbytečná dětská výbavička? Za co nemusíte utrácet, protože to nevyužijete

    Zbytečná dětská výbavička? Za co nemusíte utrácet, protože to nevyužijete

    Jako prvorodička nejspíš nemáte přesnou představu o tom, co všechno budete pro své miminko v příštích měsících potřebovat. Reklamy tvrdě útočí a vy…celý článek

/
Autor: aši
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku