Co mi řekly o výchově dětí zasloužilé matky? Neřešte ostatní lidi

  • Co mi řekly o výchově dětí zasloužilé matky? Neřešte ostatní lidi
    Foto: Shutterstock.com
    Sdílej na facebooku
    28. října  2016 
     06:00

    Říká se, jedno dítě, žádné dítě. Máte-li doma více dětí, určitě moc dobře znáte situace, kdy je toho všeho prostě příliš. Zvláště přibude-li do rodiny miminko, je zřejmé, že často bouchnou saze i těm nejklidnějším rodičům. Přinášíme šest tipů od zasloužilých matek čtyř a více dětí. Tipy vám pomohou zůstat v klidu i v náročných situacích.

  • Nechte to být

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Nemíchejte se do dětských sporů. Nechte děti vyřešit vlastní bitvy po svém. Jak řekla jedna maminka: „Jediná věc, kterou můžeme pro naše děti udělat, je dát jim možnost a prostor, aby se naučily bránit samy sebe a prosadit svůj názor.“ Děti si mezi sebou umí udělat pořádek dost dobře samy. Když nebudete své děti neustále od sebe odtahovat, nevyrostou z nich uplakánci a vy si ušetříte spoustu rodičovských domluv.

  • Nestarejte se o to, co si myslí ostatní

    Velká rodinná oslava
    Velká rodinná oslava
    Autor: Shutterstock

    Dokonalost je pro lidi bez fantazie. „Přestaňte se zaobírat tím, jak by danou věc vyřešil někdo jiný. Většina vašeho okolí neočekává, že budete perfektní. A jestli se přeci jen najde někdo, kdo ze sebe dělá matku roku, poblahopřejte jí k výkonu, ale to je tak všechno. Chce-li být někdo dokonalý, je to jeho problém, ne váš,“ myslí si matka pěti dětí.

  • Nechte starší děti postarat se o ty mladší

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Nedávno jsem pozorovala, jak asi čtyřletý chlapec otevřel svačinu a nakrmil svého ani ne dvouletého bratra, který seděl na mámině klíně, která mu přitom zpívala. "Myslím, že jsme v klidu, protože jsme uzavřeli mír s organizovaným chaosem. Každé z dětí pořád něco potřebuje, ale musí se naučit, že musí počkat, než na ně přijde řada. Jsme tým, ve kterém je každý stejně důležitý a děti by měly pochopit, že bez vzájemné pomoci to nepůjde,“ prozradila mi dotyčná maminka.

  • Důvěřujte svým dětem

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Zdá se, že rodiny s velkým počtem dětí si vytvořily vlastní společnost, ve které má každý své místo i úkoly. Asi mi dáte za pravdu, že dětský pokojíček bývá často příčinou mnoha infarktových stavů všech matek. Není už ale nejvyšší čas, aby děti převzaly za jeho úklid plnou zodpovědnost? „Každé dítě může uklízet. I to nejmenší. A když si sourozenci navíc mezi sebou sami rozdělí role a vy je nebudete každý den kontrolovat, podpoříte tím i jejich postoj k zodpovědnosti a samostatnosti,“ domnívá se maminka pěti dětí.

  • Zbavte se vysokých očekávání

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    „Nesmíme zapomenout, že děti nejsou malí dospělí ani naše kopie nebo nástroj k realizaci snů rodičů. Nechme být děti dětmi a podle toho přizpůsobme své nároky na ně. Dle vlastních zkušeností si myslím, že rodiče více dětí prostě mají vyšší toleranci k hluku a chaosu. A navíc si buďte jisti, že mladší děti se od těch starších naučí všechny nešvary mnohem dříve než jejich vrstevníci,“ popisuje svůj přístup matka dětí ve věku 12, 7, 4 a 2 roky.

  • Čistota je relativní pojem

    Snažíte se vydrhnout každý kout svého domova a děláte si vrásky, když podlaha nezáří? Nezapomeňte, že děti si budují svou imunitu během prvních let, což jim půjde ve zcela desinfikovaném a antibakteriálním prostředí jen velmi těžce. A navíc, stejně je od nečistot nikdy úplně neochráníte. „Když jsem se nedávno snažila, aby se můj syn při přezouvání na basketbal co nejrychleji dostal z jedněch párů bot do druhých, aby mi v ponožkách neběhal po hřišti, všimla jsem si matky čtyř dětí. A hádejte, co dělala? Její batole upustilo sušenku na zem a ona v naprostém klidu sledovala, jak ji zvedne a strčí si ji do pusy. Já jsem vyjekla, ale ona jen pokrčila rameny a řekla: Stejně to musí vyjít druhým koncem, že jo. Potom se zasmála a napila se kávy,“ dodává poučení mladá maminka.

    Hádají se? Nenuťte děti, aby se navzájem omlouvaly! Co dělat místo toho

    Hádají se? Nenuťte děti, aby se navzájem omlouvaly! Co dělat místo toho

    Jakmile se děti začnou hádat, prát a vůbec si navzájem ubližují, až tečou slzy, mnoho rodičů jedná stejně. Vcelku logicky se snaží spor ukončit a přimět…celý článek

/
Autor: Michaela Kaňoková
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku